TARİŞ Başkanı Kamil Gül; “Biz bu yükü taşımaya hazırız”

​​​​​​​S.S. 153 No’lu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağları Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Milas’ın rekolte açısından son yılların en parlak sezonunu geçireceğini söyledi.

Milas Önder Gazetesi

EN İYİ YAPACAK KURUMLARDAN BİRİYİZ

Zeytin hasadı açısından 2022 - 2023 sezonunun parlak bir yıl olacağını ifade eden Başkan Gül, “Biz de bu konuda üreticimizin yüzünü güldürmek için fabrikamızda gerekli yatırımları yaptık. 270 olan kasa sayısını 340’a çıkardık. Yetmezse hedefimiz bu sayıyı 500’e çıkarmak. Mademki Milas Memecik zeytinyağı Avrupa nezdinde coğrafi işaretini almış, bu durumda bize bu kaliteye en iyi şekilde destek vermek düşer. Bunu da en iyi yapacak kurumlardan biriyiz. Ben bütün zeytinyağı sanayicilerini, üreticilerini Milas zeytinyağının yükselen ününe destek vermeye çağırıyorum. Bu başarı yükümüzün biraz daha ağırlaştığını göstermektedir. Biz bu yükü taşımaya hazırız. Ve inşallah bunun da üstesinden geleceğiz” dedi.

BİZ ÜRETİCİYE, MAL SAHİPLERİNE HİZMET VEREN BİR KURULUŞUZ

Hasadın bol olacağını ön gördükleri için fabrikalarındaki hazırlıklarını da bu yönde yaptıklarını belirten Gül, “Makinalarımızın denemeleri yapıldı. Üreticilerimiz her zaman için şu anda zeytinini getirip fabrikamızda işleyecek durumdayız. Biliyorsunuz şu günlerde girdi fiyatlarında hayli artışlar oldu. Doğal olarak bunların hesaplarının yapılması lazım. Bunların değerlendirmesi yapıldıktan sonra kısa zamanda ondalık neticelerinde vatandaşımıza ilan edeceğiz. Halkımıza rekoltesini zamanında vermelerini tavsiye ediyorum. Bu, kendi menfaatlerinedir. Biz her zaman zeytinyağı sektöründe bir dengeleyici unsur, taşıyan bir kuruluşuz. Bizim düşüncemiz özel sektörle rekabet içine girelim de biz fazla ürün alalım, fazla zeytin sıkalım düşüncesi asla değil. Bizim için tüm mesele vatandaşın da belli oranda yağ çıkarabilmesi ve belli ondalıklar alabilmesi. Ancak bizim durumumuz biraz farklı. Biz de kendimizin üreticisiyiz. Bize üretici burada bir görev vermiş. Onların haklarını korumakla mükellefiz.

Dolayısıyla bir vatandaş geldiği zaman, “özel sektörde şu kadar ondalık alınıyormuş” dediğinde bizim ille bu yüksek ondalıktan çıkaracağız diye bir lüksümüz yok. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz. Bizim ondalık değerlendirme durumunuz bundan ibarettir. En başından dediğim gibi işimiz rekabet değil. Biz üreticiye, mal sahiplerine hizmet veren bir kuruluşuz” dedi.

OSB’DEKİ FABRİKA HAYATA GEÇECEK

S.S. 153 No’lu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağları Tarım Satış Kooperatifi olarak Milas OSB’de de yakın süreçte fabrikalarını oluşturacaklarını da belirten Başkan Gül, “Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Proje safhası bitmiş durumda. İnşaatlar önümüzdeki yıl içerisinde başlayacak. 1700 metrekare kapalı alanda proje çalışmalarımız tamamlandı. Kısa zamanda bunun yapı izni belgesini almış olacağız. Ondan sonra da inşaat başlayacak. Temennimiz kısa zamanda ikinci bir fabrikayla üretimimizin hizmetini OSB’de sunmak olacaktır. Ekonomi elverdiği müddetçe bütün gücümüzle yatırım harcamalarınızı OSB’deki fabrikaya harcayacağız. Biz OSB’deki işler devam ederken de mevcut fabrikamızın her türlü dizaynı, modernizasyonu için titizlikle çalışıyoruz. Kaliteyi yakalamak, yatırım demektir. Bu yatırımları eski fabrikamızda da aynen devam ettiriyoruz ki o kaliteden taviz vermeyelim” dedi.

BU SEZON SON YILLARIN EN İYİ REKOLTELERİNDEN BİRİNİ BEKLİYORUZ

Yeni üretim sezonu için üreticileri fabrikalarına, zeytinlerinde kaliteye sahip çıkmaya davet da davet eden Gül, “Üreticilerimiz zeytin dalından çıktıktan sonra kısa zamanda fabrikaya ulaştırsınlar. Fabrikada bekleme yok, çuval sistemi yok. Tabii üretici çuvalla getirecektir, kasayla getirme imkânı pek olmuyor. Ama gelen zeytinler kasaların içine konacak, çuvallarda bekletilmeyecek. Üretici ertesi gün yağını çıkartmak isterse ertesi gün çıkartacak, isterse aynı gün de çıkartabilir. Yani bizim esas amacımız vatandaşa hizmet. Yeter ki alın teriyle elde ettiği zeytinleri fabrikaya ulaştırsın. Sıraladığım uyarılara uymaları halinde kaliteyi elde etmiş olurlar. Böylelikle 3 liraya satacağı zeytini 8 liraya satacak, bu kesin. Soğuk sıkım isterlerse soğuk sıkım, organik sıkım isterlerse organik sıkım temin edecekler. Ayrıca deforme olmuş zeytinlerim var demeleri halinde bunun için ayrı bir makinemiz de var. Bozuk zeytinlerle kaliteli zeytinler arasındaki farkı ayırmak için makinaların ayrı olması çok büyük bir faktör. Bizim en büyük artılarımızdan biri bu. Bunların dışında bu sezon son yılların en iyi rekoltelerinden birini bekliyoruz. Bu konuda bir sıkıntı olacak gibi görünmüyor. Bizim tüm mücadelemiz zeytin üreticisini memnun etmek üzerine. Ancak bir kez daha şuna vurgu yapmak istiyorum; zeytin üreticilerimiz bu müesseseleri ayakta tutmaya gayret etsin. Zeytinyağının hepsini biz satın alalım, zeytinin tamamını biz sıkalım demiyoruz. Bizim esas çabalarımızdan birisi üreticinin malının değerlenmesi üzerine. Yani bizim işimiz gücümüz, gece gündüz düşüncelerimiz, projelerimiz, planlarımız zeytincilik üzerine... Biz kooperatifiz, kooperatifçilik kuralları neyse onları uygulama zorunluluğundayız. Ve bu yolda da yolumuza devam ediyoruz” dedi.