“Taşımacı tüm esnafımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz”

Adem KANKAYNAR -

Milas Önder Gazetesi

Aktif 1269 üyesi bulunan Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, 27 Ocak Cumartesi günü, son yıllarda pek görülmeyen coşkulu bir kalabalığın katılımıyla olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. İlçemiz başta olmak üzere Muğla’nın dört bir tarafından gelen konukların yanı sıra şoför esnafının yoğun katılımıyla gerçekleşen kongre adeta görsel bir şölene dönüştü. Genel kurulda konuşan Oda Başkanı Paskal; “Tüm olumsuz şartlara rağmen taşımacı tüm esnafımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Başka da bir çaremiz yoktur. Umutsuzluk bizleri geriye götürür. Hep birlikte biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Oda’nın hizmet binasında gerçekleşen kongreye, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Birlik Başkan Vekili Hüsamettin Karaşahin, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim, Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mustafa Sezgin, Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Özay Sabancı, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TARİŞ Milas 153 No’lu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Ayhan Demirçivi, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, Köyceğiz Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Palancıoğlu, Milas Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Sarban, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan ve yönetimi, AKP Milas İlçe Başkanı Fahri Acar ve yönetimi, İYİ Parti Milas İlçe Başkanı Mehmet Çayırlı ve yönetimi, çok sayıda Mahalle Muhtarı, ilçemizdeki Sivil Toplum Kuruluşları, Oda ve Derneklerin yöneticileri ve şoför esnafı katıldı.

Taylan Paskal’ın sunumunu yaptığı kongrenin açılış konuşmasını yapan Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, katılımcılara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ana gayemiz şoför esnafının sorunlarını en aza indirmek, onların çalışma şartlarına olumlu katkılar yapmak. Tüm mesaimizi bu amaçla harcadık, harcıyoruz.

Bugün sizlere, Odamızda rutin olarak yapılan ve yapılması gereken hizmetlerden bahsetmeyeceğiz. Odamız ufak tefek eksikliklere rağmen kurumsal kimliğini güçlendirerek bu hizmetleri yerine getirmektedir. Bu konuda personel ve çalışma planları en ekonomik, en hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılıp uygulanmaktadır.

25 Ocak 2014 tarihinde yaptığımız olağan kongrede yeniden görev alarak, 27 Ocak 2014 tarihi sabahı çalışmalarımıza ara vermeden ve aynı heyecanla başladık. Çünkü zamanı iyi kullanmak gibi bir mecburiyetimiz vardı. 31 Mart 2014 tarihinden sonra Milas şoför esnafı için yeni bir dönem başladı. Muğla ili Büyükşehir statüsüne geçip, il içi ticari taşımanın büyük bir bölümü Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ulaşım Daire Başkanlığı’nın kontrolü ve yönetimine geçti. Daha önce bu faaliyetler ilçe belediyeleri, ilçe ve il trafik komisyonlarınca yönetiliyordu. Üyelerimizi olabildiğince yeni oluşuma önceden hazırlamaya çalışıp tüm üyelerimizin kayıtlarını ve faaliyet dosyalarını UKOME birimine devredilebilir hale getirdik. Bizi bekleyen bu durum için önceden büyükşehir olan illerin durumlarını inceleyerek üyelerimizi bilgilendirdik.

1 Nisan 2014 tarihinden sonra taşıma ile ilgili oluşan kurumlara ve bu kurumların hazırladığı yönetmeliklere gücümüz ve yetkimiz oranında fikir beyan ederek katkı yapmaya çalıştık. Bu kurumlara atanan üyelerle temasa geçerek ileride yaşayabileceğimiz sorunları kendilerine tek tek anlattık. Bu çalışmaları yaparken sık sık diğer odalarla, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile temasa geçerek gerekli bilgileri aldık. 25 Ağustos 2014’te federasyonumuzu ziyaret ederek genel başkanımızı Milas’a davet ettik. 2 Eylül 2014 tarihinde genel başkanımızın Milas’a ziyaretinde ilçemizdeki sorunlar kendilerine yeniden anlatılmıştır.”

 

“UKOME ile sık sık toplantılar yaptık”

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından çıkartılan yönetmelikler ve kararlarda şoför esnafımıza zorluk yaşatan bütün konular tek tek yetkililere ulaştırılarak çözüm için ısrarlı davranılmıştır ve bu çalışmalarımız halen devam etmektedir. 10 Aralık 2014 tarihinde UKOME yetkililerini odamıza davet ederek üyelerimizle birlikte sorunlar tartışılmıştır. 8 Ocak 2015’te Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, Milas Belediye Başkanı ve bazı kooperatif başkanlarıyla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Gürün ziyaret edilerek sorunlar ve yaşanan mağduriyetler kendilerine aktarılmıştır. Muğla Büyükşehir Belediyesi projesi olan ‘Toplu Taşımada Dönüşüm’ adı altında 7 kooperatif, 255 araç ile Özel Toplu Taşıma Aracı’na (ÖTTA) dönüştürülmüştür. Bu proje kapsamında 65 yaş üstü, engelli, şehit ve gazi yakını vb. kişiler ücretsiz ve son derece modern araçlar ile taşınmaktadır. Bu taşıma gruplarının UKOME ile olan tüm işleri Odamız tarafından takip edilmektedir. Daha önceden yaptığımız planlamalara göre işleyişin olumlu ve olumsuz yönleri sıkı takibimiz altında olmakta ve bu durumlar Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na bildirilmektedir. Bu dönüşüm planı uygulanırken düşündüğümüz bütün olumlu ve olumsuz şeyler hemen hemen harfiyen karşımıza çıkmıştır. Buradaki en önemli sorun, ücretsiz taşıma ile araçların maliyetidir. Ücretsiz taşıma ile ilgili kanunu esnafın lehine iyileştirmek için bütün kurumlara yazılı ve sözlü müracaatlar yapılmıştır. Başka illerde yapılan toplu ulaşım çalıştaylarında bu sorun ve çözüm önerilerimiz sunulmuş, resmi olarak müracaatlar yapılmış ve hatta 8 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Özel Halk Otobüsleri Birliği yönetimi, çevre il ve ilçe oda başkanları ile taşıma kooperatif başkanlarını davet ederek odamızda geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmiş olup; toplantı sonuç raporu, birlik genel sekreterliğince Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve gerekli kurumlara iletilmiştir. Üyelerimize araç alımı için yönetim kurulu üyesi olduğum Milas Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi’nden kredi desteği sağlanmıştır.”

 

“Kırsal kesim dönüşümde zorluklar yaşıyor”

Oda Başkanı Paskal, özelikle toplu taşımadaki dönüşüm projesinde, kırsal kesimde çalışan şoför esnafının zorlandığına dikkat çekerek, “Kırsal kesimlerden taşıma yapan kooperatif ve köy statülü araçlarımızın ÖTTA’na dönüşüm projesi içerisinde bulunmasıyla ilgili durum esnafımızı zorlamakta olup, bu durumun sosyo-ekonomik zorlukları en ince ayrıntısına kadar yetkililere anlatılmaktadır. Kooperatif başkanı ve üyelerimizle koordineli bir şekilde sorun aşılmaya çalışılmaktadır. Bu planlamanın acele edilmeden sağlıklı bir şekilde yapılacağının doğru olacağını bildirmiştir. Burada hem ücretsiz taşıma hakkı olan vatandaşlara hizmet sunmak, hem de esnafı batırmadan çözümler üretmek durumundayız. Bu konuda kırsal kesimdeki taşımacı esnafıyla koordineli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

 

“Sürekli değişen yönetmelikleri,

üyelerimize hızlı bir şekilde ulaştırıyoruz”

“Yolcu taşımacılığı ve öğrenci servisi yapan ‘S’ plaka sahibi üyelerimiz için rutin yapılan bütün işlemler odamız tarafından takip edilerek uygulanmaktadır. Servislerle ilgili Büyükşehir Belediyemizce çıkartılan servis yönetmeliği, servisçi esnafımıza anlatılmış olup, yeni çalışma kuralları kendilerine zaman geçirilmeden aktarılmıştır. Güzergah Belgesi harçlarında indirim sağlanmıştır. 25 Ekim 2017 tarihinde çıkarılan yeni okul servis araçları hizmet yönetmeliği üyelerimize anlatılmıştır. Üyelerimiz için uygulanması zor olan bölümler yetkililere aktarılmış ve aktarılmaya da devam edilmektedir. İlçemizde yapılan Milli Eğitim Taşımalı Eğitim Sistemi organizasyonunda ihale döneminde mevzuattan kaynaklanan zorluklar yaşanmıştır. Yasa ile belirlenen ihale yönetmeliği ile okul servis yönetmeliğinin birbirine uyum sağlayamaması sebebiyle küçük sıkıntılar yaşanmıştır. Yetkili kurumlara bu sorunlar iletilmiştir. Servisçi esnafımızla zaman zaman yetkili kurumların da katılımıyla eğitim çalışmaları yapılmakta olup, yeni çıkan kanun ve yönetmelikler konusunda esnafımız bilgilendirilmektedir. 2017 yılında yapılan taşımalı eğitim ihalelerinde bu tür sıkıntılar bir nebze olsun çözülmüştür” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Paskal, taksici esnafının sorunlarına ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Taksici esnafımıza Büyükşehir Belediyesi Taksi Çalışma Yönetmeliği aktarılmış olup, bu yönetmelikte esnafımızı zorlayan noktaların ısrarla düzeltilmesi tarafımızca istenmektedir. Taksici esnafımız için UKOME tarafından büyük durakların yeniden sayı, plaka ve durak yeri konusunda güncelleme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışma sonucu duraksız taksilerimize durak tahsisi konusunda gerekli müracaatlar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonuçlandığında yeni tip duraklar konusunda Büyükşehir Belediyesi ile düzenleme hazırlığı devam etmektedir. Ekonomik şartlara göre taksici esnafımızın taksimetre zammı, taksimetre mühür ve çalışma izin belgeleri işlemlerinin zamanında yapılması için azami çaba gösterilmiştir.”

 

“İki kooperatifimizi birleştirmeyi başaramadık”

Oda Başkanı Paskal, özellikle ilçemizdeki kamyoncuların bağlı olduğu iki ayrı kooperatifi birleştirme çabalarından da söz ederek, “Kamyoncu esnafımızın geçmiş yıllardan kaynaklanan sorunları ile boğuşuyoruz. İki ayrı kamyon kooperatifimizi uzun zamandan beri yoğun çabamıza rağmen maalesef birleştiremedik. Bu çaba ve çalışmalarımız devam ediyor. Büyük lojistik firmalarıyla rekabet etmeleri için bu birleşme şarttır. Nakliye sektöründe birlik olmaz, piyasa şartlarına uyum sağlayamazsak kamyoncu esnafı olarak ömrümüzün çok uzun olduğunu düşünmüyoruz. Küçük nakliyeci yani kamyonetçi esnafımız ile sık sık birlikte olup, onların sorunlarını giderme ve destek olma faaliyetlerimiz devam etmektedir” dedi.

 

Çözmeye çalışılan sorunlar

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, Odanın çözmeye çalıştığı sorunları da şöyle dile getirdi:

“UKOME kurul kararı gereği, 6 Aralık 2012 tarihinden önce boşa düşmüş plakalar iptal olmuş, bu konuda yargıya müracaat edilmiş davalar devam etmektedir. Bakanlığımızın kararı gereği şehiriçi taksi, minibüs, otobüs türü araçlara kamera ve kayıt sistemleri takılması gerekmektedir. Bu konuda esnafımıza en ekonomik durumu yaratmak için yoğun çalışmalar yapılmıştır. Odamız tarafından değişik duraklardan oluşan bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Bu komisyon, yüksek maliyetli görünen bu sistemi ve cihazları daha düşük maliyetle elde etme çalışmaları yapmaktadır. Oda olarak bu maliyetin üyelerimiz için çok yüksek olduğu ve zamana ihtiyacımız olduğu bütün üst birliklere, ilgili bakanlık ve kurumlara müracaatımızı zaman geçirmeden yapmış olup, çalışmalarımız devam etmektedir. İstenen şartların esnafa ekonomik olarak çok zorluk verdiği, zaman ve teknik şartlar konusunda iyileştirmeler için yapıcı çalışmalar gösterilmiştir.

Yolcu taşımacılığı yapan esnafımızla ilgili kurumların da katıldığı eğitim, belli dönemlerde yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. İş güvenliği ve esnafımızı ilgilendiren konularda gerekli önlemlerin alınması için bilgilendirme çalışmaları sürekli yapılmıştır. Üyelerimizin UKOME ile ilgili işlerini kolaylaştırmak için haftanın 3 günü Ulaşım Dairesi’nden bir yetkilinin Odamıza görevlendirilmesi sağlanmış olup, güzergah ve çalışma izin belgesi verilme dönemlerinde de haftanın bir günü Ulaşım Dairesi’ne Odamızdan bir görevli gönderilmektedir.

Yeni yapılacak Organize Sanayi Bölgesi’nde kamyonetçi ve taksici esnafımızın da yer alması için müracaatlarımızı yaptık ve konunun takipçisi olacağız. Şehir içinde çalışan esnafımızın, yol, garaj, köy garajı vb. sorunlarını yetkililere sürekli aktarıyoruz. Bir başka problemimiz ise yıllardır mücadelesini verdiğimiz, halk arasında ‘Korsan Taşıma’ diye bilinen kayıt dışı taşımadır. Bu konuda Kaymakamlık oluruyla ve İlçe Turizm Müdürlüğü koordinesinde; Odamız başta olmak üzere, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Zabıta, TURSAB ve birçok kurum ve kuruluşla ortak bir denetim çalışması yürütülmektedir. Önemli sayılacak bir mesafe alınırken sorunun tam anlamıyla ortadan kalkması için çalışmalar sürmektedir.”

 

“Umutsuzluk bizleri geriye götürür”

Oda Başkanı Nurol Paskal, konuşmasının sonunda da üyelerine şöyle seslendi:

“Değerli şoför esnafı arkadaşlarım; sizlere Odamızın yapmış olduğu çalışmalardan bilgiler sunmaya çalıştık. Bütün bu çabalarımıza rağmen 2014 yılından sonra Muğla ilimizin Büyükşehir olması, taşımadaki değişiklikler ve artan maliyetler esnafımızı zor duruma sokmuştur. Bu olumsuz şartlara rağmen taşımacı tüm esnafımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Başka da bir çaremiz yoktur. Umutsuzluk bizleri geriye götürür. Hep birlikte biz buna izin vermeyeceğiz. Amacımız ve çabamız sizlere bu dönemde de en iyi hizmetleri sunmaktır.”

 

“Uyum içinde çalışan oda yönetimlerimizi kutluyorum”

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal’ın konuşmasının ardından divan heyeti oluşturuldu. Divan Başkanlığına Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Hüsamettin Karaşahin, Divan Katipliğine Ahmet Cengiz, üyeliklere ise; Hüseyin Balcı, Mesut Yavuz ve Mehmet Sabancı seçildiler.

Ayrıca divan heyetinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri; Tolga Karadeveci, Remzi Önala ve Hatice Durmaz da yer aldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasının ardından kürsüye davet edilen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, ilçemizdeki Odaların başkan ve yönetimleri arasındaki uyum ve işbirliğine değinerek şunları söyledi:

“Bu konuda ilçe olarak çok şanslıyız. Birer sivil toplum kuruluşu olan Odalarımızın birlik ve beraberlik içinde çalışmaları, üyelerine ve topluma hizmet etmeleri son derece önemlidir. Bugün, bu salondaki tablo da bunu gösteriyor. Bu anlamda tüm Oda başkanlarını ve yönetimlerini kutluyorum.

Ancak bir konudaki sitemlerimi de iletmek istiyorum. Değerli şoför esnafımız. Yerel yönetimler ve Oda yönetimleri olarak bizler, çıkarılan kanun ve yönetmelikleri uygulamakla mükellefiz. Burada ya bizler bunu sizlere anlatamıyoruz, ya da sizler anlamakta zorlanıyorsunuz. Bizi, hak etmediğimiz şeylerle itham ediyorsunuz. Böyle tutum ve davranışlarla karşılaştığımızda bizler inciniyoruz. Oysa olayın içyüzünü doğru olarak bildiğiniz zaman haksızlık ettiğinizi sizler de kabul edeceksiniz.

Bugüne kadar başta Şoförler Odası olmak üzere tüm Oda yönetimlerimizle gerçekten uyumlu bir çalışma süreci geçirdik. Önümüzdeki dönemde de benzer bir tutumun olacağından hiç kuşkum yok. Sizler nasıl ki bugün Odanıza sahip çıkmış ve bu salonu doldurmuşsanız, bundan sonra da aynı tavrı sergilemeye devam edin.”

 

“Odalar büyük işlere imza atıyor”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ardından kürsüye gelen Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız ise, ‘Odalar ne işe yarar? Sadece aidat toplar, yer-içer’ eleştirilerine tepki göstererek, “Değerli esnaf arkadaşlarımız, eğer oda yönetimleri olmasa sizlerin sorunları üst makamlara ulaşmayacak, dolayısıyla çözüm de bulunmayacak. Örneğin, araçlarınıza takılacak kamera ve kayıt sisteminin süresinin uzatılması konusunda Oda başkanlarımız bizlere sürekli bilgi aktardılar. Onların bu isteklerini bizler de üst birliğimize ve bakanlığımıza ilettik. Neticede süre bir yıl uzatıldı. Öte yandan Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın, takılacak kamera ve kayıt sisteminin hangi marka ve hangi firmadan alınacağını dayatması da kabul edilemez bir tutum. Madem ki demokrasi ile yönetilen bir ülkeyiz, madem ki serbest piyasa koşulları var, o halde bu cihazların hangi marka ve nereden alınacağına Büyükşehir olarak siz karar vermemelisiniz. Belki esnafımız aynı işlemi gören başka model cihazları bulacak ve daha ucuza alacak. Bu konudaki girişimler de sonuç verdi ve süre uzatılarak esnafın nefes alması sağlandı.

Bir başka husus ise, bugün sizlerin aidatlarıyla ve Oda Başkanlarımızın gayretleriyle il merkezinde 22 milyonluk bir yatırım yapılıyor. 16 bin metrekare kapalı alana sahip Yaşlı Bakım ve Huzurevi yapıyoruz. Bunu devletin yapması gerekirken biz yapıyoruz. Amacımız, sizlerin anne ve babaları belli bir yaşa geldiğinde, ya da sizler o dönemlere ulaştığınızda kimseye muhtaç olmadan, ihtiyaç duymadan bakılmanızı sağlamak. İşte Odalar bu ve bunlara benzer çok büyük hizmetleri yapmak için varlar” diyerek, genel kurulun hayırlı olmasını diledi.

 

Oy verme işlemi …

Yapılan konuşmaların ardından oy verme işlemi başladı. 1269 üyesi bulunan Odanın kongresine tek başkan adayı olarak giren Nurol Paskal yeniden başkan seçilirken, yeni yönetim de şu isimlerden oluştu:

Ayhan Koç, Hasan Akyol, Ali Kayır, Ahmet Arıcı, Metin Karabıyık, Hasan Hüseyin Çalışkan, Kadir Gün ve Özlem Şahin.

Odanın Denetim Kuruluna ise Osman Kırçın, Sercan Güneş ve Mehmet Ötenen seçildiler.