“Türkiye, bal üretiminde dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldi”
ÖNDER Haber - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nun uygulamaya koyduğu ‘Bal Ormanları Eylem Planı’ kapsamında bugüne kadar 227 adet bal ormanı kurduğu bildirildi
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nun uygulamaya koyduğu ‘Bal Ormanları Eylem Planı’ kapsamında bugüne kadar 227 adet bal ormanı kurduğu bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, arıcılığa ve bal üretimine verilen desteklerle ülkemizin bal üretiminde dünyada 6’ncı sıradan 2’nci sıraya yükseldiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Muğla’dan Elazığ’a kadar her ilimizde bal ormanı kuruyoruz 2008 yılından bu yana 28 bin 910 hektar sahada 227 adet bal ormanı tesis ettik. Ülkemizi son 10 yılda dünya bal üretiminde 6’ncı sıradan 2’nci sıraya yükselttik. Ayrıca, 2017 yılının sonuna kadar toplam 34 bin 790 hektarlık alanda bal ormanı tesis etmeyi hedefliyoruz" dedi.
"Bal Ormanları için özel
düzenleme yaptık"
Ormanlarda tamamen organik bal üretmek amacıyla bal ormanları kurduklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Bu çok önemli, arıcılar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar "Ormanlara giremiyoruz" dediler. Nasıl giremiyorsunuz deyince, meğer ormanlara hayvanlar giremez diye bir kanun varmış. Neticede arı da bir hayvan ve bu sebeple ormanlara arıları sokmuyorlarmış, ben de güldüm. Arılar orman için faydalı. Bu sebeple 16 sayfalık genelge ile bal ormanları kurulması talimatını verdik. Hatta bal ormanları için özel bir düzenleme yaptık. Bu Türkiye için çok faydalı oldu. Türkiye bal üretiminde 6’ncı sırada iken çıkardığımız yönetmelikle ülkemizi bal üretiminde 2’nci sıraya yükselttik. Bu ekonomik olarak bir kazanç sağladı" diye konuştu.
Türkiye, sahip olduğu kovan varlığı ile dünyada 3’üncü sırada yer alıyor
Türkiye, sahip olduğu 5,6 milyon civarındaki kovan varlığı ile dünya genelinde 3. sırada yer alıyor. Bal üretiminde ise Çin’den sonra 2. sırada geliyor. Ülkemizde bal üretiminin yüzde 80’i orman içi ve kenarlarındaki boşluklarda yapılıyor. Bal arılarının doğadaki tozlaşmanın yüzde 85’ini gerçekleştirdiğini belirten Orman ve Su İsleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Arıcılık, biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir" dedi.
"Her türlü desteğe
hazırız"
Dünyada bal üretiminde iddialı konuma gelmek amacıyla bal ormanları kurduklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuyla ilgili açıklamasını şöyle tamamladı:
"Arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini artırmak için her türlü desteğe hazırız. Türkiye genelinde bal ormanı için çok talep vardı. Biz, bu taleplerin hepsine cevap verdik. Muğla’dan Elazığ’a kadar her ilimizde bal ormanı kuruyoruz. Çünkü, balda marka oluşturmak çok önemli. İstiyoruz ki, ballarımız şeker katmadan halis ballar olsun. Bunun için de arıcılara her türlü desteği vermeye hazırız."