“Türkiye’nin ilerici birikimi bu karanlığı yırtacaktır!”

A. Kemal KAŞKAR -

Milas Önder Gazetesi

Haziran Milas Meclisi, CHP Milas İlçe Örgütü ve Milas Belediyesi tarafından birlikte düzenlenen “Bilimsel Eğitim için Laiklik şart” konulu Panel – Forum etkinliği, 13 Ekim Cuma akşamı Milas Belediyesi Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonunda yapıldı.

Haziran Milas Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Demir Yalçın’ın moderatörlüğünde saat 18:30’da başlayan ve aralarında, Muğla eski Milletvekili ve Milas Belediyesi eski Başkanı Fevzi Topuz, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, bazı Milas Belediyesi Meclis Üyeleri, bazı Muhtarlar ve Sendika, Meslek Odası ve STK yöneticilerinin de bulunduğu kalabalık bir yurttaş topluluğunun katıldığı etkinlikte konuşmacı olarak CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve Haziran Hareketi Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi ve Eğitim Komisyonu Üyesi İlhan Şimşek yer aldılar.

“Nasıl bir ülkede yaşıyor ve nereye gidiyoruz?”

Demir Yalçın’ın davetiyle saygı duruşunda bulunulması ve hoş geldiniz konuşmasının ardından ilk konuşmayı yapan İlhan Cihaner, ‘Savcı’, Birgün Gazetesi Yazarı ve CHP İstanbul Milletvekili sıfatlarının yanısıra Haziran Hareketi’nin Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi olduğunu belirterek başladığı sözlerini “Nasıl bir ülkede yaşıyor ve nereye gidiyoruz?” sorusunu sorarak şöyle sürdürdü:

“Nasıl bir ülkede yaşadığımız, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü konuşmasından bir iki aktarmayla anlaşılabilir. ‘Valimize 18 Mart’ta Çanakkale’deki anmalarda Çanakkale Belediye Başkanını konuşturmama talimatı verdim. Ayrıca, bunu onun yanına bırakmayacağım’ gibi bir şeyler söylemiş. Bir hukuk devletinde böyle bir talimat verilemez. Konuşmanın bir başka bölümünde ise, ‘müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi’ ile ilgili olarak ‘Ne yaparsanız yapın bu yasa geçecek!’ demiş. Parlamenter rejimde böyle bir makam olamaz. Bunlar, Türkiye’nin nasıl bir ülke haline getirildiğinin göstergeleridir.”

“Mücadelemizle, özgürlük, eşitlik, adalet ve emek mücadelesinin parçası olmak zorundayız”

Konuşmasında ülkemizin ‘götürülmek istendiği yer’e ilişkin  kurulan bazı tuzaklar ve buna karşı neler yapılması gerektiğini paylaşmaya çalışacağını belirten Cihaner, bu anlamda öncelikle eğitim alanının boş bırakılmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Okul Aile Birlikleri ve Okul Derneklerinde görev almak gerekir. Bu alanı kesinlikle boş bırakmamamız lazım” dedi ve şöyle sürdürdü:

“Bir diğeri, bir bakıma özeleştiri mahiyetinde olacak, ‘toplumun muhafazakar yapısı gözetilerek politika yapmalıyız’ yaklaşımı laiklik mücadelemizi geriletmiştir. Laiklik karşıtı adımlar eğitimimizi ‘uç bir gerici eğitim’ noktasına getirmiştir. Bu çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Laiklik mücadelesinde kaybedilen her alan karşı devrimin cephesi haline geliyor. Sadece eğitimde değil, emek mücadelesinden dış politikaya kadar laik bir toplum yapısı inşa edilemezse, bu, Türkiye’yi felakete götürür. Öte yandan, genel ekonomik politikalarımızın kamucu politikalar olması gerekir. Mücadelemizle, özgürlük, eşitlik, adalet ve emek mücadelesinin parçası olmak zorundayız. Ve birleşme eksenimiz laiklik, parlamenter demokrasi ve hukuk devletidir.”

“Eğitimde Dinselleştirme Raporu”

Daha sonra söz alan İlhan Şimşek, katılımcıları Haziran Hareketi adına selamlayarak başladığı konuşmasına, Eğitim Enstitüsü’nde Köy Enstitülü bir öğretmeninin, “Eğitim; okuldan çocuğu, çocuktan aileyi, aileden de çevreyi dönüştürme sanatıdır” ve Atatürk’ün, “Muallimler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür nesiller ister” sözlerini aktarıp başladı ve bu doğru hedefin çok gerisine düşüldüğüne dikkat çekerek, konuşmasını Haziran Hareketi’nin “Eğitimde Dinselleştirme Raporu”ndan yaptığı aktarmalarla şu ara başlıklarla sürdürdü:

“1.Milli Eğitim Bakanlarının performansları, 2. 19. Milli Eğitim Şurası (Din Eğitimi Şurası), 3. Dinci vakıf ve kurumlarla imzalanan protokoller, 4.İmam Hatip Liselerinin yükselişi, 5.Şimdilik geri çekilen “MEB Kurum Açma Kapatma Yönetmeliği”, 6.4+4+4 eğitim sisteminde okullaşmadan düşme (erkek öğrenciler kız öğrencilerden kısmen daha fazla olmak üzere) ilkokullarda 289 bin, ortaokullarda 309 bin ve liselerde 1 milyon 471 bin öğrenci ...”

“Dip dalgası yaratalım”

Şimşek, konuşmasının son bölümünde, bu gidişe dur demek için yapılması gerekenin “tepkileri örgütlü güce dönüştürmek” ve “ortak mücadele” olduğunu; (Kim ne derse desin) Gezi Direnişi, 16 Nisan Referandumu (ki aslında ‘Hayır’ kazanmıştı!) ve Adalet Yürüyüşü’nün bunun en iyi örnekleri olduğunu belirterek, “Bu üçü, AKP iktidarını halâ korkutuyor. Bu anlamda, ortak noktalarda ortak mücadelemizi örgütlemeli ve birbirimize tahammül edebilmeliyiz. Bu karanlığı yırtmalıyız. ‘Çocukluk, insanın anayurdudur.’ Çocuklarımıza, yani anayurdumuza sahip çıkmalıyız. Onlara nerede saldırılıyorsa orada mücadele etmeliyiz. ‘Okul Savunmaları’ oluşturmalıyız. Gericiliğe karşı laikliği savunacak okul savunmalarını oluşturalım. Dip dalgası yaratalım” dedi.

‘Aktif boykot eylemi’

Toplantının panel bölümü sona erdikten sonra, katılımcıların soru ve görüşlerini dile getirdikleri forum bölümü başladı ve İlhan Cihaner bu bölümde sorulan sorularla ilgili olarak yaptığı konuşmada da, “Türkiye’nin ilerici birikiminin bu karanlığı yırtacağına inandığını”, kişisel düşüncesinin “Güçlü bir meşruiyet tartışmasının gündeme getirilip etkisizleştirilen parlamentonun toplumun tamamına yayılması anlamında ‘aktif boykot eylemi’nin gerçekleştirilmesinin gerektiğini”, “Siyasal İslam” ve “Yeni Osmanlıcılık” projelerinin çöktüğünü belirtip “Laik, eşit, özgür, adil, barış içinde bir Türkiye isteyenler hep en önde olmalıdırlar” dedi ve “mücadelede umutsuzluğa, yılgınlığa yer olmadığı”nı vurgulayıp “başarıya ulaşılacağına inandığını” dile getirdi.

“Ülkemizin önemli direniş birikimleri var”

İlhan Şimşek ise yine kendisine yöneltilen sorular ve dile getirilen bazı konulardan hareketle yaptığı konuşmada, ‘Dip Dalga’dan kastını, “Türkiye çapında 500 Okul Aile Birliğinin ortak bir açıklama yaparak laik-bilimsel eğitimden yana gerici eğitime karşı olduklarını açıklaması” olarak örnekledi ve “Ülkemizin, kurtuluş Savaşından bu yana önemli direniş birikimleri var. Bu, büyük bir dip dalgaya dönüştürülmelidir, dönüştürülebilir” dedi.

Çiçekler sunuldu

Panel-Forum sonunda CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, konuşmacılara, katılımcılara ve etkinliğin oluşmasına öncülük eden Milas Haziran Hareketi’ne teşekkür ederek, Cihaner ve Şimşek’e birer buket çiçek sundu.

Etkinliğin sonunda, Milas Haziran Meclisi üyeleri bir değerlendirme toplantısı yaptılar.