“Vazgeçmedik, kapıları çalmaya devam edeceğiz!”

Önder Haber / A. Kemal KAŞKAR -

Milas Önder Gazetesi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Halk Sağlığı ve Sürdürülebilir Gelişme Alt Komisyonu’nun daveti üzerine Strasbourg’a giden Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) temsilcileri Zeynep Gündüzyeli ve Serdar Denktaş, hükümetin doğal SİT derecelerini değiştirme girişimlerine karşı mücadelede MUÇEP’in taleplerini dile getirdiler.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal SİT derecelerini değiştirme tasarısına karşı mücadele çalışmaları kapsamında geçen ay Avrupa Parlamentosu’na da bir mektup gönderen MUÇEP’e Avrupa Konseyi’nden gelen davet üzerine Platform Temsilcileri Gündüzyeli ve Denktaş Strasbourg’a gittiler.

28 Haziran Çarşamba günü, Komisyon Sekreteri Alina Beliaeva ve Meclis Sekreteri Aiste Ramanauskaite tarafından karşılanan MUÇEP Dış İlişkiler Komisyonu’ndan Serdar Denktaş ve Zeynep Gündüzyeli, MUÇEP’in kuruluşu ve  gündemindeki sorunlarla ilgili AKPM yetkililerine bilgiler verdi.

Serdar Denktaş, görüşmelerin çok iyi geçtiğini, bu arada Türkiye’deki pek çok yetkili kurumla da iletişime geçmeye çalıştıklarını belirterek, “Çeşitli defalar BİMER’den bilgi istedik; change.org kampanyası açtık. Her ne kadar başarılı olamadıysak da Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nden randevu talep ettik. Milletvekilleri, parti grupları ve valiliğin kapılarını çaldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın cevaplaması için muhalefet partilerinin bazı milletvekilleri aracılığı ile meclise soru önergesi verilmesini sağladık. Ancak, şu ana kadar maalesef, ne bu projenin bilimsel gerekçeleri ile ilgili bilgi edinebildik ne de ‘bu proje iptal edilmiştir’ diye resmi bir açıklama yapılmadı. Vazgeçmedik, kapıları çalmaya devam edeceğiz. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi olarak en kısa zamanda bir mektup hazırlanarak Türkiye’deki tüm ilgili kişilere gönderilmesi için girişimde bulunulmasına, Ekim’deki yeni parlamento döneminde, Ertuğrul Kürkçü öncülüğünde konuyla ilgili raporlama çalışmalarının başlatılmasına ve Avrupa Birliği müzakereleri sırasında, ilgili başlıklar altında konunun tekrar gündeme getirilmesine karar verildi” dedi ve şu önerilerde bulunduklarını sözlerine ekledi:

 

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, doğa koruma alanlarının derecelerini yeniden değerlendirme projesi durdurulsun. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğü Natura 2000 Projesi tamamlanana kadar doğa koruma alanlarında yeniden planlama yapılmasın. Natura 2000 projesinin tamamlanmasını takiben, doğa koruma alanlarının yeniden derecelendirilmesi çalışması biyolojik çeşitlilik kaybının önlenmesi ana hedefi ile şeffaf, katılımcı ve bütüncül bir yaklaşımla, uluslararası sözleşmelerle ve Natura 2000 ile uyumlu olarak gerçekten bilimsel ve ekolojik bir yaklaşımla ele alınsın ...”

(Mustafa Sarıipek’in “MUÇEP Strasbourg’dan mutlu döndü” başlıklı haberinden yararlanılmıştır.)