“Yeni Fuar Alanı için imzayı hemen atacağım”
Adem KANKAYNAR -
Bu sene kapılarını 9’ncu kez ziyaretçilerine açan Uluslararası Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı, geçmiş yıllardan çok daha renkli görüntülerle, ağırladığı konuklarla, uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir etkinliğe dönüştü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Muğla Valisi Esengül Civelek ve milletvekillerinin yanı sıra, ilimiz genelinden yoğun bir katılımla gerçekleşen açılışta, bir de ‘kısa süreli gerginlik’ yaşandı ... Bakan Fakıbaba, konuşmasında “yeni fuar alanı için imzayı hemen atacağı” müjdesini verdi.
Açılış
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Muğla Valisi Esengül Civelek, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat başta olmak üzere ilimiz genelinden katılan STK yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, bazı ilçe belediye başkanları, Oda-Dernek ve Birlik başkanlarının yanı sıra mahşeri bir kalabalığın katıldığı 9’uncu Uluslararası Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 11 Mart 2018 tarihine kadar ziyaretçilerini kabul edecek.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunasıyla başlayan açılış töreninde ilk konuşmayı, fuar organizasyonunu üstlenen Expolink Fuarcılık Organizasyon Tanıtım Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan yaptı.
Zeytindalı Operasyonunda Şehit düşen ve Dalaman’da toprağa verilen Onb. Fuat Demir ve tüm Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anarak konuşmasına başlayan Erdoğan; “Bugün 9’uncusunu düzenlediğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı, sadece Milas’ın değil, bütün Muğla’nın simgesi haline geldi. 9 yıldır bu alanda düzenleniyoruz ancak Milas’a yakışır yeni bir fuar alanının zamanı geldi de geçiyor” diyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Zeki Erdoğan’ın ardından kürsüye gelen MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da, Muğla’nın tarımsal potansiyelinin çok büyük olduğuna vurgu yaparak, tarımsal faaliyetlerin ve hayvancılığın daha fazla desteklenmesini istediklerini belirtti.
Milletvekili ile Dekan
arasında gerginlik …
Kürsüye gelen CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ise, hükümetin tarıma ve hayvancılığa verdiği desteklerin yetersiz olduğunu belirterek; “2008 yılında karar verdiler, bugün yurt genelindeki 14 şeker fabrikasını satıyorlar. Oysa şeker, stratejik bir ürün... Şeker; vatan demek, kendisiyle birlikte yaklaşık 150 yan sektörün ekmek yediği, binlerce insanın çalıştığı yerler. Öte yandan Milas’a 3 - 4 yıl önce bir Veterinerlik Fakültesi kuruldu. Dekanı atandı ancak henüz kadrosu yok, öğrencisi yok, hatta binası yok. Dekanımızla görüştüğümüzde, ‘neler yapıyorsun’ diye sorduğumda, ‘çay kahve içiyorum, ara sıra da toplantılara katılıyorum’ diyor” dedi.
Bu sözün üzerine protokol sıralarında oturan Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya ayağa kalkarak, ‘yalan söylüyorsunuz’ dedi. Bunun üzerine kısa süreli oluşan gerginlik, Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ün müdahalesiyle sona ererken, kürsüde konuşan CHP Milletvekili Demir ise; “Ben espri olsun diye söylemiştim, sözümü geri alıyorum” dedi.
CHP Milletvekilinin ardından kürsüye gelen AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ise, Başbakan Binali Yıldırım’ın Milas’a geldiğinde, Veterinerlik Fakültesi için gösterilen yerin tahsis sözünü verdiğini hatırlatarak; “Bugün para ile alınamayacak değerde 20 dekarlık bir alanı tahsis ettik. Şu an YÖK’te de kadro ile ilgili işlemler son aşamaya geldi. TOKİ vasıtasıyla Milas’a bu fakülte yakın zamanda inşa edilecek. Öte yandan hükümetin tarıma, hayvancılığa hiçbir şekilde destek vermediği, verilenlerin de yetersiz olduğu ileri sürülüyor. 2002’den 2017’ye kadar geçen sürede tarıma ve hayvancılığa verilen destek tam 15 kat artmış durumdadır. 2002’de 20 milyon lira olan destek, 2017 yılı sonu itibariyle 320 milyon liraya çıkmıştır” dedi.
Eğitim… Eğitim…
Eğitim…
9’uncu Uluslararası Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı açılış törenine katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “İstediğiniz kadar tarıma ya da hayvancılığa destek verin, ekin-biçin, eğer siz çiftçiye eğitim vermezseniz, yaptıklarınızın hiçbir anlamı yok” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ziraat Odaları Birliği olarak, son dönemlerde il ve ilçelerimizdeki Odalarımız aracılığıyla binlerce çiftçimize eğitim veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Kırsaldan kentlere göç nedeniyle geride kalanların kadınlar olduğunu düşünürseniz, eğitim verdiğimiz çiftçilerimizin büyük bir bölümünü de kadın çiftçilerimiz oluşturuyor.
İşte bunun en güzel örneğinin biri de Milas’ta gerçekleşti, bundan sonra da devam edecek. Milas Ziraat Odamız 3 bin 500 çiftçimize eğitim verdi. Aralıksız eğitimlerini de sürdürecek.”
Bayraktar, konuşmasının sonunda Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’ya çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
“Muğla, hem turizm,
hem de tarım kentidir”
Muğla Valisi Esengül Civelek ise Muğla’nın, Türkiye’nin ikinci turizm kenti olmasının yanı sıra aynı zamanda da bir tarım kenti olduğunu belirterek, “Muğla, yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle, tarihi ve doğal güzellikleriyle eşine ender rastlanan bir il … Arıcılıkta, zeytincilikte, balıkçılıkta lider bir kentiz. Her geçen gün gelişen, büyüyen ve ülke ekonomisine çok önemli bir katkı sunan Muğla’yız …” dedi.
“Milletimiz için
ne yapsak azdır”
Açılış töreninde son konuşmayı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yaptı. Bakanlık olarak gece-gündüz demeden, ‘çiftçi için ne yapılabilir’ diye düşündüklerini ve sürekli proje ürettiklerini söyleyen Fakıbaba;
“Örneğin mazot desteği yarından itibaren Milaslı çiftçinin de yararlanacağı, örneğin 300 baş koyun desteği projesi, örneğin yem bitkisi, gübre gibi birçok alanda çiftçiye verdiğimiz destek her geçen gün artıyor. Bunları yaptığımızı söylemek için anlatmıyorum. Milletimiz için ne yapsak azdır. Ancak ülkemizin kaynakları da ortada… Bu kaynakları da doğru kullanmak zorundayız. Dolayısıyla her şeyi milletimiz için yapıyoruz.
Eğer Türk çiftçisi, dünya çiftçisi ile rekabet edemeyecekse, ürettiğinin karşılığını alamayacaksa, ben tarım bakanı olmuşum ya da olmamışım ne fark eder? Bakın bu ülkede 60 bin kadın çiftçi var ve bunların 25 bin tanesi de Muğla’da… Bu rakam, Muğla için büyük bir şans… Yapılan tüm konuşmalarda Muğla’nın özellikleri, güzellikleri anlatılıyor ya, eğer bu çiftçi kadın sayısı 10 bin olsaydı, sizin bugün bunları söylemeniz mümkün değildi. Şahsen ben özelleştirmeye karşı değilim, ancak eğer özelleştirme nedeniyle ülke ekonomisi zarar görecekse, orada çalışan insanımız mağdur olacaksa o zaman bu özelleştirmeye karşı çıkarım.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıkanlara sesleniyorum: Bakınız ülkemizde devletimize ait 25 tane şeker fabrikası var. 8 - 10 tane de özel fabrika üretim yapıyor. Özel fabrikaların yıllık üretimi yılda bir milyon ton iken, devlete ait fabrikalarda ise yıllık üretim 1 milyon 400 bin tondur. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun. Siz bu devleti yöneten olsanız ne yaparsınız?” diyerek, fuarın açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Fuarın açılış gününe denk gelen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, tüm konuşmacılar da alandaki kadınlar başta olmak üzere tüm kadınların gününü kutladılar.
Bakan Fakıbaba Milas
Ziraat Odası ile
MİTSO’da…
Açılışa katılan protokol üyeleri tarafından kesilen açılış kurdelasının ardından fuar alanında kısa bir gezinti yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, daha sonra Milas Ziraat Odası’na ait yeni hizmet binasına gitti.
Oda Başkanı İsmail Atıcı tarafından karşılan Bakan Fakıbaba, Oda Başkanı İsmail Atıcı’dan, ilçedeki tarımsal faaliyetler hakkında bilgi alırken, yapımı gündemde olan Eşence ve Gökçeler Barajı için de bir an önce harekete geçilmesi için ilgili bakan arkadaşıyla temasa geçeceğini söyledi.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı tarafından Bakan Fakıbaba ve Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a çeşitli yöresel ürünler ve Milas Halısı hediye edilirken, Oda hizmet binası içinde kısa bir tur atan Bakan Fakıbaba, Ziraat Odası’nın ardından bu kez, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na geçti.
Oda Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve arkadaşları tarafından karşılanan Bakan Fakıbaba’ya burada da Özer tarafından Milas ile ilgili ve MİTSO’nun çalışmaları hakkında bilgiler verildi.