Yer Fıstığı üretimi benimsendi
ÖNDER Haber - İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, ilimizin değişik bölgelerinde alternatif ürün olarak önerilen yer fıstığının üreticiler tarafından beğenilip benimsendiği bildirildi
Milas Önder Gazetesi
ÖNDER Haber -
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, ilimizin değişik bölgelerinde alternatif ürün olarak önerilen yer fıstığının üreticiler tarafından beğenilip benimsendiği bildirildi.
İlimizde tütüne alternatif sebze yetiştiriciliği projesi kapsamında bu yıl ilk defa ekimi yapılan yer fıstığının hasadı başladı. Menteşe, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Marmaris, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinde yaklaşık 100 dekar alanda deneme amaçlı ekimi yapılan yer fıstığı, üreticilerin yeni gözdesi oldu. Dekar başına yaklaşık 500-800 kg kabuklu ürün alınan yer fıstığının hasadı sahil bölgelerimizden başlayarak yüksek bölgelerimizde halen devam ediyor. Bilindiği gibi, ilimizde düzenlenen ilk fıstık tarla günü ilçemize bağlı Derince köyünde yapılmıştı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, üreticilerimiz arazilerinden ortalama 300-400 kg/da iç fıstık verimi alıyor ve bunu kabuklu olarak 7-8 TL’den, iç fıstık olarak da 15-20 TL’den satarak iyi kazançlar elde ediyorlar.
Üretilen yerfıstığının çeşidinin, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği yüksek verimli, çerezlik olarak kullanılabilen, aflatoksin oluşumuna dayanıklı NC 7 olduğunun belirtildiği İl Müdürlüğü açıklamasında daha sonra şu bilgilere yer verildi ...
Yerfıstığı tohumlar; içerdiği yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler ile insanlar ve hayvanlar için değerli bir besin kaynağıdır. Yerfıstığı tohumları, çeşitlere göre değişmekle beraber, % 44-56 oranında yağ içermektedir. Yerfıstığı yağı; tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan, daha üstündür. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe, çok değerli bir yem katkı maddesidir. Yerfıstığı küspesinde; yaklaşık % 45 ham protein, % 24 azotsuz öz maddeler ve % 5.5 madensel maddeler bulunmaktadır.
Yerfıstığı bir baklagil bitkisi olduğu için, bitki kısımları da çok değerli bir hayvan yemidir. Yeşil yem olarak doğrudan hayvanlara yedirildiği gibi, kurutularak balya yapılmakta ve kış mevsiminde hayvanlara yedirilmektedir. Yerfıstığı sapları genellikle süt sığırcılığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, silo yemi yapılarak da değerlendirilmektedir.
Yerfıstığı kabukları; sunta yapımında, yem dolgu maddesi olarak, mantar yetiştiriciliğinde, yakacak olarak, yapay odun yapımında dolgu maddesi olarak, yapay kömür yapımında, sığır yetiştiriciliğinde kaba yem olarak ve kümes hayvanları yetiştiriciliğinde altlık olarak değerlendirilmektedir.
Yerfıstığı bir baklagil bitkisidir. Bu nedenle, diğer baklagillerde olduğu gibi, havanın serbest azotunu toprağa bağlar ve kendisinden sonra ekilecek bitkiye azot ve organik maddece zengin bir toprak bırakır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, bir yetişme döneminde yerfıstığı bitkisi, köklerinde yaşayan Rhizobium bakterileri sayesinde, havanın serbest azotundan dekara 15.0 kg saf azot biriktirmektedir. Yerfıstığı bir çapa bitkisidir. Yetişme süresi boyunca toprak çapalandığı için, yabancı otlar temizlenmekte ve toprak havalanmaktadır. Bu nedenle de, iyi bir ekim nöbeti bitkisidir.