‘Zeytin Hasat Şenliği’ değerlendirildi

Adem KANKAYNAR -

Milas Önder Gazetesi

Geride bıraktığımız 4. Zeytin Hasat Şenliği’nin ardından MİTSO Lokalinde, Şenlik Komitesi üyeleri ve basın mensuplarının katıldıkları bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Gerçekleşen toplantının sonunda katkılarından dolayı basın mensuplarına teşekkür plaketi verildi.

Komitenin başkanlığını yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan başta olmak üzere; Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Müdiresi Elin Alpay, Şoförler Odası Başkanı Nurol Paskal, Zeytin Dostu Derneği ve Üniversite temsilcileri, Milas Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çoban, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, üretici firmaların yetkilileri, Zeytin Hasat Şenliği Komite üyeleri ve basın mensuplarının katıldığı kahvaltılı değerlendirme toplantısında, bu sene 25 - 26 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Milas 4. Zeytin Hasat Şenliği, tüm yönleriyle ele alındı.

 

“Başarıyla sonuçlandırdık”

Değerlendirme toplantısının başında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer; “Bu sene 4’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Zeytin Hasat Şenliğimizin bir önceki yıla göre daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Yerel ve ulusal medya organlarında şenlik ile ilgili güzel değerlendirmeler yayınlandı.

Coğrafi işaret, kaliteli üretim, şişeleme ve markalaşmanın önemini bir kez daha gündeme getirdik. Özellikle bu konuda zeytin ve zeytinyağı üreticimize büyük görevler düşüyor. Şu anda 40 civarında marka değeri kazanmış firmamız var ve bunlardan bazıları da coğrafi işaret için başvuruda bulundular. Umarım bu sayı daha artar.

Tanıtım konusunda bütçe imkânları doğrultusunda elimizden geleni yaptık. Ancak asıl hasat şenliğine gelmesi gereken üretici köylüyü ve zeytinyağı işletmelerinin yeterince katılımını sağlayamadık” diyerek, 2 günlük şenlik programının küçük aksamalara rağmen başarıyla tamamlandığını vurguladı.

 

“Tam anlamıyla amacımıza ulaşamadık”

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in ardından; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da özellikle programda belirtilen bazı hususların tam olarak uygulanmadığını, Prof. Dr. Canan Karatay’ın hem zeytin ve zeytinyağı, hem de bal konusunda söylediği bazı şeylerin uzmanlar tarafından doğru bulunmadığını belirterek; “Tam anlamıyla amacımıza ulaşamadık. Buna rağmen verilen emek, gösterilen çaba için herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Görüş ve öneriler dile getirildi

Üretici Ali Osman Menteşe, Milas Şoförler Odası Başkanı Nurol Paskal, Türsab Yetkilisi, komite üyeleri ve bazı zeytinyağı firma sahiplerinin yanı sıra basın mensupları da 4’ncü Zeytin Hasat Şenliği’nde görülen aksaklık ve gelecek dönemler için görüş ve önerilerini dile getirdiler.

 

“Milas için yararlı bir etkinlik”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise yaptığı değerlendirmede, hazırlıkların aylarca sürdüğüne ve iki güne sığdırılmaya çalışılan programda kimi zaman aksaklıklar meydana geldiğine dikkat çekerek; “Özellikle şu açılış sorununu bir türlü aşamıyoruz. Mümkün olduğu kadar konuşmacı sayısını azaltmamıza rağmen açılış, 1,5 saat sürdü. Bu da adeta insanlara işkence gibi geliyor. Öte yandan, aynı gün Bafa’da deve güreşleri yapıldı. Bafa ve Selimiye bölgesindeki zeytin üreticileri şenlik yerine deve güreşlerini tercih ettiler. Oysa o gün yöre insanı şenlik alanında olmalıydı. Ancak her şeye rağmen gelecek adına umutsuz ya da karamsar olmayı doğru bulmuyorum. Nasıl ki 2’nci şenlik birincisinden daha iyi olmuşsa, 4’ncü şenlik de 3’ncüsünden daha iyi oldu” dedi.

 

“Düzenleme tarihini ve adını değiştirmeliyiz”

Milas Kaymakamı ve Zeytin Hasat Şenliği Komitesi Başkanı Eren Arslan ise, ilk kez katıldığı zeytin hasat şenliğinin hazırlıkları sırasında işin mutfağında büyük sıkıntılar yaşandığını, bizzat geniş bir bütçe için firmalara kendisinin de gittiğini belirterek;

“Maalesef üreticilerimizden bu konuda yeteri kadar destek alamadık. Gönül isterdi ki daha geniş bütçe ile bu şenliği düzenleyelim, ulusal boyuta taşınması adına adımlar atalım. Ancak buna rağmen son derece ciddi bir emekle güzel bir etkinlik oldu. Aslında tarih konusunda bir düzeltme yapmamız gerektiğine inanıyorum. Yani zeytin hasat şenliğini düzenlediğimiz tarihten 15 - 20 gün daha önce yapsak, katılımın daha fazla olacağına inanıyorum. Çünkü bizim şenliğimizin başladığı günlerde köylümüz, kendi tarlasındaki zeytini toplama telaşında. Dolayısıyla tarihi öne çekmeliyiz. Bir başka nokta ise, sanki adı şenlik olunca vatandaş, bunun bir eğlence olduğunu, ya da belediyenin, ziraat odasının, ticaret odasının veya kaymakamlığın bir etkinliği olduğunu düşünüyor ve katılmıyor. Şahsi kanaatim zeytin hasat şenliği yerine başka bir isim altında bu etkinliği yapmalıyız. Milas, sahip olduğu değerler açısından o kadar farklı, sayıca o kadar zenginliği var ki, bazen ben sayarken bile yoruluyorum. Kimi zaman da bazı zenginliğini saymayı unutuyorum. Önümüzdeki yıl ve yıllarda programın içeriğini biraz daha değiştirip, zeytin ve zeytinyağımızın yanı sıra diğer zenginliklerimizi de öne çıkarmalıyız. Bunun için ulusal medya kuruluşlarının temsilcilerini buraya davet edip, onlara birkaç gün Milas’ı gezdirmeli, tanıtmalıyız. Hatta onları otelde değil, ilçemizin tanıtımı konusunda duyarlı olanların evlerinde misafir edebiliriz. Bu sayede ilçemizin birçok değerini de hak ettiği şekilde tanıtabiliriz” diyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

Basın mensuplarına teşekkür plaketi…

Yapılan değerlendirmelerin ardından Kaymakam Arslan ve diğer protokol üyeleri tarafından, Zeytin Hasat Şenliğine sağladıkları katkı, ilçemizin adının ve etkinliğin duyurulması konusunda verdikleri emek nedeniyle basın mensuplarına birer teşekkür plaketi sunuldu.