10. KARİA, KARİALILAR VE MYLASA SEMPOZYUMU BAŞLADI..

ÖNDER Haber / A. Coşkun EFENDİOĞLU -

10. KARİA, KARİALILAR VE MYLASA SEMPOZYUMU BAŞLADI..

Olcay Akdeniz’in şimdiye kadar 9 kez düzenlediği ve ulusal ve uluslararası arkeoloji dünyasından Karia uzmanı en ünlü isimlerin katıldığı “Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu”nun 10.’su, dün sabah, Milashan Otel’in salonunda başladı.

Bu yıl Mimarlar Odası Milas Temsilciliği ve MİTSO’nun katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyum, “Karia Sikkeleri” temasıyla yapılıyor. Karia Sikkeleri üzerine uzun yıllar araştırma yapmış iki bilim insanı, Prof. Dr. Ramazan Özgan ve Prof.Dr.Pontus Hellström anısına gerçekleştirilen bu yılki sempozyuma, Vali Yardımcısı Kamil Köten, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, İlçe Jandarma Komutan Vekili Jan. Üsteğmen Bahadır İyilikçi , Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’ün yanısıra, pek çok yerli ve yabancı bilim insanları katıldılar.

Atatürk ve şehitlerimiz anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın söylenmesi sonrasında, bir açılış konuşması yapan, 10 yıldır Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun düzenleyicisi Olcay Akdeniz, şimdiye kadar 9 Karia sempozyumu ve 2 de Menteşe Beyliği sempozyumu düzenlemeyi başardıklarını belirttikten sonra, “bu yıl 10. Sempozyumumuzu, değerli bilim insanları, uzun yıllarını Karia, Karialılar’la ilgili çalışmalara adamış iki bilim insanı, Prof.Dr. Ramazan Özgan ve Prof. Dr. Pontus Hellström anısına ve ‘Milas Sikkeleri’ konusuyla gerçekleştiriyoruz. Pek çok imkansızlıklara ve güçlüklere karşın, bugüne kadar bu sempozyumu başarıyla gerçekleştirmeyi başardık. Umarım bundan sonra da başarmaya devam edeceğiz” dedi. Akdeniz, Menteşe Beyliği Sempozyumu’nun üçüncüsünü, imkansızlıklar nedeniyle bu yıl yapamadıklarını belirterek, “umuyorum, önümüzdeki yıl, O’nun da üçüncüsünü gerçekleştireceğiz” dedi.

Olcay Akdeniz, 10. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’na destek veren Mimarlar Odası Milas Temsilciliği ve MİTSO yönetimi ile sempozyumun gerçekleşmesi için katkı veren herkese ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Daha sonra, Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Kaymakam Eren arslan ve son olarak Vali Yardımcısı Kamil Köten, birer konuşma yaparak, Milas’ta Karia dönemi ile ilgili böyle bir sempozyumun 10.’sunun gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çektiler ve başta düzenleyenler ve katkıda bulunanlarla, bütün katılımcılara teşekkür ettiler.

Daha sonra, 2008’den bu yana bütün sempozyumlara katılan ve uzun yıllar İasos Antik Kenti’nde kazı yapan İtalyan arkeoloji grubunun başkanlığını yürüten Dr. Fede Berti, sempozyumun Karia tarihi ve Milas açısından önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi.

Fede Berti’nin konuşması sonrasında, ilk oturuma geçildi. Prof.Dr.Numan Tuna’nın oturum başkanlığını yaptığı bu bölümde once, Prof.Dr.Bilal Söğüt, “Prof.Dr.Ramazan Özgan ve Karia Arkeolojisi’ne katkıları” konulu bir sunum yaptı ve bu arada, Ramazan Özgan’ın bazı eski öğrencilerine ve eşi Christina Ozgan’a da söz verdi. Daha sonra, bu yılki “Karia Sikkeleri” sempozyumun “onurlarına” ithaf edilen isimlerden Prof.Dr.Ramazan Özgan, “Stratonikeia’nın Kuruluş Tarihi” konulu bir sunum yaptı. Stratonikeia kentinin kuruluş öyküsüne dair rivayetlere de genişçe değinen Özgan’ın sunumu sonrası, kendisine sunulan plaketi, Vali yardımcısı Kamil Köten verdi.

Daha sonra, bu yılki sempozyumun “onuruna” düzenlendiği ikinci isim, uzun yıllar Labranda kazılarının başkanlığını yapmış olan Prof.Dr.Pontus Hellström ve yine Labranda kazı heyetinde uzun yıllar çalışmış olan Doç.Dr.Olivier Can Henry, kürsüye geldiler. “Prof.Dr.Pontus Helström ve Karia Arkeolojisine Katkıları” başlıklı konuşmasını Türkçe gerçekleştiren Doç.Dr.Olivier Can Henry, Prof.Helström’ün 1957’li yıllardan beri Labranda’ya gelip gittiğini belirterek, “yaşını bilmiyorum, ama 6-7 yıl önceLabranda’da 75. Yaşını kutladığımızı hatırlıyorum” diyerek, O’nun tam bir arkeolog olduğunu, çalışmalara bizzat arazide katılarak çalıştığını, özellikle vurguladı.

Daha sonra Prof.Dr. Pontus Hellsröm, “Labranda Kazıları” başlıklı sunumunu yaptı ve konuşması sonrasında, plaketlerini Milas Kaymakamı Eren Arslan ile MİTSO Başkanı Reşit Özer takdim etti.

Sempozyumun ilk oturumu sonrasında, öğleden sonraki bölümde konuşması planlanan Prof.Dr.Numan Tuna, erken ayrılması gerektiğinden, “Burgaz Kazıları Işığında Sikkelerle Knidos’un Ekonomi İlişkileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Program, daha sonra, uygulanmaya devam etti.

Öğleden sonraki bölümde “Beçin Definesi” konulu sunumu yapacak olan Prof.Dr. Şule Pfeiffer Taş, son anda gelemeyeceğini bildirince, yerine aynı konuda, Olcay Akdeniz bir sunum yaptı.

Sempozyumun ikinci günü, bu sabah saat 10:00’da başlayacak.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık