12 - 18 Mayıs tarihleri arasında yapılacak

A. Kemal KAŞKAR -

12 - 18 Mayıs tarihleri arasında yapılacak

İlçemizde 12 - 18 Mayıs tarihleri arasında “Balık Festivali” düzenleniyor.

“1. Uluslararası Milas Balık ve Çocuk Oyunları Festivali” adıyla yapılacak festivalin hazırlıkları, Milas Kaymakamlığı’nın öncülüğünde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Havancılık İlçe Müdürlüğü, Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO) işbirliğinde sürdürülüyor.

 

Yüzde 68’i Milas’ta üretiliyor … Balık denince ‘Milas da’ akla gelmeli artık!

Türkiye’nin levrek ve çipura türünde kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin yapılmakta olduğu ilçemiz Milas’ta geçen yıl 24 ülkeye 38 bin 501 ton balık ihraç edildi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin rakamlarına göre 2016 yılında yapılan 804 milyon 216 bin dolarlık toplam su ürünleri ihracatının yüzde 91’ini (730 milyon 622 bin dolar) gerçekleştiren ve Ege İhracatçı Birlikleri’nce (EİB) başarı plaketiyle ödüllendirilen 30 firmalık listenin 1, 2, 4, 6, 8 ve 26’ncı sıralarında Milas’ta kültür balığı üretimi yapan MİTSO Üyesi firmalar yer alıyor.

 

MİTSO’da bir toplantı yapıldı

Festival hazırlıkları kapsamında önceki gün MİTSO’da, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas Gıda - Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eşref Arslan, Milas Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nden bazı öğretmenlerle birlikte MİTSO Ar-Ge ve Dış İlişkiler Memuru Gülay Aytaç katıldılar.

Toplantıda bir konuşma yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ın, Türkiye’nin kültür balığı üretim merkezi olduğunu belirterek, “2016 yılında 730 milyon 622 bin dolarlık ihracat yapan 30 firmanın 1., 2., 4., 6., 8. ve 26. sırasında MİTSO üyesi firmalar yer alıyor. Bu sektörde yüzlerce kişi çalışıyor. Balık üretimi Milas için çok büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle balık festivali düzenlenmesini destekliyoruz ve Zeytin Hasat Şenliği’nde olduğu gibi Balık Festivaline de gereken desteği vereceğiz” dedi.

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ise toplantıda yaptığı konuşmada, festival kapsamında yurtdışından öğrenci gruplarının da geleceğini ve festival programı kapsamında, başta ‘topaç çevirme’ olmak üzere unutulmaya başlayan çocuk oyunlarının yarışmalarının da yapılacağını dile getirdi.

 

Basın toplantısı

1.Uluslararası Milas Balık ve Çocuk Oyunları Festivali ile ilgili olarak dün MİTSO Labranda Konferans Salonunda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan, festivalin, ülkemizdeki balık üretiminin % 70’inin karşılandığı Milas’ın bu yönünün tanıtılması amacıyla Balık temizleme, Balık tutma, Balık yemekleri yarışmaları gibi balıkçılık etkinliklerinin de yer alacağı bir festival olacağını belirterek, “Aynı zamanda etkinlik kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle sponsorumuz olan Milas ve çevresinde balık yetiştiren firmaların ihracat yaptığı ülkelerle işbirliği bağlarını güçlendirmek amacıyla istekli ülkelerden seçilen 8 Avrupa ülkesi Letonya, İspanya, Makedonya, Kosova, Romanya, Malta, Macaristan ve Litvanya’dan 13 - 15 yaş arası öğrenciler gelecek. Topaç, Tombik, Fare Seksek, T Seksek, Mendil Kapmaca, Çelik Çomak, Üç Taş, Dokuz Taş, Yakantop gibi geleneksel çocuk oyunlarımızı öğrenecekler. Çocuklarımızla birlikte bu oyunları oynayarak kardeşlik ilişkilerini geliştirecekler; tarihimizi ve kültürümüzü öğrenecekler. Etkinliğimiz kapsamında 16 Mayıs tarihinde bu oyunlardan biri olan Topaç çevirme alanında ‘En fazla topaç çevirme’, 17 Mayıs tarihinde ise ‘En kalabalık balık koreografisini oluşturma’ şeklinde iki adet Guinness rekor denemesi gerçekleştirilecek” dedi.

 

Güzel bir organizasyon

Kaymakam Arslan’ın, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra sözü bıraktığı Guinness Rekorlar Kitabı’nın Türkiye Fahri Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural da, “Çocuk oyunlarımız çok önemli. Eskiden bizlerin ne cep telefonları ne de tabletleri vardı. Ama hepimiz oyunlarımızla çok mutluyduk. Oyunlarımızın yeni nesillere aktarılması ve tanıtılması açısından güzel bir organizasyon” dedi.

 

Program

Daha sonra söz alan ve festival programı hakkında bilgi veren Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ise, 1. Uluslararası Milas Balık ve Çocuk Oyunları Festivali’nin ilk gün etkinliklerinin 12 Mayıs Cuma günü saat 10’da Atapark’ta “Milas Mucidini Arıyor” ve “Çocuk Oyuncakları” sergileri ile Engelli öğrencilerin gösterileriyle başlayacağını, Festivalin kortej yürüyüşünün 16 Mayıs Salı günü yapılacağını belirtip Guinnes rekor denemelerinin 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde yapılacağını yineleyip programın ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi …

 

12 Mayıs Cuma

Milas Mucidini Arıyor Sergisi, Çocuk Oyuncakları Sergisi ve Engelli Öğrencilerin gösterileri

 

13 Mayıs Cumartesi

Konuk Öğrencilerle Tanışma Kahvaltısı / Kültür ve Sanat Gezisi (Gümüşkesen Anıtı - Hekatomnos - Milas Evleri) / Ülke Gösterileri

 

14 Mayıs Pazar

İncirliin Mağarası Gezisi 7 Balık Tutma Yarışması 7 Güllük - İasos Antik Kenti Gezisi / Balık Üretim Tesisleri Gezisi / Balık Tutma Yarışması Mezat Etkinliği / Halk Eğitim Merkezi Gösterileri / Öğretmen ve Öğrenci Konserleri

 

15 Mayıs Pazartesi

Çomakdağ Köyü Gezisi ve Fotoğraf Çekimi / Çocuk Oyunları Gösterileri / Halk Eğitim Merkezi Gösterileri / Türk Sanat Müziği Şarkı Gecesi

 

16 Mayıs Salı

Festival Kortej Yürüyüşü / Festival Açılış Töreni / Topaç Çevirme Guinness Rekor Denemesi / Stant Gezileri / Sınır Tanımayan Şefler Derneği Gösterisi (AREGALA) / Balık Temalı El Sanatları Sergisi (Halk Eğitim Merkezi) / Heraklia Antik Kenti Gezisi / Halk Eğitim Merkezi Gösterileri / Türkü Gecesi (Milas Anadolu Lisesi)

 

17 Mayıs Çarşamba

Balık Figürü Oluşturma Guinness Rekor Denemesi / Su Altı Fotoğraf Sergisi (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi) / Panel / Halk Eğitim Merkezi Gösterileri

 

18 Mayıs Perşembe

Ankara Ziyareti / Yabancı Konukların Uğurlanması

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık