ÖNDER Haber -
Eğitim Sen Milas Şubesi yarın yapılacak olan boykotla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:
“13 Şubat cuma günü laikliğin temel alındığı, bilimselliğe dayanan bir eğitim ve demokratik bir yaşam talebiyle iş bırakıyoruz.
Öğretmensiz okulları, araç gerece sahip olmayan derslikleri görmeyenler eğitimi günden güne bilimsellikten uzaklaştırmaktadır.
Eğitimde 4+4+4 düzenlemesiyle artarak devam eden dinselleşme ve toplumsal yaşamı dini kurallara göre biçimlendirme çabalarına karşı dur diyoruz.
Sefalet ücretine karşı çıkanlara "buna da şükür", Güvencesiz çalışma sonucu yaşamını yitirenlere "kader", Göz göre göre ölüme gönderilenlere "fıtrat" diyenlerin neden dinsel bir eğitim istedikleri ortadadır.
BİLİM GİTTİ DİN GELDİ
2002’den bu yana eğitimde yapılan değişiklikler kaygı verici boyuta ulaştı. Özellikle 2010’dan sonra eğitim alanı gericileştirme ve dincileştirme kıskacı altına alındı.
AKP Hükümetiyle birlikte;
- Müfredatta yapılan değişiklikle öğretim programlarında dinsel referanslar kullanıldı. Felsefe, bilim derslerinin sayısı azaltıldı.
-Eğitim kurumları yöneticileri bir orta oyunu şeklinde yapılan sınavlarla belirlenerek tek tipleştirilerek, okul yöneticiliklerinde siyasi bir kadrolaşma, oluşturuldu. - Otistik çocuklara 2010’dan itibaren zorunlu din dersi getirildi. - Okul öncesinde, kreşlerde, fiilen dini eğitim verilmeye başlandı. - Eğitimde 4+4+4 dayatmasıyla ‘dindar’ ve ‘itaatkar’ nesil yetiştirme hedeflendi. - Zorunlu din dersi ve ‘zorunlu seçmeli’ din dersleri dayatıldı. - Okullara ‘mescit’ zorunluluğu getirildi. - Reşit olmayan kız çocuklarına başörtüsü uygulaması getirildi. - İmam hatiplere ayrıcalık tanındı. İmam hatip sayıları arttırıldı. Normal okullarda imam hatip sınıflarının açılması sağlandı.
Meslek lisesi öğrencileri Anadolu sermayesine adeta köle olarak sunuluyor, bu emek sömürüsünün üzeri "dindar nesiller" yetiştireceğiz denilerek örtülüyor, · En temel insan hakkı olan anadilinde eğitim talep ediliyor, "isteseniz de istemeseniz de Osmanlıcayı öğreneceksiniz" dayatması geliyor,
- MEB-Diyanet-dini vakıflar iş birliği üzerinden imzalanan protokollerin sayısında ciddi artışlar yaşandı. Bu projeler kapsamında okul öncesi ve ilkokul öğrencileri camilere götürüldü, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katılmaları zorlandı, okullarda dini içerikli yarışmalar arttırıldı. Umre ödüllü yarışmalar düzenlendi. - Karma eğitim hedefe konuldu - 19. Milli Eğitim Şûrası da alınan kararlar bakımından hafızalarda ‘din şûrası’ olarak yer edindi.
Eğitim sisteminin ve okulların tamamen siyasi,tamamen egemen ideolojiye,Akp’ye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğimiz bilinmelidir. Eğitimin gerçek anlamda demokratik, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmesi, herkesin kendi anadilinde eğitim almasının sağlanabilmesi , çocukların ve ülkenin geleceğini karanlığa teslim etmemek için eğitim ve bilim emekçileri olarak 13 Şubat’ta iş bırakıyoruz. Çocuklarının ve ülkenin geleceğinden endişe eden bütün velileri, Bu boykota ve iş bırakma eylemine katılmaya, mücadelemize güç vermeye ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz.”