20 yıldır ‘yol için’ uğraşıyorlar!
Oktay ÇAYIRLI - İlçemize bağlı Bayır Mahallesi, Duvarlıharman Mevkii’nde yaşanan yol sorunu çözüm bekliyor… Mahalle sakini Ramazan Şen ile bazı mahalleliler 20 yıldır 1 buçuk kilometrelik yolun ulaşıma açılması için verdikleri mücadelelerinden bir türlü sonuç alamamışlar

Oktay ÇAYIRLI -
İlçemize bağlı Bayır Mahallesi, Duvarlıharman Mevkii’nde yaşanan yol sorunu çözüm bekliyor… Mahalle sakini Ramazan Şen ile bazı mahalleliler 20 yıldır 1 buçuk kilometrelik yolun ulaşıma açılması için verdikleri mücadelelerinden bir türlü sonuç alamamışlar...
Bayır Mahallesi Duvarlıharman mevkiinde bulunan 11 hanenin ihtiyacı olan yolun açılması ve bazı bölümlerinin ise düzeltilmesi amacıyla vatandaşlar yaklaşık 20 yıl önce girişimlerini başlattı.
Ulaştırma Bakanlığı, Muğla Valiliği, Milas Kaymakamlığı, dönemin İl Özel İdare Müdürlüğü başta olmak üzere, çalmadık kapı bırakmadıklarını belirten Ramazan Şen, bir türlü olumlu yanıt alamadıklarını belirterek, bölgede yapılacak ‘yol açma çalışması sırasında bazı kayaların, mevcut evlerin üzerine düşme tehlikesi var’ diye bakanlığın izin vermediğini, ancak mahalle sakinleri kendi aralarında topladıkları para ile özel kepçe tuttuklarını ve yolu açtırdıklarını, bu sırada da herhangi bir heyelan sorunuyla karşılaşmadıklarını ifade etti.
5 kamyon parke taşı
almayı başardık
Geçtiğimiz dönem İl Genel Meclis Üyesi Halil Ilbıra’nın devreye girerek, açılan yolun masrafını da İl Özel İdaresinden karşıladıklarını dile getiren Şen, "Orman İşletme Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınarak yol ulaşıma açıldı. Ancak sorunlar da bundan sonra ortaya çıktı. Yaz aylarında toz, kış aylarında ise çamur olan yolun parke taşı ile döşenmesi için bu kez girişimde bulunduk. Başlangıç olarak yolun bir kısmına parke taşı döşendi. Aradan uzun bir zaman dilimi geçtikten sonra kalan yerin de döşenmesi için çalmadık kapı bırakmadık. Sonuç olarak AKP Milas İlçe Başkanlığı’nın da katkılarıyla geçtiğimiz yıl 5 kamyon parke taşı almayı başardık. Yaklaşık iki kamyon taş, eksik yere döşenecek, diğeri ise muhtarlığımızın dilediği bir noktaya döşenebilecekti. Gelen kamyonun ilkini bölgeye boşalttık, ancak mahalle muhtarımız karşı çıktı. Gelen diğer kamyonları kendisinin belirlediği noktaya boşalttırdı. Hatta bizim döktüğümüz noktadaki taşları da traktörlerle kaldırtarak, yolun tamamlanmasına izin vermedi" dedi.
İş makinesini
kendimiz kiraladık
Yol açma işi için kendilerinin özel bir kepçe kiraladıklarını ve 2 bin liraya anlaştıklarını belirten Ramazan Şen; "Hatta devreye giren dönemin İl Genel Meclisi Üyesi Halil Ilbıra, anlaşılan rakam için İl Özel İdare’den 2 bin lira ödeneğin çıkmasını sağladı. Ancak kepçe sahibi tarafından köy muhtarlığı adına (KDV dahil) 2 bin 645 liralık bir fatura kesilmiş. Hatta muhtarımız bu paranın 500 lirasını da bizden aldı. Aradaki fark nereden kaynaklandı bilmiyoruz" dedi.
Hani yaşam hakkı
kutsaldı?
Yolun açılması ve parke taşı döşemesi sırasında Bayır Mahalle Muhtarı Nazmi Şen’in tavırlarından ve uygulamalarından rahatsız olduklarını dile getiren Ramazan Şen, Milas Cumhuriyet Savcılığı ve Milas Kaymakamlığı’na mahalle muhtarı Nazmi Şen hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ancak "Soruşturmaya gerek yok" cevabını aldıklarını da dile getirerek, "Yaptığımız suç duyurularının ardından, yerinde incelenmeden soruşturmaya gerek yok kararı alındı. ‘Kayalar evlerin üzerine düşer’ dediler hiçbir şey olmadı, yol açıldı bu defa sağlıklı bir şekilde kullanamıyoruz. Hani insan hayatı her şeyin üzerindeydi? Hani yaşam hakkı kutsaldı? Hani kentlerde ne varsa, şehirdeki insanlar nasıl yaşıyorsa köylerdekiler de aynı şartlarda yaşayacaktı? Böyle bir durum Milas merkezde olsaydı eminim insanlar ortalığı ayağa kaldırırdı. Dahası, o mahallenin muhtarı böyle bir hizmeti yapmak için çaba harcardı. Bizim muhtar gibi hizmetin önüne engel olmazdı" diyerek, verilen "soruşturmaya gerek yok" kararını da eleştirdi.
Parkeleri ben talep
ettim…
Ramazan Şen’in ve vatandaşların iddialarını yanıtlayan mahalle muhtarı Nazmi Şen, bahse konu olan yolun orman arazisi içerisinde yer aldığını belirterek, "Düzenlenmesi istenilen yol orman arazisi içerisinde kalıyor. Daha önce yaptığımız başvurularda bunu öğrendik. Hatta İl Özel İdare’ye yolun düzeltilmesi ve yapılması için yaptığımız başvuru sırasında yolun ormanlık arazi içerisinde kaldığı ifade edilerek, yatırım yapılamayacağı belirtildi. Daha sonra bölgede ikamet eden vatandaşlar kendi imkanlarıyla yolda düzenlemeler yapmaya çalıştılar. Geçtiğimiz yıl içerisinde Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden parke taşı talebimiz olmuştu. Gelen parke taşlarının bir bölümünü yolun kötü halde olan başlama noktasına ve evlere yakın olan bir alana döşedik. Parke taşlarının kalan bölümünü ise, bu yoldan daha kötü durumda olan mezarlık yoluna döşettirdik" dedi.
Arazi araç yolu için
elverişli değil
Ormanlık arazi içerisinde kalan yolun dışındaki yol talepleri karşısında kendisinin yapabilecek bir şeyinin olmadığını belirten muhtar Nazmi Şen, "Oluşturulan yolun sonunda 4 ikamete giden patika şeklinde bir yol var. Burada şu anda benim yapabilecek bir şeyim yok. İlerleyen süreçte Milas Belediyesi’ne dilekçe ile başvurarak yolun değerlendirilmesi talebinde bulunabiliriz. Ama yine de arazi araç yolu için elverişli değil. Alt tarafta kalan evlerin üzerine çalışma sırasında kaya parçalarının düşme ihtimali yüksek" dedi.
Mahalleli tarafından kiralanan iş makinesine ödenen para ile ilgili de açıklama yapan muhtar Şen, "İş makinesi ilk başta yol için kiralanmış ama yolun dışında da çalışma yaptırılmış. Onun için kiralama bedelinde değişiklik yapılmıştı" dedi.





