7 - 13 Nisan Dünya Sağlık Haftası’nın bu yılki teması: Depresyon!

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

7 - 13 Nisan Dünya Sağlık Haftası’nın bu yılki teması: Depresyon!

Muğla Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nden 7 - 13 Nisan Dünya Sağlık Haftası dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan imzalı açıklama şöyle:

 

Önleyici olmak

Sağlık alanında önleyici olmak çok önemlidir. Halk sağlığında çalışan bizler, başta insanların hasta olmalarını veya yaralanmasını önlemeye ve sağlıklı davranışları teşvik ederek sağlıklı yaşamaya yönlendirmeye çalışmaktayız. Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur. Halk sağlığının amacı, sağlıklı bir toplum oluşturmaktır. Halk sağlığı eğitimini, altyapısını ve kapasitesini güçlendirerek sağlıklı ulus yaratmaya çalışıyoruz. Toplumun tamamına yakını, artık sağlığımızı etkileyen sosyal, çevresel ve davranışsal faktörleri farketmeye başladı.

 

Bu yılki tema:

‘Depresyon’

Bu yıl Dünya Sağlık Haftası için temamız ‘Depresyon’ olarak belirlendi. Günümüzde depresyonun dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilediğinin tahmin edildiğini söyleyebilirim.

Bakanlığımızın Dünya Sağlık Haftası açıklamasında, “Sağlığınız için stresten uzak durun” çağrısı yapıldı.

17 ülkede uygulanan Dünya Ruh Sağlığı Araştırması’nda, 2011 yılında 20 kişiden 1’inin önceki yıl depresif bir epizod geçirdiği saptandı. Avrupa bölgesinde ruhsal rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan hastalık yükünün % 20’sinden depresyonun sorumlu olduğu, bazı ülkelerde ise bu oranın % 26’lara kadar çıktığı belirtiliyor. Ülkemizde depresyona bağlı kaybedilen yaşam yılları erkeklerde % 6,4, kadınlarda ise % 10,7 düzeyinde.

 

Ülkemizde kadınlar,

erkeklerden iki kat fazla

antidepresan kullanıyor

Türkiye’de son birkaç yılda 8 milyon 179 bin kişinin antidepresan kullandığı, antidepresan kullanımında ise kadınların erkekleri ikiye katladığı ortaya çıktı. Bakanlığımız, Türkiye’nin depresyon haritasını daha önce açıklayarak son 6 yılın antidepresan ilaç kullanım rakamlarını paylaştılar.

Bakanlığımızın verdiği rakamlar, kadınların erkeklere göre 2 kat fazla antidepresan aldığını gösterdi. Tabloya göre antidepresanın nüfusa göre kullanımının en yüksek oranda olduğu il Eskişehir, en düşük il ise Bilecik oldu. Antidepresan kullanımının nedenlerinin başında ise yüzde 40 ile ‘anksiyete (endişe) bozuklukları’ geliyor.

İstatistikler kadının orta yaşta, erkeğin ileri yaşta antidepresanı daha çok kullandığını ortaya koydu. Kadınların en çok 36-50 yaş aralığında, erkeklerin ise 51-65 yaş aralığında antidepresan kullandığı görüldü.

 

0-6 Yaş Grubu

Bu dağılımın yaş gruplarına göre istatistikleri ise; 2012’de 10 bin 406, 2013’te 10 bin 636, 2014’te 5 bin 308 0-6 yaş grubundan çocuğun antidepresan kullandığını ortaya koydu. 0-6 yaş grubunda kız-erkek arasında antidepresan kullanımında büyük farklılık görülmemesi dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2006 yılında DSÖ’nün ruh sağlığı politikaları ile ilgili önerdiği “Ulusal Ruh Sağlığı Politikası” metni, 2011’de Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı yayınlandı.

Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’nda yer alan ana başlıklar şöyle:

•Ruh sağlığı hizmetlerinde toplum temelli uygulamalara geçilmesi,

•Ağır özürlü durumda olan, ruhsal rahatsızlığı olan hastalar için tedavi ve bakım sisteminin kurulması,

•Ülkemizdeki psikiyatri hizmetlerinin kapsam ve kalitesinin arttırılması,

•Önleme ve koruyucu çalışmalar kapsamında çocukluk çağı travmatik yaşantıların önlenmesi, çocukların fiziksel olduğu kadar psikososyal gelişimlerinin desteklenmesi,

•Acil ve afet durumlarında psikososyal destek hizmetlerinin geliştirilmesi,

•İntihar önleme çalışmaları,

•Damgalama ile mücadele ve ruh sağlığının teşviki,

•Ruh sağlığı alanında eğitim, araştırma ve insan gücünün arttırılması.

 

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli yapılan egzersizin psikolojik sağlığımızı güçlendirerek hastalık riskini azalttığı, stresi azaltmanın en önemli gereklerinden biri olan uyku kalitemizi nasıl artırdığı kanıtlanmış bir gerçektir. Bunun için mutlaka spor salonuna üye olmanıza ya da saatler harcamanıza da gerek yok, internette rahatlıkla bulabileceğiniz 10 dakikalık egzersiz programlarıyla hem psikolojinizde hem de fiziksel sağlığınızdaki olumlu değişimleri görmeye başlayabilirsiniz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık