9. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu başladı

Oktay ÇAYIRLI -

9. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu başladı
  • 03 September 2016, Saturday 9:38

Türk, Alman, İtalyan, Danimarkalı ve Fransız arkeologların ve kazı ekibi başkanlarının katılımıyla, bu yıl Prof. Dr. Ender Varinlioğlu’nun onuruna ve Prof. Pierre Debord’un anısına “Karia’da Mermercilik ve Taş Duvar İşçiliği” ana teması ile düzenlenen 9. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu başladı…

Uluslararası katılımla her yıl Milas’ta yapılmakta olan Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun 9’uncusu dün Milashan Otel’de düzenlenen sunumlarla başladı.

Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren ve Karia üzerine çalışmalarıyla tanınan Fransız arkeolog Prof. Pierre Debord’un anısına ve yine Karia üzerine epigrafik çalışmaları olan Prof. Ender Varinlioğlu’nun onuruna Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile TMMOB Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliği’nin işbirliği ve Gazeteci Olcay Akdeniz’in organizasyonu ile düzenlenen ana teması “Karia’da mermercilik ve taş duvar işçiliği” olarak belirlenen sempozyum saat 9.30’da açılış konuşmalarıyla başladı.

Gazeteci Olcay Akdeniz, Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ve Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in yaptıkları konuşmaların ardından geçen yıl yaşamını yitiren Fransız arkeolog Prof. Pierre Debord’un yaşamı ve çalışmaları, Labranda kazı ekibi başkanı Fransız arkeolog Prof. Olivier Can Henry tarafından, Prof. Ender Varinlioğlu’nun yaşamı ve çalışmaları ise Alman epigraf arkeolog Prof. Wolfgang Blümel tarafından sunuldu.

Prof. Varinlioğlu’nun “Karia’da arkeolojik yüzey araştırmaları”, İtalyan arkeolog ve İasos kazıları eski Başkanı Dr. Fede Berti ve İtalyan mimar Dr. Diego Peirano “İasos ve Bizans döneminde kırmızı mermerler” konulu sunumlarının ardından sempozyumun dün sabahki bölümü sona erdi.

Aranın ardından birinci gün programı saat 14’de Prof. Mustafa Hamdi Sayar’ın “Eski Çağda Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi arasında mermer ticareti ve sevkiyatı” konulu sunumu ve Stratonikeia gezisi ile sona erdi.

 

Sempozyumda bugün

Sempozyumun ikinci gün sunumları bugün sabah saat 10’da başlayacak.

Program kapsamında saat 10’da Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgen Acar tarafından hazırlanan “Aphrodisias heykel okulu”, İtalyan Arkeolog Dr. Fulvia Bianchi, tarafından “İasos’ta İmparatorluk dönemi agorasında mimari bezemeler: Dokular ve ustalar”, Stratonikeia Kazısı Başkanı Prof. Bilal Söğüt “Stratonikeia’da taş duvar teknikleri ve örnekleri”, Fransız Arkeolog Labranda Kazı Ekibi Başkanı Prof. Olivier Can Henry “Labranda’da Andron-A’nın yapım teknikleri ve restorasyon projesi”, Burgaz Kazı Ekibi Başkanı Prof. Numan Tuna ve Dr. Nadire Atıcı’nın “Burgaz (Palaia Knidos) yerleşimindeki Klasik Dönem taş duvar teknikleri”, Arkeolog ve Yayıncı Nezih Başgelen de “Duvarların diliyle Karia’da zaman” konulu sunumlarını gerçekleştirecekler.

Ve sempozyum, sorular ve tartışmalar bölümünden sonra yapılacak olan plaket töreni ile sona erecek.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık