“AB kriterlerinde zeytinyağı üretmeliyiz”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunların Giderilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen toplantıda, Milas zeytinyağında istikrarlı verim ve kalitenin yakalanması için yapılması planlanan çalışmalar anlatıldı.

“AB kriterlerinde zeytinyağı üretmeliyiz”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunların Giderilmesi Projesi” ile zeytinciliğin modern yöntemlerle yapılmasını hedefliyor. Projenin ilk toplantısı önceki gün Milas Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Milas Kaymakamı Eren Arslan, AK Parti İlçe Başkanı EminÇelik, MHP İlçe Başkanı Emin Nazmi Ünlüsoy, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdür Yardımcıları, Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, 153 Nolu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Milas’ta faaliyet gösteren yağhanelerin işletmecileri ve çiftçiler katıldı.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Süreyya Can, bir sunum yaparak projenin amaç ve kapsamı hakkında bilgi verdi. Sunumunda zeytincilik alanında tespit edilen sorunların çözülmesi için gerçekleştirmesi gereken çalışmaları anlatan Can; “Zeytinliklerde görülen hastalık ve zararlılarla ilgili (halkalı leke, zeytin sineği) mücadele yapacağız. Yolu olmadığı için bakım ve hasatta sorun yaşanan bölgelerde yol açılması için planlama yapacağız. Yağhanelerdeki zeytin sıkımının ardından oluşan atıklarla ilgili de çalışmalarımız olacak.” dedi.

Sunumun ardından kürsüye gelen Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tüm katılımcıları selamlayarak şunları kaydetti: “Memecik zeytininden polifenolü yüksek, sağlıklı zeytinyağı üretimek çok önemli. Bu anlamda örnek çalışmalar yapan kıymetli çiftçimiz Ali Osman Menteşe’yi de saygıyla selamlıyorum. İyi ki var. Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımızın AB’den coğrafi işaret alması hepimizi çok mutlu etti. O gün bu gelişmenin ateşini yakan Ali Osman Menteşe’yi, bu yolda yürüyen zeytinyağı üreticilerimizi, Tariş zeytinyağı başkanımız Kamil amcamızı, Milas Ziraat Odası Başkanımız İsmail Atıcı’yı, katkı sunan herkese hem kurumum hem de şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir başarı ancak artık AB kriterinde, yeterli tonajda zeytinyağı üretmemiz gerekiyor. Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız sorunların çözümünü içeren projemizin hayırlı olmasını diliyorum. Bu projeyle sorunlara neşter vurmayı hedefliyoruz. Bu anlamda projemizi himaye eden Sayın Valimiz Orhan Tavlı Bey’e teşekkürlerimi sunarak, projemizin hayırlı olmasını diliyorum.”

Müdür Saylak, konuşmanın ardından Milas Kaymakamı Eren Arslan’ı, Milas zeytinyağının AB’den coğrafi işaret almasını sağlayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’i ve zeytincilik alanındaki faaliyet yürüten STK temsilcilerinden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 153 Nolu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ile Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu’yu kürsüye davet etti.

“ARTIK SORUN VE ÇÖZÜME ODAKLANACAĞIZ”

Hatıra fotoğrafının ardından açıklamalarda bulunan Milas Kaymakamı Eren Arslan, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Milas zeytinyağının kalite yolculuğunu sürekli hale getirmek ve daha fazla katma değer oluşturmak için, zeytinin dikiminden başlayarak son ürün haline gelinceye kadar tüm aşamalarında yapılması gerekenlere ve sorunların çözümüne odaklanacaklarını ifade etti.

Kaymakam Arslan, “Projemizi her aşamada himaye eden başta Sayın Valimiz Orhan TAVLI olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla devam etti.

153 Nolu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, projenin amaç ve kapsamının zeytincilikteki sorunların çözümüne katkı sunacağını ifade ederek tüm paydaşlara çalışmalarında başarılar diledi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise iklim değişikliğinin zeytin ağaçlarını olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, zeytinyağında tağşiş, zeytin hastalıkları ve zararlılarıyla mücadelenin önemine dikkat çekti.

Toplantı katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık