‘Adaletli bir Adli Yıl’ dileğiyle ...

Oktay ÇAYIRLI -

‘Adaletli bir Adli Yıl’ dileğiyle ...

“Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını zedelemektedir”

21 Temmuz’da başlayan Adli Tatil dün sona erdi ve 2016 - 2017 Adli Yargı Dönemi başladı…

Yeni Adli Yargı Dönemi dün saat 9.30’da Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından başladı. Cumhuriyet meydanında düzenlenen törene, Milas Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sait Özgan, Muğla Barosu Milas Temsilcisi Avukat Devrim Deniz, ilçemizde görev yapan hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sait Özgan ile Baro Temsilcisi Devrim Deniz’in Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başlayan etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Muğla Barosu Milas Temsilcisi Av. Devrim Deniz yaptı.

Konuşmasına, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayarak başlayan Deniz, “Bağımsızlığımızı, cumhuriyetimizi ve cumhuriyetin temsil ettiği çağdaş değerlerimizi borçlu olduğumuz Büyük Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran tüm devlet adamlarını ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlık tarihi binlerce yıllık özgürlük mücadelesinin tanığıdır. Süregelen bu siyasal ve hukuksal mücadele özellikle kendini anayasalarla ifade eden demokrasi anlayışını da şekillendirmiştir. Bu sistemlerde asıl olan özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesidir.

Çağdaş demokrasilerde, özgürlük metinlerinin güvencesi, sadece ve sadece yargı organıdır. Tarafsız ve bağımsız yargı bu nedenle tarihsel ve güncel olarak çok önemli bir göreve sahiptir. Siyasal iktidar ve farklı baskı gruplarının etkisinde kalmayan, ideolojik kaygı taşımayan yargı, kuvvetler ayrılığının yaşamsal dayanağıdır. Hukukun üstünlüğü ile sağlanacak huzur, barış ve kardeşlik ortamında yargı, diğer iki erkten bağımsız ve adil olmak zorundadır. Bu zorunluluk ortada iken Adalet Bakanlığı’nın Yüksek Kurul üzerindeki etkisi kabul edilebilir nitelikte değildir. Hakim ve Savcıların idari bakımdan Adalet Bakanlığı’na bağlı bulunması ve eğitim sürecinde bakanlığın yoğun olan etkisi, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını zedelemektedir. Bağımsızlığı olmayan bir yargı, süreç içerisinde siyasallaşacağı gibi tarafsızlığını da yitirecektir. Bu sonuç en çok da vicdanlarda kabul gören ve üst değer niteliğindeki adaleti ortadan kaldıracaktır. Yargı; özgürlük felsefesi ile donatılmış, siyasal baskılardan yılmayan yargı mensupları ile hukukun üstünlüğünün teminatı olabilir.”

 

Henüz stajını bitirmemiş

hakim ve savcılar

atanmıştır

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Deniz, “Ülkemiz 15 Temmuz olaylarından sonra her alanda büyük bir sınavdan geçmektedir. 15 Temmuz olayları bizlere yargının bağımsızlığını yitirdiğini ve bazı güçlerin eline geçtiğini açıkça göstermiştir. Bu süreçte birçok hakim ve savcı görevden alınmış, hatta meslekten ihraç edilmiştir. Bu hakim ve savcıların yerine henüz stajını bitirmemiş hakim ve savcılar atanmıştır” dedi.

 

Türkiye ve Türk halkı

güçlüdür

Ülkemizin dört bir yanında yaşanan terör saldırılarına da konuşmasında yer veren Deniz, “Terör olayları toplumun tüm kesimlerini derinden sarstığı gibi vatandaşlarımızın can güvenliğinin olmadığını gözler önüne sermektedir. Birtakım siyasi kaygılar sebebiyle ülkenin kaos ortamına taşınması toplumun büyük bir kesiminde huzursuzluk yaratmaktadır. Ülke yöneticilerinin bu koşullar altında siyasi ve şahsi kaygılarından uzaklaşarak sağduyulu bir tavır sergilemeleri gerekmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu bu sancılı süreçte tüm yargı mensuplarının tarafsızlıklarını koruyarak vatandaşların adalete olan inancını güçlendirmeleri gerekmektedir. Bizler üstümüze düşeni yaparak tarafsız duruşumuzla, dürüstlüğümüzden ödün vermeyerek, ülkemize, halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Türkiye ve Türk halkı güçlüdür. En güzel yarınları, umudu, mutluluğu ve barışı hak etmektedir. Ve yargı mensupları olarak bizler Türkiye ve Türk halkını hak ettiğine kavuşturmak için mücadelemize devam edeceğiz. Hepinize adil ve başarılı bir adli yıl diliyorum.”

 

Türkiye Barolar

Birliği’nin açıklaması

Adli Yıl’ın başlaması dolayısıyla Türkiye Barolar Birliği’nden de bir açıklama yapıldı. Atatürk’ün, “Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin devlet halinde devamı kabul olunmaz” sözleriyle başlayan açıklamada daha sonra şöyle denildi:

“Bireyin özgürce ve refah içinde yaşayabilmesi için DEVLETİN BİRLİĞİ,

Devletin birliği için 79 milyon vatandaşımızın her türlü ayrımcılıktan korunması ve kucaklaşması, bunun için çoğulcu - katılımcı DEMOKRASİ, Çoğulcu - katılımcı demokrasi için LAİK DÜZEN, SOSYAL DEVLET ve HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ,

Hukukun üstünlüğü için ADALET, Adalet için, suçlunun suçsuzdan, haklının haksızdan ayrılabilmesi, Suçlunun suçsuzdan, haklının haksızdan ayrılabilmesi için ADİL YARGILAMA, Adil yargılama için, bağımsız, tarafsız, avukatın etkin olduğu, hesap verebilen bir YARGI, Böyle bir yargı için KUVVETLER AYRILIĞI,

Kısacası; BİREYİN ÖZGÜRLÜĞÜ ile REFAHI ve DEVLETİN BİRLİĞİ İÇİN; LAİKLİK, KUVVETLER AYRILIĞI, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI, YARGININ HESAP VEREBİLİRLİĞİ, ADİL YARGILAMA, SAVUNMA HAKKI, ETKİN AVUKAT....

Avukat, hakim, savcı bütün meslektaşlarımız ile vatandaşlarımızın 2016-2017 ADLİ YILINI,   adaletli bir yıl olması, yargının ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözülmesi dilekleriyle kutluyoruz.

15 Temmuz hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyoruz. Bu trajik olayı gerçekleştiren suç örgütünün devletimizin içine Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin zayıflatılması ve LİYAKAT sisteminden sapılması sonucunda yerleşebildiğinin unutulmaması gerektiğinin altını çiziyoruz. Tekrarlanmasının önlenmesi için bu temellere ve liyakat sistemine  sahip çıkılması zorunluluğunu ifade ediyoruz.

Görev şehidi meslektaşlarımıza rahmetler diliyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, devletimizin tüm kurucuları ile göğsünü bizlere siper etmiş şehitlerimizi  rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyoruz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık