ADD Muğla Şubeleri Lozan’ın yıldönümünü kutladı

ÖNDER Haber - Gülçin ERŞEN-

ADD Muğla Şubeleri Lozan’ın yıldönümünü kutladı

Lozan Antlaşması’nın 95’inci yıldönümü nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) Köyceğiz’de gerçekleştirdiği geleneksel anma törenine, Muğla Şubesi’nin yanı sıra Fethiye, Göcek, Milas, Ortaca, Ula, Yatağan şubelerinden katılım oldu. Milas’tan Şube Başkanı Gülçin Erşen oğlu Deniz ile, Başkan Yardımcısı Galip Alper, Yönetim Kurulu Üyelerinden Faik Baklan, Hülya Özbek eşi Hasan ve kızları Damla, ayrıca ADD üyesi Milas Gazipaşa – Firuzpaşa (Paşalar Mahallesi) Muhtarı Recep Panay, Gümüşlük Mahallesi Muhtarı Tahsin Draman törene katıldı.

 

Törene katılanlar, ADD Köyceğiz şubesi’nde buluşup söyleştikten sonra, ellerinde pankartlar ve bayraklarla

 

İsmet İnönü anıtına doğru yürüyüşe geçtiler.Atatürk anıtını geçip, İsmet İnönü anıtı önüne varan topluluk, çelenk sunumu sonrası, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı söyledi.

Törende ilk söz alan Köyceğiz Şube Başkanı Selçuk Siber, ADD Genel Merkezi’nin “Sevr ya da Lozan” başlıklı basın açıklamasını okudu. Buradaki İnönü Anıtı’nın tarihçesini anlatan Ortaca Şube Başkanı Günur Karaağaç, tören alanına bakan tarihi Halk Eğitim Merkezi binasının 1939’da yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “CHP Milletvekili ve Cumhuriyet Gazetesi’nin başyazarı Feridun Osman Menteşeoğlu, büstü Ankara’dan göndermiş. Büst,1945’de tamamlanarak yerine konur. Halk Eğitim binasına bakması çok anlamlıdır.” Karaağaç konuşmasını; Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşımız’a kan, can, emek veren herkesi saygı ve rahmetle anarak tamamladı.

 

Muğla Şube Başkanı Av. Cüneyt Erkmen Özbayır, Milletvekili Av. Burak Erbay’ın selamlarını ileterek konuşmasına başladı.Özbayır; “İnönü, Serv gibi bizi prangalara sokan anlaşmanın zincirlerini kırarak, şu anki özgürlük ve bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz Lozan’ı bu tarihte bağdaştırmıştır.” diye konuştu.

 

Bilim Danışma Kurulu üyesi Güngör Berk de Lozan’ın maddelerini özetleyerek, bunu Türk Milleti’ne asırlardır hazırlanan ve Serv ile tamamlandığı sanılan büyük bir suikastın ortadan kalkması olarak nitelendirdi. Berk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Emperyalistler, Serv ile yapamadıklarını hâlâ yapmayı sürdürmektedirler... ‘İleri Demokrasi’ vaadiyle ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ getirilerek, Cumhuriyetin tasviyesine girişildi.Denetleme görevi ve yetkileri kalkan TBMM ile ‘Tek Adam Rejimi’ne girildi. Bir Anayasa Hukukçusu’nun dediği gibi; bu demokrasi değil, ‘Monokrasi’dir... İsmet İnönü, tek adam olabilecekken, sırf Atatürk idealizmini gerçekleştirebilmek için, barışçıl bir yöntemle çok partili döneme geçmiştir. Şimdiki rejim ise bundan geriye gidiştir.Lozan’ın 95’inci yıldönümünde diyoruz ki; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti yıkılmayacaktır. Yaşasın Lozan! Yaşasın Türkiye!

 

Tören sonrası Öğretmenevi’nde çay içip söyleşen Atatürkçüler, birbirleriyle vedalaşarak Köyceğiz’den ayrıldılar.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık