Aile Sağlığı Çalışanları Üçüncü Kez İş Bıraktı: Nedenlerini Halkla Paylaştılar

Aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebeler, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne yönelik tepki olarak 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında üçüncü kez yeniden iş bırakma kararı aldı. Milas’ta görev yapan sağlık personeli de, Salı pazarında vatandaşlara broşür dağıtarak, neden iş bıraktıklarını tek tek açıkladı. Çok sayıda vatandaş, iş bırakma kararını haklı bularak, aile hekimlerine destek verdi.

Aile Sağlığı Çalışanları Üçüncü Kez İş Bıraktı: Nedenlerini Halkla Paylaştılar
  • 07 January 2025, Tuesday 15:44

Türkiye'de sağlık hizmetlerinin önemli bir ayağını oluşturan aile sağlığı hekimliği sistemi (ASM) son yıllarda yaşanan düzenlemelerle birlikte önemli tartışmalara sahne oldu. Ülke genelinde sağlık hizmetlerinin yüzde 40'ını karşılayan ASM'lerde ise doktorların yalnızca yüzde 15'i görev alıyor. Yoğun iş yüküyle yıllardır görev yapan aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebeler, yeni yürürlüğe giren Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği ile hak kaybına uğradı. Yeni yönetmelikle ASM'de çalışanların gelirlerinde yüzde 30'luk bir kayıp meydana geldi. Eleştirilen performans sisteminin geriye çekilmesi beklenirken daha da güçlendirildi. Üstelik hekimlerin antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmasına kota geldi. Yani kotanın üzerinde ilaç yazılırsa hekimlerin maaşı kesilecek.

Tüm bu nedenlerle sağlık personelleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptali talebiyle üçüncü kez iş bırakma eylemi başlattı. Eylem, 6 Ocak Pazartesi günü başladı. 10 Ocak Cuma günü mesai bitiminde sona erecek. Milas’ta görev yapan sağlık çalışanları, Salı pazarında vatandaşlara ‘dertlerini’ açıkladı.

Salı pazarında vatandaşlara neden iş bıraktıklarını anlatan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Çetin Erdolu, “Sesimizi duyurmak için sizlerin de desteği ile mücadele ediyoruz. Bu eylemleri sizin sağlık hakkınız ve aynı zamanda size hizmet veren sağlık çalışanların da haklarını korumak için yapıyoruz. Bunun için birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var. Bu mücadelede sizi de yanımızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” diyerek vatandaşın verdiği ve bundan sonra vereceği destekler için teşekkür etti.

Muğla Tabip Odası Milas Temsilcisi Funda Göçer iş bırakma gerekçelerini maddeler halinde sıraladı.

Açıklama şu şekilde;

1. Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma baskısı olmadan sizlerin sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz.

2. Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her hastaya sadece 3 dakikada işlem yapmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti için en az 10 dakika yeterli zaman ve olanak sağlanmasını istiyoruz. Hastalarımızın muayene, takip, tedavi, aşı ve izlemlerini yeterli sürede yapmak ve hem sizler hem de bizler için insanca sağlık hizmeti koşullan talep ediyoruz.

3. Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istiyoruz.

4. Hastalarımıza tedavisi için yazılması gereken ağrı kesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına ve hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.

5. Aile Sağlığı Merkezlerinde raporların paralı olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu olur. Aralıksız çalışan aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin yenidoğan skandalı ile birlikte ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.

6.  Yasa 7'den fazla hastane başvurusu olan hastaların tedavi hakkının, bizim üzerimizden kontrol edilerek, aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak ihtar ve maaş kesintisi ile kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Ücretlerimizin hastane başvurusu ya da son 6 ay gelmeme gibi bizim dışımızdaki kriterlere bağlanmasını istemiyoruz.

7. Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bizler bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.

8. Hastalarımıza ait kişisel verilerin güvenliğinin, hasta mahremiyeti hakkına uygun olarak korunmasını istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayrılarak hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılmasını istiyoruz. 9.Sorunlar yumağına dönen günlük politikalar ile çözülmeye çalışılan Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin aşağıda imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte danışılarak ve özlük haklarımız verilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

10. Eziyet Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için olan mücadelemizde sizlerin desteğiyle sağlık yöneticilerini uyarmak istiyoruz, "Bu eziyet yönetmeliğini geri çekin! Halkımıza daha nitelikli hizmet vermemizi ve kazanılmış haklarımızı engellemeyin. Koşullarımızı düzeltmek için taleplerimizi gerçekleştirin!"

Çok sayıda vatandaş, iş bırakma kararını haklı bularak, aile hekimlerine alkışlarla destek verdi.

Muğla Tabip Odası tarafından düzenlenen basın açıklamasına Muğla Aile Hekimleri Derneği ile Aile Hekimleri Derneği Federasyonu üyeleri de destek verdi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık