“Alevilik, Yol ve Erkanları” konferansı, Güllük ve Bodrum’da yapıldı …

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

“Alevilik, Yol ve Erkanları” konferansı, Güllük ve Bodrum’da yapıldı …
  • 22 November 2017, Wednesday 7:35

“Alevilik, Yol ve Erkanları” konusunda bilge kabul edilen, dünyanın dört bir tarafında verdiği konferanslarla Aleviliği anlatan Mehmet Turan (Dede), Güllük ve Bodrum’da birer konferansı verdi. “Alevilik, Yol ve Erkanları” konulu konferansına Aleviliğin tarifi ile başlayan Mehmet Turan (Dede) “Alevilik Sevgi temeli üzerine kurulmuştur ve bir sırlar öğretisidir” dedi.

Muğla genelindeki Alevi Kültür Dernekleri tarafından alınan ortak çalışma kararı doğrultusunda önce ilçemize bağlı Güllük Mahallesi’nde, ardından da Bodrum’da, “Alevilik, Yol ve Erkanları” konusunda bilge kabul edilen, dünyanın dört bir tarafında verdiği konferanslarla Aleviliği anlatan Mehmet Turan (Dede) tarafından verilen konferans, ilimiz genelindeki Alevi yurttaşlarımızın yoğun katılımıyla gerçekleşti.

16 Kasım 2017 Perşembe günü ilçemize bağlı Güllük Mahallesi’nde ilki gerçekleştirilen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Milas Şube Başkanı Akif Özbilge, dernek yöneticileri ve kalabalık bir Alevi yurttaş topluluğunun katılım sağladığı konferans, Güllük Alevi Kültür Derneği tarafından düzenlendi.

Güllük Alevi Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Alevilik, Yol ve Erkanları” konulu konferansın konuğu, dünyanın dört bin yanında verdiği konferanslar ile tanınan Mehmet Turan (Dede) oldu.

Konferans öncesi, Halk Ozanı İlhan Özçelik, katılımcılara sazı ve sözü ile hitap ederken, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği semah kursiyerleri de semah döndü.

 

Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi’nde …

Güllük’teki konferansın ardından bu kez 17 Kasım Cuma akşamı, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlik, Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Güllük’te olduğu gibi etkinliğin başlangıcında Halk Ozanı İlhan Özçelik katılımcılara sazı ve sözü ile hitap ederken, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği semah kursiyerleri de semah döndü.

Ardından Hıdır Çam ile Güllük Alevi Kültür Derneği Başkanı Tahsin Piliç, kendilerine ait şiirlerini katılımcılarla paylaştılar.

 

“Alevilik sevgi temeli üzerine kurulmuştur”

“Alevilik, Yol ve Erkanları” konulu konferansına Aleviliğin tarifi ile başlayan Mehmet Turan; “Alevilik, Ali’nin düşündüğü gibi inancını mantığın yanına koyarak dengelemiş, teraziye koymuş ve o şekilde kabullenmiş insanların inancıdır. Aleviliği tarif ederken, şu şartlar olduğunda Alevi olunur ve Alevilik şudur demek, Aleviliği hem küçültür, hem de eksiltir. Hele hele binlerce yıllık Alevi tarihinin anlayışını bin 400 yıla sığdırmak Aleviliğe hakarettir” dedi.

Aleviliği binlerce yıllık geçmişine giderek anlamak ve öğrenmek gerektiğini vurgulayan Turan, “Aleviliğin ibadeti insanın kendisini eğitmesi ve yetiştirmesidir. Buradan yola çıkarsak, Alevilik sevgi temelli bir topluluğun örgütlenmesidir. Sevgi temeli üzerine kurulmuştur ve bir sırlar öğretisidir. Alevi yaşamlarının bütün alanlarını sevgi ve barış temelli biçimlendiren, geniş tabanlı bir örgütlenmedir. Alevi erkânı, bünyesinde sırlar saklayan ve bu sırları kendi kurumsal yapısı içinde yetiştirdiği İnsan-ı Kamil, yani olgun insanlar vasıtası ile sonraki kuşaklara aktaran bir gizem okuludur. Muhabbetinde, Ceminde, sohbetinde eğitmek vardır. Eğitmek için de önce kendisinin eğitilmesi gereklidir. Alevi erkânının bu yolda iki amacı vardır. Bunlardan birincisi sırlar öğretisi, dört kapı, kırk makam ve kardeşlik örgütlenmesi anlayışıdır…” dedi.

Yaklaşık iki saat kesintisiz bir şekilde süren Mehmet Turan (Dede) konferansında, “Alevilik, Yol ve Erkanları” konularında ayrıntılı bilgiler vererek günümüze uyarlanmış felsefesini katılımcılar ile paylaştı. Arada sazı ve sözü ile deyişler söyleyen Turan, konferansının sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

Konferans sonunda Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın tarafından, başta Mehmet Turan (Dede) olmak üzere, etkinliğe katkıda bulunanlara Bodrum Sağlık Vakfı engelli öğrencileri tarafından üretilen plaketlerden takdim edildi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık