“Anadolu’da Bir Ortaçağ Başkenti: Beçin”

“Anadolu’da Bir Ortaçağ Başkenti: Beçin”
  • 07 December 2015, Monday 5:49

Oktay ÇAYIRLI -

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu’nda Pamukmale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın katılımıyla “Anadolu’da Bir Ortaçağ Başkenti: Beçin” konulu konferans gerçekleştirildi.

Milas Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda Cuma günü saat 14’te, Beçin Mahallesi’nde bulunan tarihi Beçin Kalesi’ndeki kazı çalışmalarına başkanlık yapan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “Anadolu’da Bir Ortaçağ Başkenti: Beçin” konferansı düzenlendi.

Salonda bulunan okul yöneticilerine ve öğrencilere kendisini tanıttıktan sonra Beçin kazı başkanlığını 2010 yılından itibaren devraldığını belirterek sunumuna başlayan Prof. Dr. Pektaş, “Beçin Türk İslam dünyası için önemli bir yerdir. Antik Karia uygarlığının bulunduğu bu alan Türklerin bu bölgelere gelmesinden itibaren Menteşe Vilayeti olarak adlandırılmış” dedi.

Beçin’in tarihi hakkında bilgiler aktarmasının ardından konuşmasını bölgede yapılan kazılarla ilgili bilgiler paylaşarak sürdüren Prof. Dr. Pektaş, “Beçin’de ilk kazılar, kalenin eteklerinde Prof. Dr. Aşkıdil Akarca tarafından yapıldı. 1974 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Prof. Dr. Mehmet Oluş Arık tarafından kapsamlı kazılara başlandı. Bir süre kesintiye uğrayan kazılar 1993 yılında Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal tarafından tekrar başlatıldı. Biz ise kazı alanını 2010 yılında devraldık. Ve bu tarihten itibaren de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Beçin’in Anadolu’daki, özellikle Türk tarihi ve sanatı açısından, Türk tarihinin korunmuş önemli yerleşim yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pektaş, “Beçin’de yaptığınız her kazıda Türk değerlerine rastlıyorsunuz. İç Kale bölümünde 1960’lı yıllara kadar yerleşim devam etmiş durumda. O döneme ait bina kalıntıları bile var. Kale içinde yaklaşık 50 kadar sahipli parsel var. Kamulaştırma sorunu çözüldükten sonra kale içinde de kazı çalışmaları yapılacak. Beçin’in dönemi kalkolitik döneme kadar uzanıyor. Kalede bayrak direği dikimi sırasında bazı kalıntılara rastlanıldı. İşte bu kalıntılar Kale’de kalkolitik dönemin de yaşandığını gösteriyor. Ahmet Gazi Medresesi 1365 tarihinde yapılmıştır. Selçuklu tarzında bir medrese burası. Kazılar sırasında 60 bin adet sikke de bulunmuştu. Şehrin asıl merkezi medresenin, Orhan Cami, Büyük Hamam, Yelli Cami, Karapaşa Medresesi, Seymenlik Zaviyesi, Emir Avlusu’nun bulunduğu bölge. Ahmet Gazi Medresesi, tipik bir Selçuklu medresesidir. Ahmet Gazi tarafından yaptırıldığı bilinir” dedi.

Beçin’de şimdiye kadar Yelli Medrese, Kızılhan, Ahmet Gazi Çeşmesi, Menteşe Mezarlığı’nda kazı çalışmalarının yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Pektaş, sunumunu tamamladıktan sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
19mayis-acilis