‘Arıcılık Kursu’nu başarıyla tamamlayan üç arıcıya kovan armağan edildi

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

‘Arıcılık Kursu’nu başarıyla tamamlayan üç arıcıya kovan armağan edildi

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO), ilçemizde arıcılığın geliştirilmesi amacıyla düzenlenen eğitimi başarıyla tamamlayanlar arasında ilk üç sırada yer alan arıcılara, Oda’da düzenlenen bir toplantıda, arı kovanı armağan ettiği bildirildi.

Toplantıda konuşan ve sorunlarını anlatan arıcılar, Milas’ta peteklerini korumak için soğuk hava deposu ve şoklama tesisi kurulmasını talep ederlerken, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, ‘Muğla Çam Balı’nın Coğrafi İşaret sorununu kısa bir sürede çözümleneceğini belirterek arı üreticilerinden kaliteli ve markalı bal üretmelerini istedi.

 

70 saatlik Arıcılık eğitimi …

MİTSO Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, Milas’ta arıcılığın ve bal üretiminin geliştirilmesi amacıyla son dönemde büyük bir çıkış yapan MİTSO’dan arıcıları teşvik yönünde bir adım daha geldi. Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Milas İlçe Müdürlüğü işbirliğinde bir süre önce düzenlenen ve 70 saat süren arıcılık eğitiminde başarılı olan ilk üç arıcıya MİTSO arı kovanı armağan etti. MİTSO tarafından, Oda’nın toplantı salonunda düzenlenen başarılı arıcıları ödüllendirme törenine MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, İlçe Müdürü Eşref Aslan, MAYBİR Gıda Mühendisi Yasin Kırgız ve arıcılar katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO’nun kısa bir süre önce zeytinyağında coğrafi işaret almasının ardından Muğla çam balına da coğrafi işaret alınması konusunda yaşanmakta olan anlaşmazlığın aşılması yönünde bir girişim başlattığını belirterek şöyle konuştu:

 

Uzlaşma sağlandı

“Dünya’daki çam balı üretiminin yüzde 92’i Kuşadası’nın Dilek Yarımadası’ndan başlayan ve Muğla ilini kapsayan alanda üretiliyor. Muğla’da üretilmekte olan çam balının da yaklaşık üçte biri Milas’ta elde ediliyor. Milas, Muğla’da en çok arıcının bulunduğu ilçe. Dolayısıyla Marmaris - Muğla çam balında coğrafi işareti kendileri almak üzere çekişirken biz de Milas’a alalım diyebilirdik. Fakat bizim beklemeye tahammülümüz yok. Önce MAYBİR yönetimini Milas’a davet ettik. Kendileriyle neler yapılabileceğini görüştük. Muğla Borsası ile görüştük. Bir an önce ilimizde üretilmekte olan çam balımıza ilimizin adıyla ‘Muğla çam balı’ olarak coğrafi işaret alınmasını önerdik. Sonuçta bir uzlaşma sağlandı ve Ankara’da Türk Patent ve Markalar Kurumu Başkanlığını da ziyaret ederek Muğla ilinde üretilmekte olan çam balına ilimizin adıyla coğrafi işaret alınmasını talep ettik. İşlemler kısa bir süre içinde tamamlanacak ve Muğla çam balı coğrafi işaret tesciline kavuşacak. Bundan sonra arıcılarımıza düşen, kaliteli ve markalı bal üretmek. Coğrafi işaretin de sağlayacağı avantajla hem yurt içinde, hem yurtdışında pazar payımızı arttırmaktır.”

 

“Çevre yolu üzerinde modern, şık mağazalar açmalıyız”

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, konuşmasında daha sonra, yöremizde arıcılığın ve bal üretiminin geliştirilebilmesi için MİTSO olarak gereken her desteği vermeye hazır olduklarını da belirterek, “Balımızı, zeytinyağımızı, zeytinimizi tüketici ile buluşturabilmek için mutlaka çevre yolu üzerinde modern, şık mağazalar açmalıyız. Bal mağazaları açarak balımızı Bodrum’a geçenlere en iyi ortamda sunabilmeliyiz” önerisini yineledi.

 

Kovan başına bal verimini arttırmamız gerekiyor

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın da konuşmasında, Türkiye’de 7 milyon dolayında arı kovanı bulunduğunu bunun 6’da biri olan yaklaşık 1 milyon 200 bininin Muğla ilinde olduğunu belirterek, “Türkiye’de en çok arı kovanına sahip il Muğla’dır. Bu bakımdan Muğla 1’inci sıradadır. Fakat bal üretimi bakımından Muğla 2’inci sıradadır. Bunun nedeni, bizim kovanlardan aldığımız bal veriminin düşük olmasıdır. Bunu arttırmamız gerekiyor. Bu nasıl olacak? Elbette eğitimle olacak” dedi.

 

Milas’ta rakamlarla bal üretimi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eşref Aslan ise konuşmasında, Milas’ta 713 arıcılık işletmesi olduğunu, bu sayının Muğla ilindeki arıcıların üçte biri olduğunu belirterek, “Milas’ta 94 mahallede 713 arıcılık işletmesi ve 160 bin arı kovanı var. Ayrıca mevsim nedeniyle ilçemize getirilmiş kovanlarla birlikte Milas’taki kovan sayısı 370 bine varmakta. Dönemine göre Adana, Aydın, Ordu, Mersin, Afyon, Konya ve Niğde’den Milas’a gelen arıcılar var. Milas’ta çam balı üretimi için uygun 15 bin hektar basralı alan var. Bu veriler göz önüne alındığında Milas, çam balı üretimi için çok önemli bir kapasiteye sahip” dedi.

 

Balda ‘Coğrafi İşaret’in önemi …

Toplantıya Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’ni (MAYBİR) temsilen katılan, Birliğin Gıda Mühendisi Yasin Kırgız, coğrafi işaretin önemini vurguladığı konuşmasında, “Coğrafi işaret demek, bir ürünün belli bir bölgede üretildiğinin belgelenmesi demektir. Muğla çam balına coğrafi işaret alındığında ise, bu balın Muğla ilinde üretildiği belgelenmiş olur” dedi ve Muğla’nın bütün ilçelerinde çam balı üretilmekte olduğunu belirten Kırgız, son dönemde arıcılığın geliştirilmesi ve bugüne dek çözümlenemeyen coğrafi işaret sorununun çözümlenmesi amacıyla MİTSO’nun yaptığı girişimler için teşekkür etti.

Sektörde en büyük sorunun, piyasada bol miktarda sahte bal bulunması nedeniyle tüketicilerde oluşan güven sorunu olduğuna da dikkat çeken Yasin Kırgız, “Muğla’daki arı üreticisinin en önemli sorunlarının başında, ormanlık alanlardaki yol sorunu geliyor. Bir başka önemli sorun, petekleri soğuk ortamda koruyabilmek için soğuk hava deposu ya da şoklama tesisi ihtiyacı. Bunları mutlaka bir şekilde çözümlemek zorundayız” diye konuştu.

 

Arı kovanları armağan edildi

Yapılan konuşmaların ardından, toplantıya katılan arıcıların sorunlarını anlatmasından sonra arıcılık eğitiminde ilk üç sırayı alan arıcılara MİTSO tarafından arı kovanları armağan edildi. Kursu üçüncülükle bitiren Yusuf Önen’e İlçe Müdürü Eşref Aslan tarafından bir, ikincilikle bitiren Sadık Korkmaz’a İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın tarafından iki ve birincilikle bitiren Aşkın Semerciye de MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından üç arı kovanı armağan edildi.

Toplantıya katılan arı üreticileri, son dönemde arı ve bal üreticilerine gösterdiği ilgi ve Muğla Çam Balına coğrafi işaret alınması sürecindeki uzlaştırıcı rolü nedeniyle MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e teşekkür ettiler ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık