“Artık, şiddet uygulayanlar cezasını çeksin!”

ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -

“Artık, şiddet uygulayanlar cezasını çeksin!”

İstanbul’da, kıyafeti nedeniyle saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi için Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Milas Şubesi tarafından ilçemizde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirildi… Katılımcı kadınlar, tepkilerini göstermek amacıyla basın açıklamasına şort giyerek katıldılar …

CKD Milas Şubesi tarafından, 24 Eylül Cumartesi günü saat 12’de Atapark’ta basın açıklaması ve eylem gerçekleştirildi.

Kurban Bayramının birinci gününde İstanbul’da, bindiği otobüste kıyafeti nedeniyle saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi için gerçekleştirilen basın açıklamasına kadınlar şort giyerek katıldılar. Eyleme; CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Vatan Partisi, CHP ve ADD yöneticilerinin de katılarak destek verdiler.

Konuyla ilgili hazırlanan “Kadınlara yapılan saldırıları durdurun!” başlıklı basın açıklaması CKD Milas Şube Başkanı Gülden Sökelioğlu tarafından okundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İstanbul’da belediye otobüsünde, şort giydiği için, hasta ruhlu Abdullah Çakıroğlu’nun Ayşegül Terzi’ye attığı tekme, aslında tüm kadınlara atıldı. Saldırgan, önce serbest bırakılarak ödüllendirildi; sosyal medyada tepkilerin artması üzerine tutuklandı.

Kadın bedeni üzerinden yapılan siyaset ve söylemlerin etkisiyle, şiddet olayları her gün katlanarak artıyor; bu olaylarla kadınlar üzerinden algı oluşturarak, toplumun sindirilmesi ve şeriatçı algı oluşturarak toplumun sindirilmesi ve şeriat düzenine giden yolun taşlarının döşenmesi anlamına geliyor.

Kadınlara karşı şiddet uygulayanlara ceza verilmemesi; cinayet işleyenlere bile, kravat takıldığı, takım elbise giydiği için iyi hal indirimi yapılması saldırganları cesaretlendirmektedir.

Devleti yönetenlerin hatalı söz ve tutumları, toplum üzerinde yanlış algılar oluşturmaktadır. Örneğin, “Kabataş’ta erkekler, türbanlı ve çocuklu bacılarımıza saldırdılar” yalanı ile ‘kadın türbanlı olunca dokunulmazdır’ algısı yerleştirildi. Hemşire Ayşegül Terzi’ye yapılan saldırının cezasız kalmasıyla ise, ‘kıyafetini beğenmediğiniz kadınlara saldırı mubahtır’ algısı verildi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın bu olay üzerine “kıyafetini beğenmezsen, mırıldanırsın” demesi ise ayrı bir aşağılama unsurudur. Devlet adamları konuşmaları ile kadınları aşağılamamalı, sapık ruhlu insanları cesaretlendirmemelidir.

Kadınlara, çocuklara karşı yapılan cinsel saldırıların cezasız kalması, biz kadınları ve erkekleri derinden üzüyor. Türk erkeklerinin sapık ruhlu olduğu kanısı yaygınlaşıyor; bu da laik, çağdaş ve düzgün erkekleri de aşağılamaktadır.

Buradan, devlet yöneticilerine ve hukukçulara sesleniyoruz; artık kadınlara yapılan şiddeti durdurun, şiddet uygulayanlar cezasını çeksinler.

Sizlere İngiltere’de yaşanan bir olayı aktaracağım. Gece, parkta oturan bir genç kızı taciz eden gence, hakim 7 yıl - 7 gün ceza verir. ‘Bu ceza çok değil mi?’ diye hakime sorulunca şu yanıtı verir. ‘7 gün ceza taciz olayı için, 7 yıl ceza ise genç kızların gece sokağa çıkma özgürlüğüne engel olmaması için.’

İngiltere’de uygulanan adaletin, ülkemizde de uygulanmasını istiyoruz.

Atatürk, 1921 yılında öğretmenlerle yaptığı toplantıda öğretmenlerin kadın - erkek ayrı oturduğunu görmüş; toplantı sonunda bu oturma şeklini organize eden zat-ı muhtereme, herkesin içinde şunları söylemiştir; ‘sizin kendinize mi güveniniz yok, yoksa Türk kadınının iffetine mi?’

İşte zihniyet farkı, önce kadınlara güvenmeyi öğrenin daha sonra kadına bakış açınızı değiştirin.

Kadınlar artık uyanın! Haklarınıza sahip çıkın!

 

Sloganlar

Açıklama sırasında katılımcılar tarafından, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Kadınlar haklarınıza sahip çıkın”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Ya hep beraber ya hiç birimiz, kurtulmak yok tek başına” sloganları atıldı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık