Avukatlar Günü’nde Milas’a Müjde!
Muğla Barosu’na bağlı Milas’ta görev yapan avukatlar, düzenlenen törenle 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutladı. Törende bir açıklama yapan Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Av. Ozan Güngör, Milas Ağır Ceza Mahkemesi kurulduğu müjdesini de verdi.
Milas’ta bugün 5 Nisan Avukatlar Günü etkinlikleri kapsamında ilçede görev yapan avukatlar, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunumun ardından bir dakikalık saygı duruşu yapılıp, İstiklal Marşı okundu.
Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Av. Ozan Güngör, CHP Milas İlçe Başkanı Avukat Tüze Çetinkaya, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un yanı sıra Muğla Barosu’na bağlı Milas’ta görev yapan avukatlar katıldı. Bu dönem Milas Belediye Başkanlığı’na aday olmayan ve görevi dün Fevzi Topuz’a devreden Muhammet Tokat da avukat kimliği ile törene katıldı. Çelenk sunumunun ardından Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Av. Ozan Güngör açıklama yaptı.
Ozan Güngör’ün açıklaması şu şekilde;
AVUKATLIK ÜZERİNE ŞİİR YAZILAN NADİR MESLEKLERDEN BİRİDİR
“Bugün 5 Nisan Avukatlar günü. 5 Nisan’lar, dünyanın en kadim ve saygın mesleklerinden biri olan savunmanın ve savunmanın mesleki sorunlarının, siyasal ve toplumsal meselelerin yorumlanıp, dillendirildiği gün olmasının yanı sıra, mesleğin, meslektaşın ve toplumun sorunlarıyla ilgili olarak görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştıkları gün olmasıyla da ayrı bir anlam taşımaktadır.
Bir başka deyişle, bugün aynı zamanda savunmanın hukuk adına dertleşme, çözüm üretme, kendini ifade etme ve nefes alma günüdür. Bu nedenle, yılda bir kez bu şekilde bir araya geldiğimiz bu güne katılımınız, bizler açısından ziyadesiyle kıymetlidir.
Avukatlık mesleği üzerinde birçok vasfı taşıyan çok yönlü bir meslektir. Bizler hem kamu hizmeti görürüz, hem de kendi nam ve hesabımıza çalışırız. Biz avukatlar için önemli olan, mesleğin kamusal niteliğini ön planda tutmaktır. Çünkü Avukatlık mesleği; insanın özgür olmak ve eşit yaşama, eşitsizliğe, haksızlığa, adaletsizliğe, statükoya başkaldırışı ve isyanı ile vatandaşın hakkı olanı elde etmek için ihtiyaç duyduğu yardım ve gereksinim karşısında doğmuş ve bizler yardım bekleyen bu kişilerin yanında yer almışızdır. Bu yönüyle görev ve faaliyet alanımız ve sorumluluklarımız önemli olduğu kadar da çok çeşitlidir.
Üzerine şiir yazılan nadir mesleklerdendir Avukatlık. Nazım Hikmet’in Avukatı için yazdığı şiir gibi;
‘’İyi günlerimde çok eller uzanır ellerime,
Resmimi, suratımı baş köşeye asarlar…
Fakat demir kapıların her kapanışında üzerime,
Ardında taş duvarların her kaldığım zaman,
Ne arayan beni, ne soran…
Eeeehh, daha iyi be, bunun böyle olduğu… Minnetim ve borçluluğum yalnız sana kalsın.
İyi günlerimde benim unuttuğum insan eli. Nasılsın?’’
AVUKATIN YARGIDA ÖTEKİLEŞTİRİLDİĞİ GÖRÜLDÜĞÜ İÇİN İYİ DEĞİLİZ.
İyi değiliz. Avukatlığın bir kamu hizmeti ve savunma unsurunun temsilcisi olduğu, bunun yanında, yargı görevi de yapan bir meslek olduğu yasalarda belirtilmesine rağmen, uygulamada avukatın yargıda ötekileştirildiği görüldüğü için iyi değiliz.
Kural olarak, yargılamanın her aşamasında iddia ve savunma makamları arasında silahların eşitliği ilkesi esas olmasına rağmen, bu ilke sadece sözde kalmaktadır. Görevimizi ifa ederken üzülerek belirtmeliyim ki, bazen kişisel kaprislerin avukat üzerinden giderildiği durumlarla da karşılaşmaktayız. Bu tutum neticesinde mesleğimizin sistematik şekilde itibarsızlaştırılması bizleri duruşma salonlarında, kalemlerde, adliye koridorlarında ve elbette hukukun, hukukçunun olması gereken hayatın her alanında saldırıya açık hedefler haline getirmektedir. Fakat; Tehlike altında olan avukatlar değil, halkın hak arama özgürlüğüdür. Biz avukatlar özgürüz, susmayız, korkmayız, Bizler hak ve adalet mücadelesi vermekten asla vazgeçmeyiz. Bu sebeple bu duruma zeval verecek hiçbir harekete de izin vermeyiz.
Tüm bu sorunlarımıza rağmen her ne olursa olsun, bizler hiç bir zaman ümitsizliğe düşmeyip, mücadelemize devam ediyoruz. Hukuk devleti mücadelesinde ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesinde etkin bir rol oynadığımızın ve gücümüzün farkındayız. Çünkü: Hukuk devletinin, adil yargılanma duygusunun ve toplumsal barışın sağlanması, cesur, bağımsız ve güçlü, bir savunma mesleğinin gücüyle orantılıdır. İnsan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmaması, demokratik kazanımların kaybedilmemesi, hukuk devleti ilkesinden, hukukun üstünlüğünden ve evrensel değerlerden taviz verilmemesi için yılmadan güçlü bir çaba sergilemek durumundayız.
MİLAS AĞIR CEZA MAHKEMESİ KURULDU
Sözlerime son vermeden önce bir hem meslektaşlarıma hem de Milas’ımıza bir müjde vermek istiyorum. 2 Nisan tarihli kararla Milas Ağır Ceza Mahkemesi kurulmuştur. Hak aramak için başka ilçelerden medet umduğumuz günler geride kalmıştır. Tüm meslektaşlarımıza ve Milas’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.
Geçmişte olduğu gibi bugünde de mücadelemizi birlikte sürdürme azim ve kararlılığımızla zor günlerin aşılacağına, Cumhuriyet ve Değerlerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine uygun, Hukukun Üstün kılındığı, Sosyal Hukuk Devleti İlkelerinin hayata geçirileceği günlere olan inancımızı tekrarla, avukatlar günümüzü kutluyorum.”
Açıklamanın ardından törene katılan avukatlar Atatürk Anıtı’na kırmızı karanfil bırakmasının ardından tören sona erdi.