Aydınlılardan Bafa Gölü'nde inceleme 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Doğa ve Yaşam Topluluğu, Bafa Gölü ve çevresinde bir etkinlik düzenledi. Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın da katıldığı etkinlikte Milas’ın Kapıkırı ve Gölyaka mahalleleri de ziyaret edilerek Ay Tanrıçası Selene ile Çoban Endymion’un aşk hikayesi anlatıldı.

Aydınlılardan Bafa Gölü'nde inceleme 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan Doğa ve Yaşam Topluluğu, Bafa Gölü’ne gezi düzenledi.
Geziye katılan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), Bafa Gölü ve çevresinin doğal ve kültürel kaynak değerleri, sosyal olayları, zengin biyolojik çeşitliliğiyle ilgili katılımcılara katkı sundu.
Yapılan etkinliğe Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, Doğa ve Yaşam Topluluğu danışmanı Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Doğa ve Yaşam Topluluğu başkanı Hüseyin Çetin, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, İktisat Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Hemşirelik, Sağlık Hizmetleri, Ziraat MYO ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri katıldı.
Kötü hava koşullarına rağmen yapılan etkinlikte; ilk olarak Bafa Gölü’nün batısında bulunan Sakızburnu Dalyanı ziyaret edildi. 
EKODOSD tarafından; Bafa Gölü’nün antik dönemden günümüze kadar gelen süreci anlatılarak, doğal ve kültürel kaynak değerleri, adaları, kuşları, yılan balıkları ve sırtını dayadığı Latmos Dağlarıyla bütünleşen olağanüstü peyzaj değerleriyle Türkiye’nin en önemli göllerinin başında geldiği ifade edildi.
Sökeli bir aile tarafından yıllarca işletilen, daha sonra su ürünleri kooperatifleri tarafından kullanılan, günümüzde atıl bir şekilde yavaş yavaş harabeye dönen çiftlikte incelemeler yapıldı. Çiftliğin geçmişten günümüze hikâyesi, sosyal olayları anlatıldı. Tamamen yıkılmadan, burada bir restorasyon yapılarak, Bafa Gölü ekolojisinin araştırmaları için üniversiteye bağlı ilgili bölümlere tahsis edilmesi, aynı zamanda antik dönemden günümüze Bafa Gölü’nün tanıtılacağı bir doğa ve tarih müzesi şekline dönüşmesi için öneri yapıldı.

Gezide daha sonra Bafa Gölü’nün doğu yakasındaki, antik Herakleia kentiyle bütünleşen Kapıkırı Mahallesi ziyaret edildi. Göl Kalesi ve nekropol alanları gezilerek, Ay Tanrıçası Selene ile Çoban Endymion’un aşk hikayesi anlatıldı.
Gölün yakınında bulunan Gölyaka Mahallesi’ndeki kahvede kumanyalar yenildi. Beşparmak Dağları’nın yerel halk ozanı Sazcı Mehmet Akgün bir sürpriz yaparak sazıyla sözüyle üniversiteli gençlerin arasına karışıp, yanık türkülerini gençlerle birlikte seslendirdi.
ADÜ Doğa ve Yaşam Topluluğu’yla, önümüzdeki aylarda Latmos’un kuzeyinde bir etkinlik yapılması kararlaştırıldı.
Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay; Yağışlı ve olumsuz hava koşullarına rağmen, üniversiteli gençlerin duyarlılık göstererek etkinliğe katılmasından çok mutlu olduğunu söyledi. Gençlerin okumuş oldukları kentin çevresindeki değerleri öğrenmeleri, gezmeleri, bu zenginlikleri tanımaları ve korunarak geleceğe taşınmasına katkı yapmaları açısından önemli olduğunu belirtti.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık