Bafa Gölü için el ele verdiler
Oktay ÇAYIRLI - Her yıl bahar aylarında zeytinyağı fabrikalarının karasuları, göl kıyısındaki balıkçılık tesislerinin atıkları ile kirlenen Bafa Gölü için Bafa Gölünü Kurtarma ve Yaşatma Platformu tarafından Cumartesi günü saat 18’de göl kenarında ‘Son çığlık’ adı altında eylem gerçekleştirildi

Oktay ÇAYIRLI -
Her yıl bahar aylarında zeytinyağı fabrikalarının karasuları, göl kıyısındaki balıkçılık tesislerinin atıkları ile kirlenen Bafa Gölü için Bafa Gölünü Kurtarma ve Yaşatma Platformu tarafından Cumartesi günü saat 18’de göl kenarında ‘Son çığlık’ adı altında eylem gerçekleştirildi. CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Tolga Çandar, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Maden İş ve Tes İş Sendikası Yatağan Şubesi Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile sendika üyesi enerji işçileri, Bafa Gölü kıyısında kamp yapan Öğrenci Kolektifleri üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Bafa sakinlerinden oluşan yaklaşık bin kişinin katıldı. Etkinliğe, Yatağan ve Milaslı enerji ve maden işçileri, baretleri ve hazırladıkları pek çok dövizle katıldılar. Etkinlik, Bafa Gölünü Kurtarma ve Yaşatma Platformu tarafından hazırlanan açıklamanın Platform Sözcüsü, Bafa Belediyesi Eski Başkanı Zühra Dönmez tarafından okunmasıyla başladı.
Binlerce yılda oluşan
Bafa Gölü can çekişiyor
Bafa’nın, önceleri Ege Denizi'nin Beşparmak Dağları'nın içine doğru uzanan bir körfezi olduğunu belirten Dönmez, "Büyük Menderes Nehrinin, binlerce yıl boyunca taşıdığı alüvyonlar, Latmos Körfezinin ağzını doldurarak, denizden bağını kopardı. 1985 yılından sonra başlayan insan müdahaleleri, göldeki ekolojik bozulmaları da beraberinde getirdi. Böylece binlerce yılda oluşan Bafa Gölü can çekişiyor. Bafa Gölünde yaşamın tümüyle bitmesi için önümüzde artık bin yıllar, yüz yıllar, on yıllar yok. Bafa Gölü ölüyor. Bafa Gölü can çekişiyor" dedi.
Bafa Gölü her geçen
saniye ölüyor
Doğduğu Afyon yakınlarından, Büyük Menderes Havzası'ndaki yerleşim yerlerinden kaynaklanan evsel atık sularıyla, sanayi tesislerinden kaynaklanan endüstriyel atık sularıyla ve tarım amaçlı kullanılan gübre ve pestisitlerle kirlenen Büyük Menderes Nehrinin taşıdığı kirlilikle Bafa Gölü’nün öldüğünü dile getiren Dönmez, "Göl kıyısındaki yavru balık üretim tesislerinin arıtmasız atıkları Bafa Gölü'nü öldürüyor. Büyük Menderes Nehri ile göl arasına yapılan toprak sed nedeniyle doğal su döngüsü bozulup, durgun suya dönen ve ekolojik dengesi bozulan Bafa Gölü ölüyor. Ve göl sınırlarında kullanıma açılan tarım arazilerinde kullanılan gübre ve tarım ilaçlarının yağmur sularıyla göle taşınmasıyla oluşan zehirlerle Bafa Gölü her geçen saniye ölüyor" dedi.
Bafa nefes alamıyor
Kirli atıklarla bozulan su kalitesi nedeniyle gölde "alg" denilen yosunlanmanın olağanüstü boyutlarda artması, Bafa Gölü'nü oksijensiz bırakarak başta balıklar olmak üzere sucul canlıları yüz binler, milyonlar ölçütünde öldürdüğünü ifade eden Dönmez, "Ölen ve kıyıya vuran balıkları yiyen su kuşları ve diğer canlılar da ne yazık ki zehirlenip ölüyorlar. Kirlenen, zehirlenen Bafa Gölü'nün kıyısındaki balçıklarda üreyen sivrisinekler, karasinekler ve ışık sinekleri yöredeki yerleşimlerde oturan vatandaşların, turistik işletmelere gelen konukların yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek, yaşanmaz hale getiriyor. Kıyıya vurarak biriken alglerin çürümesiyle oluşan çok kötü koku, gölün çevresini yaşanılmaz hale getiriyor. Oysa Meksika Körfezindeki Saragasso Denizinde üreyip çoğalarak 2 - 3 yıl süren 6 bin kilometrelik bir yolculukla Bafa Gölüne gelen ve burayı 7-14 yaşlarına gelene dek kendileri için yaşam alanı seçen yılan balıkları için; 68'i burada kuluçkaya yatarak yavrulayan 208 kuş türü için; bütün dünya üzerinde sayıları sadece 5000 kadar kalan beslenme alanları Bafa Gölü olan Tepeli Pelikan kuşları için, nesli dünya üzerinde tükenme sınırında olan Cüce Karabataklar için, yine aynı tehdit altında bulunan ve sayıları parmakla sayılabilecek kadar azalan Akkuyruklu Kartal için; Bafa Gölünü kuluçkaya yatma ve üreme alanı seçen Küçük Balaban, Leylek, Gece Balıkçılı, Alaca Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Erguvan Balıkçıl, Angıt, Yılan Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Küçük Kerkenez, Uzunbacak, İzmir Yalı Çapkını ve Alaca Yalı Çapkını, Çeltikçi, Kaşıkçı, Tavşancıl, Tepeli Batağan, Tepeli Kutan, Büyük Ak Balıkçıl, Boz Ördek, Kılıçgaga ve Sakarmeke gibi kuşlar için Bafa Gölünde yaşam bitiyor. Bafa nefes alamıyor. Bafa can çekişiyor" dedi.
Bafa Gölüne barajlardan
temiz su tahsisi yapılsın
Göl kıyısında ve çevresinde, 8 bin yıldır yaşadıkları, Latmos Dağlarının kovuklarına çizdikleri tarih öncesi kaya resimleriyle kanıtlanan insanların, en temel insan hakları ve Anayasal haklarından birisi olan sağlıklı ve yaşanılabilir bir çevrede yaşayabilme hakları için Bafa Gölü'nün acilen can çekişmekten kurtarılıp yeniden yaşama döndürülmesinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bile yüz bin kez daha önemli ve güncel, kaçınılmaz bir görev olduğunu dile getirerek konuşmasını sürdüren Dönmez, Bafa Gölü’nün kurtarılması için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Bafa Gölünü ve Büyük Menderes Nehrini asıl koruması ve kurtarması gereken kuruluşlar olarak ilgili Bakanlıkların ve bugüne dek aldıkları önlemlerin hiçbir işe yaramadığı gün gibi ortada olan DSİ'nin; artık göz ardı edilemez, yadsınamaz bir gerçek olarak ortada duran bu kötü sonucu kesin bir dille kabullenmeleridir.
Bu kötü sonuç şudur; Bafa Gölü can çekişmektedir ve acilen kurtarılması gerekmektedir. Bu görev; acil ve ertelenemez bir görevdir. Bu görevin bilincinde olan bizler; sağlıklı bir çevrede yaşamanın en doğal insan hakkı olduğunun bilincinde olarak, gölde her ilkbahar ve yaz aylarında milyonlara varan balık, kuş ve her türlü sucul canlı kaybının yaşanmakta olduğunu görmekten derin bir ıstırap duyan ve ‘artık bir şey yapmalı...’ diye bir araya gelen kişiler, dernekler, platformlar, partililer olarak diyoruz ki;
Sayın yetkililer, sayın görevliler; sayın sorumlular;
Artık kabul edin; bugüne dek alınması gereken gerçek önlemlerin hiç birisi alınmamıştır. Bu gerçeği kabul edin ve çok acil olarak gerekli önlemleri alın! Görevinizi yerine getirin! Bafa Gölündeki sorunların nedenleri de çözümleri de dürüst bilim insanları tarafından ortaya konmuştur. Bafa Gölünü besleyen Büyük Menderes Nehri'nin evsel ya da endüstriyel atıklarla kirlenmesinin önüne geçin! Yavru Balık Çiftliklerini kapatın! Ya da atık sularını göle vermeyin! Tarımda kullanılan gübre ve kimyasalların gölü ve Büyük Menderes Nehrini kirletmesinin önüne geçin! Gölün temizlenmesi için bilim insanlarının önerdiği mekanik ve biyolojik temizleme işlemlerinin gerçekleştirin! Gölün nehir ile bağlantısını ve doğal su döngüsünü bozan engelleri kaldırın! Bafa Gölüne barajlardan temiz su tahsisinin yapılmasını DSİ planlamalarına alın! Bafa Gölüne ve Bafa Gölünde yaşamakta olan kuşların, balıkların, insanların ve tüm canlıların en kutsal değeri olan yaşam haklarına sahip çıkmak için, yüz binlercesi, milyonlarcası ile sessizce ölmekte olan yaşamın sesi olmak için, yüreğinde sevgi taşıyan; doğaya, canlılara ve insanlara karşı, yurdumuza ve tüm dünyaya karşı sorumluluk taşıyan bizler, bugün burada insan zinciri oluşturmak için toplandık. Umuyoruz ki eylemimiz etkili ve yetkililerin dikkatini çeker ve Bafa Gölü için gerekli önlemleri alırlar. Ay Tanrıçası Selene'nin aynası kararmasın. Latmoslu Çoban Endymion'un yurdu ölmesin. Bafa Gölü yeniden yaşam bulsun."
Dönmez’in açıklamayı okuduğu sırada eyleme katılanlar "doğaya, çevreye, emeğe, insana saygı", "yaşasın sınıf dayanışması", "kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Bafa Gölü değil insanlık ölüyor", "Gezi’den Bafa’ya direniş sürüyor", "gençlik Bafa’ya sahip çıkıyor" sloganları atıldı.
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ile Öğrenci Kolektifleri Yürütme Kurulu Üyesi Özgür Bozkurt’un yaptıkları konuşmaların ardından eyleme katılan yaklaşık bin kişi Bafa Gölü kenarında, Milas – Söke karayolu üzerinde el ele vererek insan zinciri oluşturdular. Yaklaşık yarım saat süren eylem sırasında her hangi bir kazanın yaşanmaması için bölgede güvenlik önlemleri alındı. Eylem sırasında yoldan araçlarıyla geçen bazı vatandaşlar kornalar çalarak eylemcilere destek verdiler.
Bodrum’dan eyleme katılanların Bafa için uyarladıkları ve seslendirdikleri şarkılar ise beğeni topladı.





