Bafa Gölü, yine ‘nefes darlığı’ çekiyor!

Adem KANKAYNAR -

Bafa Gölü, yine ‘nefes darlığı’ çekiyor!

İlçemiz sınırları içinde, Milas ve Söke ilçeleri arasındaki Bafa Gölü, geçtiğimiz yıllarda yaşadığı ‘alg patlaması’ sorunuyla yine karşı karşıya… Aşırı alg (su yosunu) çoğalmasıyla bir kez daha ‘nefes alamaz hale gelen’ gölden yayılan ‘kötü koku’ çevrede ciddi rahatsızlık yaratırken, başta balıkçılar ve turizmciler olmak üzere yöre sakinleri, endişelerini dile getiriyorlar ...

Alg patlaması sonucu yosunların kıyılarda birikip katman oluşturarak balçığa dönüştüğü ve çevreye kötü koku yaymaya başladığı Bafa Gölü, bir kez daha geçmiş yıllarda da yaşadığı sorunla yüz yüze geldi. Bu süreçte bütün geçimini gölden avladıkları balıklarla sağlayan balıkçılar balık tutamazken, bir zamanlar Kuşadası, Bodrum ve Didim’deki turizm acentelerinin gözde yeri olan Bafa Gölü, yaz dönemlerinde meydana gelen alg patlamaları yüzünden eski günlerini arıyor.

Havaların ısınmasına bağlı olarak gölün gerek suyunda gerekse dip çamurunda yoğun olarak bulunan mavi-yeşil su yosunları koloniler oluşturarak gölü kaplıyor ve Gölyaka, Kapıkırı gibi yerleşim merkezlerinin kıyılarında su yaşamının üzerine baskı uyguluyor.

Bu kesimlerde su canlılarının yaşamasının mümkün olmadığına dikkat çeken uzmanlar, bu ağır tabakalar halindeki örtünün, göldeki su seviyesinin azalmasına bağlı olarak gölün iç kısımlarına doğru batak alanların genişlemesine ve çok ağır koku ve görüntü kirliliğine neden olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, yıllardır Bafa Gölü’nün geleceği için mutlaka radikal önlemlerin alınması gerektiğini belirtip, aksi halde gölün bataklığa dönüşeceği uyarısında bulunuyorlar.

Bu görüşlerini, Bafa Gölü’nde kirliliğin her yıl katlanarak, arttığına dayandıran uzmanlar, Bafa Gölü’nün sorunlarının da çözümünün de belli olduğunu, çözümün Bafa Gölü’nün; Büyük Menderes’in, göl havzasının tarım endüstriyel atıklarının çöp deposu olarak kullanmasının engellenmesi olduğunu belirtiyorlar.

Bu çerçevede, Bafa Gölü’nün temel su kaynağını oluşturan Büyük Menderes’in ıslahı ve temizlenmesi gerektiği vurgulanırken, belli dönemlerde baraj ve göletlerden temiz su verilmesi ve gölde dip kirliliğinin engellenmesi için gölde su sirkülasyonunun sağlanması ve sonrasında da gölün korunarak kullanılması gerektiği belirtiliyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık