Bafa Gölü’nde yine aynı sorunlar …

​ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -

Bafa Gölü’nde yine aynı sorunlar …
  • 21 September 2016, Wednesday 6:32

Muğla ve Aydın illerinin ortak doğa zenginliklerinden Bafa Gölü’nde yine bilinen sorunlar, tablolar yaşanıyor … Düne kadar yağışsızlık ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle göldeki su seviyesinin giderek azalması sonucu, gölün çevresinde yoğun bir kötü koku oluşurken, yaygın olmasa da balık ölümleri de yaşanıyor …

Ege Denizi’nin Latmos Körfezi iken, Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlarla denizle bağlantısı kesilince göl haline dönüşen, zengin doğal ve kültürel kaynak değerleri nedeniyle 1994 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilen Bafa Gölü’nde yine pis kokular yayılmaya ve kötü görüntüler oluşmaya başladı.

Geçtiğimiz yıllarda da gölde yaşanan sorunlar bir yandan sivil toplum örgütlerinin tepkilerine neden olurken öte yandan da  DSİ tarafından 1996 yılında nehirden göle su aktarılması için, Menderes üzerine şişme savak yaptırılmış, böylece göle zaman zaman su verilmeye başlanmıştı.

Fakat Söke Ovası’nda yaz aylarında yapılan pamuk tarımı nedeniyle tarla sulamaları yapıldığından, gölün ihtiyacı olan su bu aylarda verilemiyor. Dolayısıyla hemen hemen her yıl Bafa Gölü’nde özellikle yaz aylarının sonlarında su seviyesi azalarak, kirlilik oranı artıyor ve balık ölümleri meydana gelmeye başlıyor.

 

Kirliliğin önüne geçilemiyor

Daha önce yapılan araştırmalar sonucunda kirliliğin en büyük nedeninin sanayi tesisleri ve havza boyunca yeralan bütün yerleşim birimlerinin atıksularının Büyük Menderes Nehri’nin sularıyla birlikte göle girmesi olarak ifade edilse de Bafa Gölü civarındaki tarım arazilerinde kullanılan zirai ilaçlar, dolaylı olarak göle girmekte ve gölün doğal dengesine etki etmekte.

Bafa Gölü çevresindeki yerleşim yerleri ve tesislerin de çöp sorunları var gibi. Çöpler genellikle dere yataklarına atılmakta ve yağmurlar yağdığında dere sularıyla birlikte göle girmekte. Aydın Bölgesi tarafında da Büyük Menderes Nehri’ne bağlantısı olan derelere atılan her türlü atık, hem Bafa Gölü’ne hem de Büyük Menderes Deltası’na kadar ulaşmakta.

 

İşletmelere denetim

Göl kenarlarında bulunan işletmelerin de bu anlamda denetime tabi tutulması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Bafa Gölü’ne yakın birçok işletme bulunuyor. Bafa Gölü sayesinde gelir elde eden, gerçek anlamda en çok sahip çıkması gereken bu işletmeler bile göle karşı çok duyarsız. İnsan atıklarının en çok bu işletmelerde ve işletmelere yakın bölgelerde olduğu görülüyor. Yetkililerin en azından bu işletmeler ve etrafında denetim yapmaları, işletmelere çevre temizliği konusunda da sorumluluk vermeleri gerekiyor. ‘Ben sadece işletmem içerisindeki temizlikten sorumluyum’ anlayışı çok yanlış. Göldeki kirliliğin ve kokunun bu işletmeleri de etkileyeceği işletme sahiplerince unutulmamalı” dediler.

 

Her yıl temizlik yapılsa

Yaz ayları başlarında ve sonlarında özellikle turizm bölgelerinde deniz içinde ve kıyılarında yapılan temizlik çalışmalarının Bafa Gölü’nde de yapılması gerektiğini dile getiren vatandaşlar, “Bafa Gölü’nün önemi ne zaman kirlense o zaman dile getiriliyor. Ama biz istiyoruz ki artık Bafa Gölü kirlilik haberleriyle değil, temizlik çalışmalarıyla da gündeme gelsin. Turizm sezonu öncesinde ve sonrasında birçok kıyıda temizlik çalışmaları yapılıyor. Benzer çalışmaların Bafa Gölü’nde de yapılmasını istiyoruz. Böylelikle kirliliğin önüne geçmek için önemli bir adım da atmış olabiliriz. Bu konuda da yerel yöneticilerimizden gerekli çalışmaları yapmalarını bekliyoruz” dediler. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık