Bağışçılar ödüllendirildi

Oktay ÇAYIRLI -

Bağışçılar ödüllendirildi

Kızılay Marmaris Kan Bağışı Merkezi tarafından ilçemizde gerçekleştirilen bağış çalışmaları sırasında 10 ünite ve üzerinde kan bağışında bulunan toplam 63 kişi madalya ile ödüllendirildi…

Büyük bir yardımseverlik ve sosyal sorumluluk örneği göstererek, hiçbir karşılık beklemeksizin ihtiyacı olan insanların kullanımı amacıyla 10 ünite ve üzerinde kan bağışlayarak Türk Kızılayı’nın kan bağışçılarının arasına katılan 63 kişi, örnek davranışları nedeniyle Türk Kızılay’ının kan bağışçıları için hazırladığı bronz madalya ile onurlandırılmaya hak kazandılar.

Madalyalar ve beratlar, önceki gün akşam saatlerinde Çevre yolu üzerinde bulunan Havuzbaşı Restoran’da düzenlenen yemekli etkinlikte verildi. Etkinliğe, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Garnizon Komutanı Hava Silah Sistem Albay Cenk Erataç, kurum ve kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Muğla ilinden sorumlu Kan Merkezi Müdürü Dr. Fethi Halepliler, Birgül Gökmen Kan Bağışı Merkezi Kan Bağışı Uzmanı Nilüfer Erdoğan, Kızılay Milas Şube Başkanı Mustafa Gezginci, Kızılay Milas Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ve madalya almaya hak kazanan bağışçılar aileleriyle birlikte katıldılar.

 

“Aslında çok dertliyim

ama ...”

Birgül Gökmen Kan Bağışı Merkezi Kan Bağışı Uzmanı Nilüfer Erdoğan’ın sunumuyla gerçekleşen gecenin açılış konuşmasını yapan Kızılay Milas Şube Başkanı Mustafa Gezginci, “Ben ve yönetim kurulumuz Milas için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. İnşallah Kızılayımızı daha iyi yerlere getireceğiz. Aslında çok dertliyim ama bu akşam bu konulara girmeyeceğim. Onursal başkanımız kaymakamımız ve müdürlerimizle sorunları aşacağımıza inanıyorum” dedi.

 

Ülkemizin kan ihtiyacı

2 milyon 200 bin ünite

Gezginci’nin ardından konuşma yapan Muğla ilinden sorumlu Kan Merkezi Müdürü Dr. Fethi Halepliler, katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında, “Türk Kızılayı yaklaşık 2006 yılından beri kendisine verilen kan bağışı ve bu kan bağışı sonrasındaki kan dağıtımı görevini başarıyla sürdürmekte. Biz bu görevi devraldığımızda Türkiye’nin kan ihtiyacının 1 milyon 800 bin ünite olduğunu sanıyorduk. Fakat daha sonra Kızılayın istatistik verilerinin ve bilgisayar sisteminin tam oturmasıyla Türkiye’nin kan ihtiyacının iki milyon 700 bin ünite olduğu ortaya çıktı. Kızılay’ın topladığı kan miktarı ise yaklaşık 2 milyon 200 bin ünite. Geriye kalan 400 – 500 bin ünite ise maalesef hasta ve hasta yakınlarından değişim yoluyla alınabiliyor” dedi.

 

Muğla’nın yıllık 31 bin

ünite kana ihtiyacı var

Muğla genelinde 24 hastanenin bulunduğunu ve bu hastanelerin de yıllık 31 bin ünite kana ihtiyaç duyduğunu dile getiren Dr. Halepliler, “Türk Kızılay’ının Muğla sorumlu Kan Bağış Merkezi 30 bin ünite civarında kan toplayabildi. Milas’ın bu yılın ilk 9 aylık süreç içerisinde 2 bin 400 ünite kana ihtiyacı oldu. Aynı süre içerisinde ise Milas’ta 2 bin 200 ünite civarında kan toplandı. Aradaki farkı çevre ilçelerden aldığımız kanlarla kapattık” dedi.

 

Türkiye’de kan çok ciddi

bir sorun

Muğla’ya üniversite hastanesi kurulması, ilimizdeki hastanelerin büyümesi, hastanelere onkoloji, kemoterapi bölümlerinin kurulmasıyla birlikte artık Muğla’da ikamet eden hastaların İzmir’e, Aydın’a ve Denizli’ye gitmediğini belirten Dr. Halepliler, “Dolayısıyla Muğla ilindeki kan ihtiyacının, gelecek 5 yıl içinde 50 bin üniteye çıkması öngörülüyor. Kan önemli bir sorun. Bir anne doğum yaparken bazen kanaması oluyor, bunun için 5 ünite, bir çocuğunun kanı değişecekse 1 – 1,5 ünite, bir trafik kazası sonucu çocuğun ameliyatı sırasında en az 5 ünite kanın bulunması lazım. Bir karaciğer naklinde 35 – 40, kalp naklinde 50 ünite, kol bacak nakillerinde 75 ünite kan kullanılıyor. Türkiye’de kan çok ciddi bir sorun. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan terör olayları nedeniyle kan ihtiyacımız artmakta. Bu nedenlerle sizlerin bağışladığı kanlar çok çok önemli. Bugün burada madalya alacak olan, hiçbir karşılık beklemeden kan bağışında bulunan herkese kurumum ve şahsım adına çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

İnşallah sayınız artar

Geceye katılan ve yaptığı 45 ünite kan bağışıyla plaket almaya hak kazanan Burhan Esen’e plaketini vermek üzere davet edilen Milas Kaymakamı Fuat Gürel ise, “Bugün güzel bir akşamda güzel bir sebepten dolayı buradayız. Türk Kızılayı, ülkemizin kuruluşundan daha önceleri kurulan, ülkemizin medarı iftiharı olan bir kuruluş. Ülkemizin ayrıca dünyadaki temsilciliğini yapan, ülkemiz adına her türlü afetlerde bizim adımıza yardım eden, ayrıca ülkemizde ihtiyaç duyduğumuz kanın toplanmasını sağlayan çok önemli bir kuruluş. Biz üniversite yıllarındayken, sürekli kan ihtiyaçlarıyla ilgili duyurular yapılırdı. Kan ihtiyacı çok önemli bir sorundu. Hastanelere gittiğinizde kan bağışçısı bulunması gerektiği ifade edilirdi. Allaha şükür Kızılay sayesinde bu sorunlar çözüme kavuşturuluyor. Milas’ta ve Muğla’da kan bağışı açığımız var ama bunu siz değerli bağışçılarımızla inşallah kapatacağız. Maalesef her gün trafik kazaları oluyor, terör olayları yaşanıyor. Hepimizin başına her şey gelebilir. Her an ihtiyacımız olabilir. Böyle bir değerden bahsediyoruz. Kan vermenin insan vücuduna yararı da var. Örnek olan değerli bağışçılarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah sayınız artar. Sizin gibi yüzlerce, binlerce insan bu eksiği gidermeye çalışır ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gönüllü olarak bu faaliyeti yürüten Kızılay Derneğimize, yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Sizler de inşallah plaket

alma seviyesine

ulaşırsınız

Kaymakam Gürel’in elinden plaketini alan Burhan Esen, “Kan gerçekten ihtiyacı olan insanlara ulaştırıldığı zaman çok önemli. Kan bağışı sırasında sağlığınızı da gözden geçiriyorsunuz. İnşallah sizler de plaket alma seviyesine ulaşırsınız” dedi.

Gece; etkinliğe katılan protokol tarafından 10 ve üzerinde bağışta bulunan bağışçılara bronz madalyalarının verilmesiyle devam etti.

Kızılay’a 10 kez bağışta bulunanlara bronz, 25 kez bağışta bulunanlara gümüş, 35 kez bağışta bulunanlara altın, 45 kez bağışta bulunanlara ise plaket veriliyor. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık