“Bahar-Yaz aylarında kenelere dikkat”
ÖNDER Haber - Milas Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı… KKKA’nın bir virüs hastalığı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, hastalıktan korunmanın yolları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi… Milas Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan açıklama şöyle: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığıdır

ÖNDER Haber -
Milas Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı… KKKA’nın bir virüs hastalığı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, hastalıktan korunmanın yolları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi…
Milas Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan açıklama şöyle:
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık, insanlara vücutlarında virüsün çoğaldığı kenelerin ısırmasıyla bulaşır, aynı zamanda hasta insanların kanlarıyla, vücut atıklarıyla temas edildiğinde bulaşmaktadır.
KKKA hastalığı 2002 yılından itibaren bahar ve yaz aylarında, özellikle Kelkit Vadisi diye bilinen bölgede, kırsal kesimde görülmeye başlanmış, halen de bu bölge başta olmak üzere ülkemizde yaygın olarak görülmeye devam etmektedir.
Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç, yine etkinliği bilimsel çevrelerce kabul görmüş ve yan etkileri kabul edilebilir bir aşı henüz bulunmamaktadır. Bazı Doğu Avrupa ülkelerinde zaman zaman kullanılan KKKA aşıları, bilimsel çevreler ve Dünya Sağlık Örgütünce uygulanabilir bulunmamıştır.
Bu nedenle KKKA hastalığından korunmak için, aşağıdaki bilinçli korunma tedbirlerinin uygulanması oldukça önemlidir.
Kişisel korunma
tedbirleri-
Kenelerin bulunduğu yerlere gidilirken vücudu tamamen örten, açık renkli giysiler giyilmelidir. Giysilerdeki kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. (Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi vb.)
Kenelerin bulunduğu alanlara gidilirken vücudun açıkta kalan alanlarına ve elbiselere, cilde sürülebilen böcek kovucu maddeler uygulanmalıdır. Dış elbiselere uygulanan kene kovucu ilaçlar bu amaçla kesinlikle kullanılmamalıdır!
Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar sürülmesi, etkili bir korunma aracı olabilir. Bu ilaçlar, zehirlenmemek için aşağıda da yer alan kullanma talimatına uygun olarak kullanılmalıdır.
Kırsal alanda bulunulduğu sırada ve eve gelindiğinde vücut kene yönünden kontrol edilmelidir. Vücuda tutunmuş kene tespit edilirse bir cımbızla deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi geriye doğru çekerek çıkarılmalıdır. Çıkarılan keneler böcek öldürücü ilaç, alkol veya çamaşır suyu içine atılarak öldürülmeli, kenenin çıkarıldığı yerin üzerine alkol ve tentürdiyot sürülmelidir.
Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riskinin o kadar azaldığı unutulmamalıdır.
Kene ile temastan sonra 10 gün, KKKA hastalığı olan kişilerle temas sonrası 13 gün süreyle kişi izlenmelidir. Ani başlayan ateş, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir.
Ayrıca dış elbiselerin dış yüzeylerine uygulanan, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar sürülmesi, etkili bir korunma aracı olabilir.





