Bal Üreticisi destek bekliyor!

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

Bal Üreticisi destek bekliyor!

Muğla ve ilçelerindeki çam ormanlarında, arıların ‘Basra Böceği’ aracılığıyla yaptığı çam balının hasat dönemi başlıyor. Arının dokunmadığı, insanın dokunduğuna da bal denmediği bölgemizde, içinde bulunduğumuz Ağustos ayı sonunda hasat dönemi başlayacak.

2002 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk İl Arıcılar Birliği olan Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından başlatılan ve büyük bir titizlikle sürdürülen Muğla Çam Balı’nın, uluslararası arı ürünleri kriterlerine uyumluluğunun sağlanması amacıyla birçok proje hazırlanırken, dünyada üretilen çam balının yüzde 90’ının ülkemizde ve bölgemizde üretildiği düşünülürse, binlerce üretici hasat dönemini dört gözle bekliyor.

Birçok ürünüyle dikkat çeken Muğla, dünya çapında çam balı alanındaki iddiasını sürdüren bir il konumunda ve bu alanda yapılan çalışmalara önemli katkılar sunan ve Türkiye’nin ilk il arıcılar birliği olma özelliğini taşıyan Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği başkan ve yöneticileri de, üreticinin gözü-kulağı, sesi-soluğu olmaya devam ediyor.

Bulunduğu coğrafya itibariyle dünya çam balı alanlarının ve üretiminin merkezi konumundaki Muğla merkez ve ilçelerindeki arı yetiştiricileri, içinde bulunduğumuz Ağustos ayının sonlarına doğru hasat yapmaya başlayacaklar. Her yıl hasat öncesi ve sonrası dile getirilen fiyat ve pazar sorunu, bu sene de kendini gösterirken üretici, bal fiyatlarının çok düşük olduğunu, bu nedenle de devletin bu konuya el atması gerektiğini söylüyor.

Piyasada ‘sahte bal’ cümlesinin çok dolaştığı günümüzde, hem bal üreticileri, hem de MAYBİR yöneticileri; “Bölgemiz ilaçlamanın olmadığı tertemiz bir ormanlık bölgedir ve arılar da doğal ortamda çalışıyor, bal üretiyor. Dolayısıyla buradan elde edilen baldan şüphe edilemez. Çünkü arı, sahte bal yapmaz. İnsan elinin değdiği de bal değildir” diyerek, Muğla genelinde, özellikle üreticiden alınacak balın, sahte olma ihtimalinin mümkün olmadığını belirtiyor.

 

Birliğin desteği ile Bal Borsası kuruldu …

 

Birlik tarafından 2012 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analiz Laboratuarı ile yapılan anlaşma ile uygun fiyata ve kısa sürede üretici, balını analiz ettirerek analiz belgesini alabiliyor.

Pazarlamada yaşanan sıkıntıların önüne geçmek, balın kalitesini arttırmak ve ülke genelinde pazar fiyatını dengelemek amacı ile bir de ilimizde, Muğla Ticaret Borsası bünyesinde, Birliğin desteği ile Bal Borsası kuruldu. Birlik bünyesinde ayrıca, ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve arıcılık teknikerleri tarım danışmanı olarak istihdam ediliyor.Danışmanlar, üretici ile birlik arasında köprü vazifesi görüp arı sağlığı, arı ürünleri ve arı yetiştiriciliği konularında arıcılara bilgi ve teknik destek sağlıyor.

 

Kovan sayısı çok, üretim az …

 

Ülkemiz kovan varlığı bakımından dünyada iki veya üçüncü sırada yer alırken, bal üretimi bakımından çok gerilerde. Bunun nedeni kovan başına bal veriminin; Çin’de 41 kg, Arjantin’de 27 kg, Meksika’da 30 kg, ABD’de 30 kg iken ülkemizde 16 kg. olması.

Başta Çin olmak üzere diğer pek çok ülkede bal dışındaki diğer arı ürünleri üretimi yoğun bir şekilde yapılmakta ve bu ülkeler bu ürünleri ihraç etmekte iken ülkemizde bu ürünlerin üretimi az miktarda olup yaklaşık olarak yıllık 1 ton arı sütü, 1 ton propolis, 200 ton polen üretimimiz var.

Öte yandan, tarımı gelişmiş ülkelerde, arıcılık, arı ürünleri üretiminin yanı sıra bitkisel üretimde, miktar ve kalitenin artırılması amacıyla da yapılmaktadır. Çiçek açan bitkilerin % 85’i bal arılarıyla tozlaşma sağlayarak varlıklarını devam ettirmektedir. Bitkilerin tozlaşmasında bazı ülkeler arı kolonilerini kullanarak bunlardan oldukça fazla gelir elde etmekte iken ülkemizde arıcılar konaklama yapmak için arazi sahiplerine bedel ödüyor.

 

Sektöre devlet desteği şart …

 

Ülkemizde üretilen çam balının tamamı bölgemizde üretilmekte olup ayrıca hayıt balı, kekik balı ve püren balları bölgemize has monofloral ballar. Balda yaşanan pazarlama ve fiyat sorunu henüz tam anlamıyla çözülemedi. Bu sorunun çözümü için;  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın sektöre destek olması, bal fiyatlarının belirlenmesinde devlet politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bal fiyat komisyonları kurulmalı ve taban fiyat uygulamasına acilen geçilmeli ve piyasa sahte ballardan temizlenmelidir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık