27 Nisan günü, Milas Belediyesi KUDEP birimi tarafından gerçekleştirilen, “Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması”nda dereceye giren projelerin tanıtıldığı ve ödüllerin verildiği bir etkinlik yapıldı.
Eski Belediye Başkanı Muhammet Tokat döneminde başlatılan yarışma sona ermişti ve jüri birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü ile mansiyon alan projeleri belirlemişti. Bütün projelerin ardında şehir plancıları, mimarlar, peyzaj mimarları, harita mühendisleri vb. gibi mesleklere sahip ekipler vardı. Bir ekip çalışması olarak hazırlanan projeler, Prof. Dr. A.Güliz Bilgin Altınöz başkanlığındaki jüri tarafından değerlendirilerek sonuçlar belirlenmişti.
Cumartesi günü saat 13:00’de Çöllüoğlu Han’da bütün katılımcılar bir kolokyum’da Balavca projesini çeşitli soru cevaplar şeklinde tartıştılar. Büyük ölçüde akademik bir tartışmanın sonuçlarını bu yazımızla, siz değerli okurlarımızla paylaşmak istedim.
Daha sonra da ödül töreni gerçekleştirildi ve KUDEP Birimi tarafından oluşturulmaya devam edilen Milas Belediyesi Kent Arşivi duvarlarında sergilendi. Değerlendirme ve tartışmalar burada da devam etti.
Bilindiği gibi, Büyükşehir Yasası’na göre derelerin ıslahı ve düzenlenmesi işleri, ilçe belediyesinin değil, Büyükşehir’in görevleri arasında. Ve Milas’ın Balavca Deresi, kentin ortasında 2 km.’yi bulan kısmıyla, yerleşimlerin arasından geçmesi nedeniyle, ıslahı ve düzenlenmesi çok ciddi finansman gerektiren bir iş. Ve bu çalışma Büyükşehir, DSİ ve kuşkusuz Milas Belediyesi tarafından ortaklaşa bir çalışmayla gerçekleştirilebilecek devasa, ancak Milas kent yaşamı açısından da gerçekleştirilmesi gereken büyük bir proje.
İşte eski Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas için çok önemli bu çalışmanın nasıl bir projeyle daha iyi gerçekleştirilebileceğini saptamak için, bir ‘fikir yarışması’ ile ilk adımını atmıştı. Cumartesi günkü etkinlikte yeni Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un da aynı yaklaşımda olduğunu gördük. Balavca’nın kent yaşamı açısından halledilmesi gereken bir proje olduğunu, eski Belediye Başkanlıkları döneminden beri en iyi bilen kişilerden biri olan Başkan Topuz, hem projelerle yakından ilgilendi, hem de ödül törenindeki konuşmalarıyla, bu fikir projesi yarışmasının önemi ve yararlarını dillendirdi.
Balavca Proje Yarışması, Balavca ve çevresinin en düzgün bir şekilde Milas kent peyzajı ve yaşamıyla entegre edilmesini amaçladığından, mevcut yollar ve trafik düzeninde de yer yer değişiklikler öngören, çok çeşitli ve güzel fikirlerin ortalığa saçıldığı, bilimsel bir şekilde, çok çeşitli fikirlerin ortaya çıktığı bir etkinlik oldu.
Kolokyum sonrasında jüri üyeleri ve proje müellifleriyle yaptığımız sohbet sırasında gördük ki, hepsi de ortaya çıkan projelerin bir bütün halinde bir hamlede yapılamayacağının farkındalar. Bu ‘fikir projesi yarışması’nın verimli bir çalışma olduğunu, pek çok sonuç ortaya çıktığını, ancak bu projelerin bütün olarak bir seferde değil, ama etaplandırarak uygulama projesi haline getirilebileceğini ve uygulanabileceğinde hemfikirler.
Yarışmayı Milas Belediyesi yaptığı halde, uygulamanın ancak Milas Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi ve DSİ’nin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilebileceğini de söylüyorlar. Kuşkusuz, dere ıslahı çalışmaları Büyükşehir’in uhdesinde olduğundan finansmanının büyükşehirce karşılanması gerektiği de ortada.
Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un, Milas kent merkezinin beklediği pek çok diğer hizmetin planlanması ve uygulanması sürecinde, Balavca gibi çok önemli bu sorunun giderilmesi için, yine CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı ile konuyu gündeme getireceğini beklemek kalıyor geriye.
Aslında bu yazıdaki Balavca sorunsalı yanında, Başkan Topuz’u bekleyen Milas kent merkezi ile ilgili kimi sorunların da tespit edebildiğimiz bir listesini de vermek istiyordum. Bunu bir sonraki yazıya bırakalım.