‘Basın özgür değilse,demokrasiden söz edilemez!’

A.Kemal KAŞKAR -

‘Basın özgür değilse,demokrasiden söz edilemez!’

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu’ndan (TGF) açıklamalar yapıldı ... 

 

Cezaevinde 148 Gazeteci var

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, “Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü bu yıl da karamsar bir tabloyla karşılıyor olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz” denildi.

Olağanüstü Hal’in ilanından bu yana gazeteciler üzerinde var olan cezai ve mali baskıların daha da arttığına dikkat çekilen açıklamada, halen cezaevlerinde 148 tutuklu ve hükümlü gazetecinin bulunduğu, sansürün arttığı, eleştirel gazeteciliğin, araştıran sorgulayan gazeteciliğin önünün tamamen kesildiği vurgulandı. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’nin kamuoyunun haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkından yoksun olduğu görüşüne de yer verilen açıklamada daha sonra şöyle denildi:

“Toplumda var olan gerginliğin, kutuplaşmanın bir an önce giderilmesi, iç barışın sağlanması konusunda iktidarıyla, muhalefetiyle bütün siyasetçilere önemli görevler düşüyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, halkın haber alma hakkı için çaba gösteren gazetecilere de bu açıdan büyük ihtiyaç olduğu görüşündedir. Basının özgür olmadığı, özgür haber yapılamayan bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Bu açıdan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak sağlıklı bir seçime gidilebilmesi için Olağanüstü Hal’in kalkmasını, cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını, askıya alınan temel hak ve özgürlüklerin yurttaşlara iadesini bir gereklilik olarak görmekteyiz.

 

Dayanışma çağrısı

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde ayrıca düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, sanatçılar üzerinde sürdürülen baskılara son verilmesini, yargı bağımsızlığının sağlanmasını, ülkemizin aydınlık bir geleceğe kavuşması için istemeyi görev biliyoruz. Umuyoruz ki, gelecek 3 Mayıs’larda demokrasinin yeniden yeşerdiği, toplumun huzura kavuştuğu, gazeteciliğin suç olmadığının anlaşıldığı ve halkın haber alma hakkına saygı gösterildiği bir ortamda gireceğiz. Bu umudu kaybetmemek için bütün meslektaşlarımızı dayanışmaya ve sendikal haklarını korumaya çağırıyoruz.”

 

“Hür basın özgür toplumun teminatıdır”

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeni ile bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise, “Bugün ne yazık ki, dünyanın birçok ülkesinde basın, evrensel kriterlerde bir özgürlüğe ulaşamamıştır. Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkede basın özgürlüğünü kısıtlayan engellemeler devam etmekte, bağımsız gazetecilik çalışmalarının yapılmasını olanaksızlaştıran kısıtlamalar devam etmektedir” dedi.

Açıklamasında daha sonra, Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında her geçen yıl daha aşağı sıralara indiğini ifade eden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada basın özgürlüğü sıralaması araştırmalarına göre ‘basını özgür olmayan ülkeler’ seviyesine inen ülkemizde mevcut tablo maalesef ortada. Basını hür olmayan bir ülkede toplum da özgür olamaz. Basın özgürlüğünün derecesi, bir ülkenin dünyadaki saygınlığı ve itibarı ile de doğru orantılıdır. TGF, ülkemizde bağımsız medya ve basın özgürlüğü mücadelesini kurulduğu günden bu yana sürdürmüş ve aynı kararlılıkla sürdürecektir.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık