Başkan Adayı Çayırlı’nın Gençlerle Haftasonu Buluşması…
İYİ Parti Milas Belediye Başkan Adayı Mehmet Çayırlı, hafta sonu ilçedeki bir grup gençle Beypınarı Mevkii’ndeki ‘Akhisar Köftecisi Ahmet Usta’nın işletmesinde buluşarak renkli bir sohbet gerçekleştirdi.
Gençlerin gelecek 5 yılda nasıl bir ilçe hayal ettiklerini, gençlerin beklentilerini, gençlerle ilgili seçilmesi halinde hangi projelerinin hayata geçirileceği gibi konularda sorularını, öneri ve görüşlerini alan Çayırlı, beraberindeki genç belediye meclis üyeleriyle soruları yanıtladı, projeleriyle ilgili ipuçları verdi.
GENÇLER, EN ÖNEMLİ SORUN OLARAK KENT GÜVENLİĞİNİ DİLE GETİRDİ.
İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Mehmet Çayırlı, ilçe gençlik kolları başkanı Av. Muharrem Erdoğan, Meclis Üyesi adayları; Selin Gülbaş (Harita Mühendisi), Şefika Altunay (Mimar), Büşra Yakabaşı (İnşaat Mühendisi), Baran Aldemir (Avukat) ve Murat Ekin (Esnaf)’in de katıldığı ‘Gençlerle Buluşma’ programında, gençlere teşekkür ederek; “Sizlerle gerçekleştirdiğimiz bu buluşmada ben ve meclis üyesi arkadaşlarım özellikle sizleri dinlemek istiyoruz. Bu kentte doğan, büyüyen birer genç bireyler olarak hayalinizde nasıl bir Milas var? 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde seçilecek belediye başkanı ve meclis üyelerinden nasıl bir yönetim sergilemesini bekliyorsunuz? Size göre bu kentin acil çözüm bekleyen sorunları nelerdir? İşte bu ve bunun gibi Milas ile ilgili düşüncelerinizi ve yerel yönetimden beklentilerinizi dinlemek istiyoruz” dedi ve katılımları için teşekkür ederek sözü, gençlere bıraktı.
Toplantıya katılan gençler; sosyal, spor ve kültürel etkinlik sayısının ve bu etkinliklerin gerçekleştirileceği alanların yetersiz olduğunu, daha da önemlisi bu etkinliklere katılabilmeleri için ilçenin daha güvenli olması gerektiğini dile getirerek; “Örneğin bir konser etkinliği olduğunda, bir tiyatro veya başka bir etkinlik olduğunda katılmak istiyoruz. Ancak emniyet güçleri sadece etkinlik alanında gerekli güvenlik önlemlerini alıyor. Oysa bizler kentin çeşitli mahallerinden kimi zaman toplu taşıma araçları, kimi zaman varsa özel aracımız veya motosiklet ile gelip gidiyoruz.
Çok erken saatte şehir merkezindeki esnaf işyerini kapatıyor. Dolayısıyla cadde ve tüm sokaklar ıssız olduğundan bizler bırakın yürüyerek gelip gitmeyi, araçlarla bile gelip gitmekten çekiniyoruz. Zaten ilçe merkezinde çok ciddi bir trafik sorunu ve park yeri sorunu var. Aracı park edip alana yürüyerek gitmek gerçekten bizler için ciddi bir sorun.
Özellikle ana cadde üzerindeki esnafın açık olması, en azından akşam saat: 22 veya 23.00’e kadar açık olması bizler için bir güven demektir.
Hepimiz üniversite okumak için Türkiye’nin birçok il veya ilçesine gidiyoruz. Nüfus olarak Milas’tan daha küçük yerler ancak gelişmişlik açısından inanın bizden çok ilerideler.
Bizler, özellikle yaz aylarında sosyal ve kültürel etkinliklere katılmak için Bodrum’a, bazen de alışveriş yapmak için İzmir’e gitmek zorunda kalıyoruz. Çünkü Milas’ta bir tane alışveriş merkezi var ve biz gençler için gidecek başka bir yer yok.
Spor yapacak yeterli alanın da olmadığını düşündüğünüzde, Milas gibi Batı’nın en ucundaki bir şehirde bize yönelik bir şeylerin olmaması sadece genel iktidara yüklenecek bir sorumluluk değildir. Bu eksikler için belediyenin de sorumluluğu var diye düşünüyoruz.
Gençlerin büyük bir bölümü yaz aylarında yani sezonluk Bodrum’daki otellerde veya diğer turizmle ilgili işletmelerde çalışmak zorunda. Çünkü Milas’ta istihdama yönelik herhangi bir gelişme de yok” diyerek genel anlamda karşılaştıkları sorunları veya kendilerine yönelik istekleri sıralarken, canlı yayınlanan belediye meclis toplantılarını çoğu zaman izlediklerini ancak kendilerine dönük hiçbir gündem maddesinin görüşülmediğini dile getirdiler.
Toplantıya katılan yaklaşık 20 genci dinleyen Başkan Adayı Mehmet Çayırlı; “Öncelikle dile getirdiğiniz sorunlar son 25-30 yıldır her seçim döneminde konuşulan hatta tüm başkan adaylarının seçim beyannamelerinde yer alan sorunlar ancak bugüne kadar çözümü noktasında tek bir adım atılmadı.
GENÇLERE DÖNÜK SOSYAL, KÜLTÜREL VE SPOR ALANLARI PROJESİ…
Bundan 20 yıl önce gençlerin evlenme yaşı 20-25 arasındaydı oysa bugün ekonomik sorunlar nedeniyle bu ortalama 28-32 oldu. Öncelikle belediye olarak nişan-düğün törenlerinin yapılacağı yazlık ve kışlık salonlar inşa ederek çok düşük ücretlerle vatandaşın hizmetine sunacağız.
Başarılı öğrencilere belediyenin imkanları doğrultusunda burs verilerek, özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitim sürecine katkı vereceğiz.
Konser, tiyatro, sergi gibi sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı bir merkezi, seçilmemiz halinde kısa zamanda hizmete açacak, en azından bu alanda gençlerin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Sokakta gençlerin, çocukların spor yapabileceği alanları faaliyete geçirerek, sizlere vakit geçirecek alanlar oluşturacağız.
Bildiğiniz gibi ilçemizde yıllardır fuar ve zeytin hasat şenliği festivali yapılıyor ancak bunların yapılacağı bir fuar alanımız yok. Yıllardır yapılmasına dönük verilen sözler var ancak sadece söz yetmiyor. Bir an önce bir fuar ve kongre merkezinin Milas’a kazandırılması şart. Merak etmeyin biz bunu da başaracağız.
MİNYATÜR KENT PROJESİ…
Bugün dünyanın birçok yerinde şehirlerin minyatürleri oluşturularak gelen yerli ve yabancı turistlerin kenti tanıması sağlanır. İşte bizim de böyle bir projemiz var. Milas’ın sahip olduğu tüm değerleri tanıtacak, öne çıkaracak bir minyatürünü oluşturacak ve sergileyeceğiz.
İstihdam konusundaki eleştirilerinize katılmakla birlikte Milas, ‘4 T’ dediğimiz; tarih, tabiat, turizm ve tarım kentidir. 30’a yakın ören yeri, tabiat güzelliği, her türlü tarımın yapılabileceği toprak ve iklime sahip. Yıl 12 ay turizm yapılabilecek şartları taşıyor ancak yıllardır ilçeye gelen yabancı turist yok. Eskiden Salı günleri kurulan otantik halk pazarımız vardı ve onlarca otobüsle turist kafilesi gelir ve Milas sokaklarında dolaşırdı. Maalesef artık onları göremiyoruz. Oysa gelen turist ilçe ekonomisine ciddi bir katkı veriyordu. Bunu yeniden sağlayacağız.
Tarım kentiyiz dedik ancak belediye ile kırsal mahallelerde ortaklaşa kurulmuş bir tane kooperatif yok. Bizim, BEL-KOP adı ile bir projemiz var. Üreticiye her türlü desteği sağlayacak, kooperatifler aracılığıyla satışa sunulacak, bu alanda gençler ve kadınların istihdamı sağlanacaktır.
MİLLİ BAYRAMLARDA GENÇLERE DÖNÜK ÜCRETSİZ GEZİ…
Üniversite eğitimi dışında başka bir amaçla farklı illeri görmüyor gençlerimiz. Bu nedenle özellikle 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim gibi milli bayramlarımızda gençlerimizi Çanakkale, Anıtkabir gezilerini ücretsiz gerçekleştirecek, gençlerimize; bizler için son derece önemli olan tarihi geçmişimize yolculuk yaptıracağız. Şunu çok net olarak ifade ediyorum. Önümüzdeki seçim bir yerel seçim... Yani burada partizanlık yapmak doğru değil. Başkan ve seçilecek meclis, bulunduğu yerin ihtiyaçlarına cevap bulması gereken kişilerdir. Ne yazık ki geçmişten bu yana bu noktaya dikkat edilmedi. Takım tutar gibi siyasi parti tutan bir kitle oluşturuldu. Partiler kimi aday gösterirse hiç sorgulanmadan sandıkta oy verildi. Açıkça söylüyorum bu yanlış. Yarınlarımız olarak gördüğümüz, geleceğimizi, ülkemizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın, gençlerimizin istekleri, ihtiyaçları hiç düşünülmeden ‘ben yaptım oldu’ anlayışı ile yönetildik. Bu defa böyle olmasın istiyoruz. Dolayısıyla siz gençlerle bugün bunu değiştirmek adına buradayız. Sizi yok saymak, geleceği yok saymaktır. Sizler de tarihine, geçmişine sahip çıkan, geleceğini bilim ışığında şekillendiren bireyler olarak yetişmek ve ülkemize hizmet etmek zorundasınız. Bugün gelecek kaygısı taşıyorsunuz, haklısınız ancak umutsuzluğa yer yok” diyerek beraberindeki belediye meclis üyelerine sözü bıraktı.
İYİ Parti Milas İlçe Gençlik Kolları Başkanı Av. Muharrem Erdoğan, kendisinin de bir genç olduğunu, aktarılan sorunları kendisinin de bizzat yaşadığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer gelecek biz isek o zaman bu ilçenin geleceğinde bizim de söz hakkımız var. Başkan adayımız Mehmet Çayırlı, gençlerden oluşan bir meclis listesi hazırladı ve her konuda mutlaka onların görüşlerini alıyor. Gerçekten gençlere önem veriyor. Biz diyoruz ki geleceği birlikte inşa edeceksek genç bir ekiple başarabiliriz. Bu nedenle iddia ediyorum biz diğerlerinden daha hızlı koşarız.”
Meclis Üyesi Adayı; Mimar Şefika Altunay ise çok ciddi bir tarihi mirasa sahip olduğumuzu, kaderine terk edilen birçok tarihi binanın restore edilmesi gerektiğini belirterek; “5 yıllık süreçte belediyenin bütçe imkanları, hatta başka kaynaklar da bulunarak bu tarihi yapılar restore edilebilir ve ilçe ekonomisine kazandırılabilir. Bizim gençlerden oluşan bir proje ekibimiz var; emin olun dile getirdiğiniz sorunların çözümüne dönük projeler hazırlandı. Yakında başkan adayımız bunları kamuoyu ile paylaşacak” dedi.
Harita Mühendisi Selin Gülbaş ise kent merkezindeki ana caddelerin çok dar olduğunu, yayaların kullanacağı kaldırımların yetersiz olduğunu belirterek; “Zaten acil çözülmesi gereken bir trafik sorunumuz var. Yeteri kadar park yeri de olmayınca araçlar, motosikletler kaldırımlara park ediliyor. Bu kez yayalar kaldırımlarda yürümekte zorlanıyor. Tespit ettiğimiz bir başka ilginç nokta ise bisiklet yolu olarak yapılan alanların birçoğunda ya bir ağaç, ya da farklı bir engel görüyorsunuz. Oysa bizler bu trafik sorununu toplu taşıma araçlarını kullanarak, bisiklet kullanımını arttırarak aşacağımızı biliyoruz ama buna yönelik bir adımı da ne yazık ki bugüne kadar atmayı başaramadık” dedi.
İnşaat Mühendisi Büşra Yakabaşı ise 24 yaşında olduğuna vurgu yaparak; “Günlük yaşamda birçok olumsuzlukla her gün karşılaşıyor ve yaşıyoruz. Gençlerin, geleceğin Milas’ında söz sahibi olduğunu hatırlatmak, bizler de sorumluluğu alıyoruz diyerek bu göreve talip oldum. Son yıllarda çarpık bir kentleşmenin yaşandığı Milas’ta, bir şeylerin değişmesi gerektiğine inandığım için buradayım. Sürekli göç alıyoruz ve doğal olarak konut sorunu giderek büyüyor. Yerel yönetimler olarak bu konuda önlem alınmazsa gelecekte çok daha büyük sorunlarla karşılaşacağız. Kentin mimarı dokusunu kaybetmeden, kent kimliğini korumalıyız. Mesleğimle ilgili bu ekibe katkı vermek, böylece Milas’ın geleceğinde bizlerin de imzasının olmasını istediğimiz için başkan adayımızla birlikte yürümeye karar verdik” dedi.
Avukat Baran Aldemir ise gençlerin güvenlikle ilgili kaygılarına hak verdiğini belirterek; “İlçedeki ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak kentin güvenliği sağlanabilir. Belediye olarak bu konuda emniyet mensuplarımıza katkı verebilir, zabıtamızı da işin içine dahil ederek bunu sağlayabiliriz” dedi.
Esnaf olan Murat Ekin ise özellikle ilçe merkezindeki esnafın erken saatte işyerini kapatmasının ekonomik kayıplara yol açtığını öne sürerek; “Çalışan ev kadınları veya çocukları okula giden anneler, evin ihtiyaçlarını hafta sonları karşılamaya çalışıyor. Oysa akşam saatlerinde ailece dışarıya çıkabilir ve ihtiyaçlarını karşılayabilir. Böylelikle hafta sonları da ailece kendilerine vakit ayırabilir, piknik yapabilir, yaz aylarında denize gidebilir. Yani böyle bir adımla aile birliği de kuvvetlendirilmiş olur” dedi.
Başkan Adayı Çayırlı’nın buluşması, ilçe özelinde daha birçok konunun konuşulmasının ardından günün anısına çekilen fotoğrafla son buldu.