“Bayram kutlamalarının içini doldurabilme adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz”

Adem KANKAYNAR -

“Bayram kutlamalarının içini doldurabilme adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz”

Cumhuriyetimizin 94’üncü kuruluş yıldönümünde, Milas Kaymakamlığı’nca düzenlenen resmi kutlamaların dışında Cumhuriyet Halk Partililer, önceki yıllarda olduğu gibi, Atatürk anıtına çelenk sunduktan sonra Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda bir kutlama programı gerçekleştirdiler.

CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Partinin Kadın ve Gençlik Kolları Yönetici ve Üyelerinin yanı sıra, Milas Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Celal Devrim, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, Milas Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çoban, Partinin İlçe Delegeleri ve kalabalık bir partili grubun katıldığı kutlama, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımıznın okunmasıyla başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde, ülkenin içinde bulunduğu dönemi kısaca anlattıktan sonra konuşmasına şöyle devam etti:

“Partimizi ve ülkemizin içinde bulunduğu koşulları bir kez daha değerlendirmek üzere buradayız. 1789 Fransız Devrimi’nden sonra Avrupa’da ve çevresinde demokrasi adına birçok düşünür ve devlet adamı, ülkesindeki koşulları değiştirme adına harekete geçtiler. İşte bizde de Kuvayı Milliye Ruhu İttihat ve Terakki ile birlikte buradan etkilenmiştir. Osmanlı’nın ticaret ve sanayide yabancı ve güçlü ülkelere, denizcilikte hâkim ülkelere hakları devretmesi ve son yıllarda girdiği savaşlar nedeniyle Anadolu’da, savaş yorgunu bir halk ortaya çıkmıştır. Gelişmiş ülkelerin, az gelişmiş olan ülkelere olan sömürgeci tavırları, 1900’lü yılların başında Birinci Dünya Savaşı ile en yüksek seviyeye gelmiştir. Osmanlı, çevresindeki bütün ülkelerle savaşmak zorunda kalmış, hatta ‘Çanakkale geçilmez’i yaratmış ama birlikte olduğu ülkelerin yenilmesi nedeniyle savaş mağlubu olarak değerlendirilip işgal edilmiştir.

Samsun’da doğan güneş bütün ülkeyi sarmış, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde İsmet İnönü, Antep’te Karayılan, Maraş’ta Sütçü İmam, İzmir’de Hasan Tahsin, Mehmetçikler-kadınlar ve hatta 15 yaşındaki gençlerle kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrasında kaçınılmaz olan, ta 1889’a uzanan Cumhuriyet fikri-düşüncesi 29 Ekim 1923’te gerçekleşmiştir.

Cumhuriyeti kuran kadrolar aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi’ni kuran büyüklerimizdir. Çanakkale’den başlayıp Afyon’a, Dumlupınar’a kadar şehit kanlarıyla sulanmış bu yurtta, partimiz ile birçok ilkler gerçekleşmiş. Atatürk yüzümüzü, çağdaş uygarlık düzeyi olarak Batı’ya çevirirken, elbette Cumhuriyetin ve ülkenin ilelebet yaşayabilmesi için demokratik temellerin yerleşmesi gerektiğini de ifade etmiştir. Bu konuda da 1950’ye kadar çalışmalar olmuş, çok partili yaşama da yine Cumhuriyet Halk Partisi’nin iradesiyle geçilmiştir.

1959 yılında gerçekleştirilen 14’ncü kurultayda bir bildiri yayınlanmış, bu bildiri öyle bir bildiridir ki 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bile kurulan hükümetler tarafından ekonomiden, tarıma, ulaşımdan eğitime kadar pek çok konuda o bildiriden yararlanılmıştır.

1959 yılı sonrasındaki tüm anayasalarda, çalışma hayatına dair ne varsa, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yayınlanan o bildiriden yararlanılarak ülkeye getirilmiştir. Fakat son 15 - 16 yıldır yaşadıklarımızı da biliyoruz. Kurucu değerlerimiz yerinden oynadı. Adaletten eşitliğe, eğitimden kültüre - sanata kadar her şey bozuldu. Sanata ‘ucube’ dendi, bale denen sanat dalı adeta ortadan kaybedildi, tiyatro üzerinde baskılar, gazetecilerimize baskılar hatta baskı yetmedi, gazetecileri hapislerde çürütmeler…

Çok acılar çektik. Aydınlarımız öldürüldü, Cumhuriyet Halk Partililer öldürüldü ama bizim bir rehberimiz var. Öyle bir rehber ki, sadece kendi ülkesinin insanları tarafından değil, tüm dünya milletlerine örnek olan bir lider. Gençliğe Hitabesinde; ‘Halkı yönetenler gaflet ve delalet içinde, hatta ihanet içinde olabilirler. İşte bu durumda size düşen görev’ diyerek, ne yapılması gerektiğini söylüyor.

İşte Atamızın dediği gibi yapacak iş belli… Cumhuriyet Halk Partisi, ailesiyle birlikte ülkesini, vatanını seven, Atatürk Cumhuriyeti’ni vazgeçilmez olarak gören bütün halkımızla birlikte tek yumruk olmak… Bunun da başlangıcı, temeli; her partilimiz, her delegemiz partimizin bir temsilcisi olarak bulunduğu yerde çalışmalı ve örgütle beraber hareket etmelidir. En büyük bayramımız kutlu olsun.”

CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan’ın ardından kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, her yıl olduğu gibi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, resmi kutlamaların yanı sıra parti olarak ayrı bir kutlama programı yaptıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Kutlayacak olduğumuz bayram, bizim en büyük bayramımızdır. Savaş alanlarında kazanılan zaferlerin, bütün dünyanın mazlum milletlerine örnek teşkil edecek şekilde taçlandırılmış halidir Cumhuriyet… Cumhuriyetin iki evresi vardır. Bunlar, aydınlanma ve demokrasidir … Eğer içinde aydınlanma ve demokrasi yoksa, bu Atatürk Cumhuriyeti değildir. İşte bugün ülkemizin en acı şekilde yaşadığı da budur. İçinde aydınlanma, içinde demokrasi ve içinde Atatürk yoktur. Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak işte bu yürek yangınlığıyla her yıl bu Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz. Çünkü Cumhuriyet Bayramı her Türk evladında olduğu kadar bütün Cumhuriyet Halk Partililerin de en büyük onuru ve gururudur. Büyük Önder’in iki büyük eseri vardır. Biri bugün kutladığımız Cumhuriyet, diğeri ise içinde beraber mücadele etmekten her zaman onur ve gurur duyduğumuz Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Her Cumhuriyet Halk Partili bu iki büyük eseri korumak ve kollamak için hayatını vakfetmiş insanlardır.

Atatürk’ün bu sözü bütün Türk Milleti’ne mirasıdır. Ne mutlu bizlere ki böylesine bir partiyi, Atatürk’ün bize mirası olan değerleri koruma ve kollamayı kendimize bir görev olarak bilmişiz. Dolayısıyla her Türk evladı gibi her Cumhuriyet Halk Partilinin de yaşayacağı en büyük gurur, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’dır.

Partimizin önderliğinde her yıl değişik etkinliklerle resmi kutlamaların dışında Cumhuriyet Halk Partililer olarak içi boşaltılmaya çalışılan bayram kutlamalarını içini doldurabilme adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İşte bugün de Cuhuriyet Halk Partililer olarak Atamızın huzuruna çıktık ve ardından bu salonda bir araya geldik.

Huzurlarınızdan ayrılırken, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan toprağı için canlarını feda etmiş tüm Şehitlerimizi, Gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, bu coşkulu kutlama programına katıldığınız için de sizlere çok teşekkür ediyorum. En büyük bayramımız kutlu olsun. Ne mutlu Türküm diyene …”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ardından CHP Milas İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz, eski dönem Muğla Milletvekili Av. Zeki Çakıroğlu ve Milas Belediyesi Meclis Üyesi olan İbrahim Zeybekoğlu da birer konuşma yaparak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın önemine vurgu yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından program, başlangıcında olduğu gibi Cumhuriyetin kuruluş yıllarını anlatan video gösterimi ile son buldu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık