Beçin: ‘UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi’ne doğru ...

A.Kemal KAŞKAR -

Beçin: ‘UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi’ne doğru ...

Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu, ilçemizin tarihsel-kültürel zenginliklerine dikkat çekmek, bu konuda hemşehrilerimiz arasında farkındalıkları geliştirmek için ilçemizde sürdürülmekte olan arkeolojik kazı alanları ve kazıevlerine ziyaretlerini sürdürüyor.

 

İkinci ziyaret Beçin

Kazıevi ve kazı alanına

Bu kapsamda ilk ziyaretini Selimiye-Euromos kazı alanı ve kazıevine yapan Milas Kent Konseyi heyeti, ikinci ziyaretini 31 Ağustos Çarşamba günü Beçin Kazıevi ve kazı alanına gerçekleştirdi.

Milas Kent Konseyi’ni temsilen, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Konsey Yürütme Kurulu Üyeleri Talat Ayaz, Oktay Çelik, Mehmet Nergiz ve Kemal Kaşkar ile Kent Konseyi Gönüllüsü Ayşegül Kaşkar’ın katıldıkları ziyaret, saat 09:30’da, önceki yıllarda Milas Jandarma Merkez Karakol binası iken Beçin Kazıevi’ne dönüştürülen Esentepe’deki binada başladı.

Milas Kent Konseyi heyetini burada, Beçin Kazısı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş, Kazı Başkan Yardımcısı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saim Cirtil, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Mehmet Çelebi ve Yüksek Lisans öğrencisi, Kazıevi Koordinatörü Dilek Çakar karşıladılar.

 

Yüksek potansiyele

sahip bir platform

olarak Kent Konseyleri

Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, yaptığı konuşmada kent konseyleri, Türkiye Kent Konseyleri Platformu, Milas Kent Konseyi’nin çalışmaları ve Konsey çatısı altındaki Meclisler ve Çalışma Grupları hakkında bilgilendirmede bulundu ve Konsey çalışmalarından örnekler verip bu çalışmalar arasında ilçemizin tarihsel-kültürel zenginliklerine dikkat çekmek başlatılan ziyaretlerden söz etti.  

Bu arada, kent konseylerinin; kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin, ayrıca mahallelerin temsilcisi olarak muhtarların oluşturdukları, yüksek potansiyele sahip bir platform olarak dikkat çektiği belirtildi.

 

‘Daimi liste’ye

önerilebilmek için

birçok koşul var

Daha sonra bir konuşma yaparak Beçin kazılarında son durum hakkında bilgiler veren Kazı Başkanı Prof. Pektaş, Beçin’in 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındığını, 2018’de ‘daimi liste’ye önerileceğini belirterek, “Daimi listeye önerilebilmek için birçok koşul var. UNESCO, ‘Orta ve uzun vadede nasıl yöneteceksin? Sivil halk ne diyor? Bana bu konularda bir plan sun’ diyor. Bu anlamda bize ‘Alan Yönetimi Planı Hazırlama Yetkisi’ geldiğinde, başta Belediye olmak üzere sivil toplumun kapısını çalacaktık. Ama siz erken davranıp bizi ziyaret ederek çok güzel bir şey yaptınız. Teşekkür ediyoruz. Milas Kent Konseyi’nin, bu süreçte önemli bir paydaşlık işlevi olacağını düşünüyorum” dedi.

Beçin Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, konuşması sırasında ayrıca, Beçin Kalesi içindeki parsellerin kamulaştırılması çalışmalarının başlatıldığını ve Ahmet Gazi Medresesi’nin ‘Taş Eserler Müzesi’ olacağını da sözlerine ekledi.

 

Neler yapılabilir?

Samimi bir havada gerçekleşen buluşmada daha sonra, etkili çalışmaların yapılabilmesi bakımından ‘proje oluşturma’nın önemi üzerinde duruldu ve Beçin Kazı ekibinin çalışmalarında bu yol-yöntemin mümkün olduğunca kullanıldığına dikkat çekildi. Ayrıca, “Arkeoloji Kampları” gibi farkındalık etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği, bu arada, Prof. Dr. Aşkıdil Akarca’nın kütüphanesinin ilçemize kazandırılması ile ilgili henüz ilk adımları atılan süreçte, kitapların dijital ortama aktarılmasında destek verilebileceği belirtildi.

 

Kazıevi’nden kazı

alanına ...

Kazıevi’ni gezerek, jandarma merkez karakolu olan binanın amaca uygun olarak nasıl dönüştürüldüğü ve çok bölümlü yapıda sürdürülmekte olan çalışmalar hakkında bilgilendirilen Milas Kent Konseyi heyeti daha sonra Kazı ekibi ile birlikte Beçin kazı alanına geçerek incelemelerini sürdürdü.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık