​​​​​​​“BEÇİN VE ÇAMOVALI’DAKİ ORMANLARI NEDEN KESİYORSUNUZ?!”

​​​​​​​Bilindiği Milas İkizköy’de, Yeniköy Termik Santrali için yeni kömür sahaları açılması için güzelim ormanlar kesiliyor ve İkizköylüler, kestirmemek için uzun süredir mücadele ediyorlar.

​​​​​​​“BEÇİN VE ÇAMOVALI’DAKİ ORMANLARI NEDEN KESİYORSUNUZ?!”

Muğla Çevre Platformu’nun Milas Meclisi’nin gündeme getirdiği ormanlar ise, bu ormanlar değil. Hemen Milas’ın dibinde, Çamovalı köyünün çevresindeki kızılçam ormanlarının büyük kısmı kesildi. Şimdi de, Beçin’e doğru neredeyse bütün ağaçlar kesim için damgalanmış. Daha, genç ormanlar bunlar. Ayrıca, buralarda kömür sahası da yok. Köylü de şaşırmış durumda. Peki niçin kesiliyor bu genç ormanlar?

İşte, Muğla Çevre Platformu Milas Meclisi, aşağıdaki duyurusu ile bu soruyu soruyor:

“Basına ve Kamuoyuna ;

Milas Beçin ve Çamovalı Mahallesi sınırları içindeki kızıl çam ağaçları ile kaplı orman sahasındaki kesim devam etmektedir.  Yeni kesim için çok daha geniş bir alana yayılan ağaç damgalama işlemi yapılmıştır.
Bizler bu bölgede yaşayan, tarım faaliyetleri içinde bulunan yurttaşlar olarak bu kesime kesinlikle karşıyız. Yaşamak  için temel ihtiyaçlarımızın başında su, toprak ve hava geliyor. İşte ormanlarımız bunun için var.
Biliyoruz ki etrafımızdaki kullanılabilir suyun yüzde 75'inin kaynağı bu ormanlardır. Ormanlar sadece kereste ve odun ihtiyacını karşılamak için değil, su ve hava ihtiyacını karşılamak için vardır. 
İnsan iradesi dışında binlerce yıldır kendi ekosistemi içinde oluşmuş tüm canlı yaşamının varlığı olan, daha 30-40 yaşındaki kızıl çam ağaçları ile kaplı ormanımızın yok edilmesine anayasal haklarımız çerçevesinde itiraz ediyoruz.
Bilim insanları ve yörede yaşayan yaşlı, tecrübeli vatandaşlar ormanı yok etmenin aslında tüm canlı yaşamını yok etmek; kuraklığa, salgın hastalıklara davetiye çıkarmak anlamına geldiğini söylemektedirler. 

Anayasamızın 56.maddesi; “çevreyi korumak devletin ve vatandaşın görevidir”, yine
169. Maddesi, “ormanlara zarar verebilecek hiçbir davranışa izin verilemez” der.
Bir yörenin bitki örtüsünün hiç bir ön çalışma yapmadan, yörede yaşayan insanlar bilgilendirilmeden yok edilmesini  doğru bulmuyoruz. 

Basın ve kamuoyu yoluyla şu soruların cevabını yetkililerden bekliyoruz: 

1. Yeni damgalama işlemi kaç ağacı kapsamaktadır? Ne kadar bir alanı içermektedir?

2. Kesim, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından mı, yoksa başka bir şirket tarafından mı yapılmaktadır?

3. Ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir, kesim hangi yılın programına dahildir ? 

4. Kesilmekte olan ve yeni damgalanan ağaçlar kaç yaşındadır, daha önce bu yaşta kızıl çam ağaçları kesilmiş midir?”

5.Ağaçları kesilen ve orman ekosistemi yok edilen bu alan hangi amaca hizmet edecektir ?

6. Orman planlamada çevrede yaşayan insanların ormanla ilişkisi  esas alınarak sosyal problemlere yol açmasın diye önlemler alınır ; kesim buna göre ya yapılır ya da ertelenir bu konu dikkate alınmış mıdır ?

7. Geçen bahar dönemi kesilen orman alanına Kasım ayında ağaçlandırma kampanyası dahilinde küçük çam fidanları dikilmişti.  Yaptığımız gezi ve inceleme sonucunda fidanların çoğunun kuruduğu görülmüştür. Bu konu hakkında bir tedbir alınmış mıdır ?

Bizler Milas ve çevresinde yaşayan vatandaşlar olarak bu covid 19 bulaşıcı hastalığından korunma derdindeyken devam eden bu orman kıyımına son verilmesini yetkililerden istiyoruz. 

Unutmayalım ki doğa varsa biz varız . Tabiki ağaç olmadan ,orman olmadan yaşanabilir ama ne kadar sürer ? Nasıl kuru bir hayat olur onu şimdiden görebiliriz ? Belki o zaman yok edilen ağaçların ,ormanın ne demek olduğunu anlarız !

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık