Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Beklenen oldu.. Muğla’da vaka sayıları hızla artıyor..

Kurban Bayramı dolayısıyla ilan edilen 9 günlük tatilde Muğla’ya çok büyük bir ziyaretçi gelmesinin ardından, neredeyse yok olma aşamasına gelen Covid 19 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 17-23 Temmuz'da her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Buna göre Muğla’daki hızlı artış bu hafta da devam etti. Muğla genelinde en fazla vakanın bulunduğu ilçe Bodrum ve Milas olduğu öğrenildi.

Beklenen oldu.. Muğla’da vaka sayıları hızla artıyor..

Muğla'da yüzbinde 16’lara kadar düşen vaka sayısı, geçen hafta açıklanan verilere göre yaklaşık 2 kat arttı. Geçen hafta yüzbinde 33,44'e ulaşan bu rakam bu hafta yine hızlı artış göstererek katlandı. 17-23 Temmuz tarihlerinde her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayısı Muğla’da 55,71 olarak gerçekleşti. Edinilen bilgilere göre bayram öncesinde aktif vaka sayısı 515 iken, bayramdan sonra 23 Temmuz'da bu sayı 1.035'e yükseldi. Bu vakaların ilçelere göre dağılımının ise Bodrum 410, Milas 111, Dalaman 30, Datça 11, Fethiye 189, Kavaklıdere 6, Köyceğiz 14, Marmaris 102, Menteşe 49, Ortaca 22, Seydikemer 51, Ula 8, Yatağan 32 şeklinde olduğu bilgisi edinildi.

FAHRETTİN KOCA’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kısıtlamaya mecbur kalacağımız bir seyir şu an yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez" dedi. Ayrıca, Koca, "Şu an aktif vakalarımızın yaklaşık yüzde 87'si aşısı tamamlanmamış kişiler" bilgisini de paylaştı. Bakan Koca, şu ifadelere yer verdi:

“Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiç birimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şuan için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez. Bağışıklık sağlanmadan yapacağımız her tedbirsizlik bizi bu istemediğimiz sınıra yaklaştırır. Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu aşı ile bağışıklık elde edene kadar tedbirlere uymaktır.

Örneğin, şu an aktif vakalarımızın yaklaşık %87’si aşısı tamamlanmamış kişiler. Mevcut aktif vakalar içinde tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı %5’den az. Hastanede yatan hastalarımızın %95’i de aşısı tamamlanmamış kişiler.

Bir başka önemli ön değerlendirmemiz de aşıların etki süresi ile ilgili. Aşı programımız ile birlikte aktif vakalar içinde 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın oranı dramatik şekilde azalmıştı. Ancak aşılamanın üzerinden 4-5 ay geçtikten sonra bu yaş gurubunun aktif vakalar içindeki oranı artmaya başladı.

Bunu görür görmez 3. doz uyarısında bulunduk ve 50 yaş üzeri vatandaşlarımızın 3. doz aşılarını olmalarını sağlayan programı başlattık. Bunu bizden daha erken fark eden ve uygulayan olmadı. Ancak hali hazırda bu durumda aşı olması gereken 9 milyona yakın vatandaşımız aşı olmayı bekliyor. Bu vatandaşlarımızı korunmak için bir an evvel 3. doz aşılarını olmaya davet ediyorum.

Aziz vatandaşlarım, salgının seyrini dikkate alarak zorunlu uygulamalar getirilmesi gerektiği çokça dile getiriliyor. Hatta bazı ülkeler bu konuda kanunlar çıkarıyor ya da hazırlıyor. Bizim bu konuya yaklaşımımız bilimsel verilerden elde edilecek sonuçlara bakmadan atılacak adımların eksik olacağı yönündedir.

Birinci önceliğimiz, tüm vatandaşlarımızın sorumluluk alarak ve sorumlu bir birey olarak kendi tedbirlerini alması ve aşı olarak topluma karşı ödevini yerine getirmesidir. Yaptığımız çalışmaların bilime ve kanıta dayalı sonuçları özel tedbirler almayı gerektirirse bunu yapmaktan imtina etmeyiz. Ancak, herkes yapıyor, herkes istiyor diye bir adım atmayacağız. Kısıtlamalarla dolu bir toplumsal hayat hiç birimizin tercihi ya da önceliği değildir. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda tedbir alınması gerek bir durum olursa bunu sizlerle paylaşacağım" dedi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis