BEREKETLİ MİLAS ZEYTİN FESTİVALİ - ABDULLAH GÜRGÜN Yazdı..
Şakır şakır yağan yağmur altında festival başladı. Atapark’ta açık alanda yapılması planlanan etkinlikler kapalı alanlara taşındı. Program gayet güzel uygulandı. İnsanlar festivali özlemiş olmalılar ki, katılım oldukça yoğundu. Halk dokuz ay sonra yağan bereketi sevinçle karşılıyor, “Ver Allahım ver!” diyordu.
10. Geleneksel Milas Zeytin Festivali 16 -17 Kasım günleri yapıldı.
Dokuz ay yağmayan yağmur,
Yağ yağ yağmur
Tarlada çamur
Teknede hamur
Ver Allahım ver
Sicim gibi yağmur
dedirtiyor; Zeki Müren’den Yağdır Mevlam Su şarkısını dinletiyordu. Sonunda Cenab ı Mevla sicim değil urgan gibi yağmur verdi.
Şakır şakır yağan yağmur altında festival başladı. Atapark’ta açık alanda yapılması planlanan etkinlikler kapalı alanlara taşındı. Program gayet güzel uygulandı. İnsanlar festivali özlemiş olmalılar ki, katılım oldukça yoğundu. Halk dokuz ay sonra yağan bereketi sevinçle karşılıyor, “Ver Allahım ver!” diyordu.
Milas Zeytin Festivali, özel olarak Milas Memecik zeytinini ve zeytinyağını tanıtmayı, layık olduğu yere ulaştırmayı hedefliyor; aynı zamanda zeytinyağının insan sağlığına yararları ve yemeklere katacağı lezzet konusunda bilgi vermeyi amaçlıyor.
Festivalde pekçok yerel zeytin ve zeytinyağı işletmesi ürünlerini sergiledi, tanıttı.
Zeytinyağı kalitesi konusunda bilgilendirme yapıldı; zeytinyağının nasıl tadılması gerektiği anlatıldı.
Festivalin açılışında, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, birçok kurum ve kuruluş yöneticisi bulundu.
Milas’a özgü desenleriyle tanınan Milas halıları, Milas temalı resim sergisi, Milas’a özgü desenlerle tasarlanmış giysilerden oluşan defile güzeldi.
Milaslı halk oyuncularının zeybek oyunları görülmeye değerdi.
Festivalde iki kusur:
- Kusur:
Gelenek bozulmadı, bu yıl da zeytinyağı tanıtım festivalinde,
Zeytinyağlı yiyemem aman
Basma da fistan giyemem aman
şarkısı hoparlörlerden büyük bir coşkuyla çalındı durdu. Buna boşvercilik mi diyelim özensizlik mi, önemsememek mi? Gelecek yıl yapılacak olan Zeytin festivalinde, tarımımızın canına okumak için Amerikalıların ısmarlayıp yaptırdığı bu garip türkünün çalınmamasını dilerim. (1)
Milas Pınarcıklı Müzik öğretmeni / Müzisyen Muammer Enginsu bu türkünün sözlerini şöyle uyarlamış:
Zeytinyağlı yiyelim haydi
Basma da fistan giyelim haydi
Köylü başımın tacı
Biz efendi diyelim gari
https://www.youtube.com/watch?v=CIFqcpbCysM
Bu, tam da bu festivalin müziği olacak bir türkü...
Muammer Enginsu bir konser versin yerel türküleri seslendirsin.
- Kusur:
Behzat Gerçeker ve Enbe Orkestrası’nın konseri yağmur nedeniyle Milas’ın ünlü kapalı Salı Pazarı alanına alındı. Biz içimizden,
Yağmur yağıyor
Seller Akıyor
Arap kızlar
Camdan bakıyor
tekerlemesini mırıldanırken orkestranın siyahi şarkıcısı çıktı “Haydi Bodrum! Bodrum!” diye bağırmaya başladı. Milaslılardan tık yok... Bir daha... Gık yok... Kaymakamın hanımı elini kolunu, “Hayır hayır” anlamına sağa sola sallayıp,“Milas!, Milas!” diye uyarınca şarkıcı pot kırdığını anladı; bozuntuya vermeden düzeltti... “MİLAAAAS!... MİLAAAAAS!”...
Milaslılar da “Hay yaşa, şimdi oldu” dercesine yanıtladı: “MİLAAAS!”...
Hangi kentte olduğunun ayırdında olmayan sanatçı gülümsetti.
Bu iki kusura 10. Festival etkinliğinin kadı kızındaki kusurları diyelim.
İki öneri:
- Başta yerel müzisyenlerimizi, orkestralarımızı, korolarımızı sahneye çıkaralım. Hem daha az masraf olsun hem de ödenen paralar yerel sanatçılara, koro ve derneklere gitsin.
- Başta yerel uzmanlarımızla Zeytin ve Milas konulu konferanslar, paneller, bölgenin sanatçı ve kültür insanlarının katıldığı etkinlikler düzenlensin.
Bereket yağmurları altında düzenlenen bu güzel festivalde ürünler çok ilgi gördü. Ürün tanıtım satış tezgâhları iki gün daha açık kalacak.
Festival Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticileri için bereketli oldu.
10. Milas Zeytin Festivalinin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutlarım.
Milas ve Milaslı üreticiler için nice bereketli festivallerde buluşmak dileğiyle...