Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şöleni, bugün yapılıyor!

ÖNDER Haber / A.Kemal KAŞKAR -

Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şöleni, bugün yapılıyor!

Bu yıl 20’ncisi bugün gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şöleni’yle ilgili bir açıklama yapan Tertip Komitesi Başkanı, Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı, 24. Dönem Muğla Milletvekili Ali Boğa, “Bu yıl 20’ncisini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şölenimize tüm halkımızı davet ediyoruz. Geçen sene büyük görkem ve coşkuyla kutladığımız, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve dört bakanımızın şereflendirdiği şölenimiz gene aynı şekilde üst düzey sürpriz yöneticilerimizin ve sanatçılarımızın katılacağı bir şekilde icra edilecektir.Özellikle Türk Dünyasından gelecek misafirlerimiz ve sanatçı ve ekiplerimiz şenliğimize ayrı bir renk katacaklardır.Her anında buram buram tarih kokan, bizi biz yapan değerlerimizi korumak ve yaşatmak, örf, adet ve geleneklerimizi bizden sonraki kuşaklarımıza taşımak için büyük gayretlerle tertiplediğimiz bu şenliğimize ülkemizin her tarafından, başta Yörük obaları temsilcileri yanında, binlerce vatandaşımız katılacaklardır.Bu vesile ile tüm kardeşlerimizi bu büyük şenliğimize bekliyoruz” dedi.

BUGÜN ŞÖLEN VAR …

Türkiye’nin dört bir yanından Yörük/Türkmen derneklerinin katılımı ile bugün gerçekleşecek olan 20. Uluslararası Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şöleni’yle ilgili olarak, Cemal AKKUŞ tarafından hazırlanmış olan “20’nci Uluslararası Seydikemer Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni, muhteşem bir programla Cumartesi günü Boğalar Yaylası’nda” başlıklı ‘tarihçeli haber’ metnini yayınlıyor ve tüm Yörük-Türkmen dostlarımızı selamlıyoruz …

20 YILLIK GEÇMİŞ

Bu Şölen serüveni 1995 yılında Muğla Yörük Türkmen Vakfı ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği tarafından Fethiye/Seydikemer Girdev Yaylası’nda başlatıldı.Şölene yoğun ilgi oldu. Ancak ulaşım imkanları ve altyapısı yetersiz olan 2000 rakımlı, 7 milyon yıldızlı tabiat harikası bu yaylaya katılımcıların çoğu ulaşamadı. Yollarda sıkıntılı anlar yaşadılar.

Meşakkatli başlayan bu süreç, Boğalar Köyü Muhtarı Bahri Boğa ve arkadaşlarınca şölen yerinin, halen yaşayan Yörük Köyü durumundaki, 1250 rakımlı Boğalar’a alınmasıyla bir destana dönüştü.

1997 yılı Ağustos ayının ilk cumartesi günü Boğalar Köyü ilkokulu bahçesinde “Boğalar Köyü Toplu Sünnet ve Yörük Kültür Şöleni” adıyla başlatılan ilk şölen, beklenenin üzerinde bir katılım, ilgi ve başarıyla sonuçlandı. Şölenin yanı sıra ilk toplu sünnet etkinliği, ilk toplu asker yemeği, ilk asker şenliği ve ilk ürün hasat ve şükür yemeği de bu destana renk kattı.

Sonraki yıllarda; şenliğin yöre halkı tarafından benimsenerek tabana yayılabilmesi için, organizazyonun adı “Beşkaza Yaylaları Boğalar Köyü Yörük Kültür Şöleni” olarak değiştirildi.Zira bölgenin en büyük ilçesi olan Fethiye, Osmanlı’nın son döneminde beş ayrı bölgeye yerleştirilen kadılar tarafından idare edildiği için bu yörenin halk arasındaki maruf ismi Beşkadı anlamında “BEŞKAZA” idi.

2011 yılında zamanın Muğla Milletvekili ve Derneğimizin Kurucu Başkanı Ali Boğa’nın girişimi sonucu Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla Boğalar Köyü’ne 50 bin kişiye yeterli olabilecek alt yapıya sahip “Yörük Şenliği Alanı”nın yapılması sağlandı ve yörükler rahat bir nefes aldılar.

Hem küreselleşmeye ve hem de teknolojik gelişmelere rağmen geleneklerimizi, göreneklerimizi, örf ve adetlerimizi, kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek için bu sevdayı sürdürüyoruz.

2017 yılı 21 Temmuzunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz “Yörük Araştırmaları Paneli”ne çeşitli Üniversitelerden bu alanda kıymetli araştırmalara imza atan akademisyenlerimiz katıldı.

22 Temmuz’da şölenimizin 19’uncusunu büyük bir coşku ve yeni bir vizyonla gerçekleştirdik.Bu şölenle, Milletimizin Orta Asya’dan bu tarafa yürüyüşü esnasında hazarda ve seferdeki güçlükler karşısındaki duruşuna izafeten “YÖRÜKÇE” ismini verdiğimiz ve patentle koruma altına aldığımız Yörükçe Dergisini, Yörük/Türkmen Dünyasına (MİLLETİMİZ’e) kazandırdık.

GEÇEN YIL SON BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM KATILMIŞTI

Geçen yıl, Son Başbakan Binali Yıldırım ve Eşi Semiha Yıldırım Hanımefendi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın yanı sıra, birçok milletvekili, komşu il valileri, belediye başkanları ve kaymakamların katılımıyla gerçekleşen şölene, Türk Tarih Kurumu Başkanı, Vakıfbank Genel Müdürü ile yurdumuzun her bölgesinden çok sayıda Yörük/Türkmen Derneği/Federasyonu başkan ve temsilcileri ile 40 bin civarında vatandaş iştirak etmişti.

TRT Avaz kanalı da Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin’in sunduğu ve Selcan Kökçen Şahin ve Orhan Çakmak’ın konuk olduğu “Azerinle Kent Konserleri” programını şölenden canlı yayınlamıştı.

ŞEHİTLERE SAYGI

Bu yılki şölende tema olarak ‘Şehitlere Saygı’ konusu belirlendi.Bu amaçla, şölen alanı girişine, özel tasarımla inşa edilen ‘Şüheda Pınarı’nın da açılışı yapılacak.Şölen alanı ve köy arasındaki yol ağaçlandırılarak, her ağaca bir Muğlalı şehidin adı verilecek ve yola ‘Şehitler Yolu’ denecek. Malazgirt’ten İstanbul’un fethine, Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na 15 Temmuz’dan Afrin’e kadar her zaman ve her yerde bu ülkeyi yurt tutmamıza canlarıyla katkıda bulunan şehitlerimiz özel olarak anılacak.

MUHTEŞEM BİR PROGRAM

Bu yılki programda, Mehteranı eşliğinde Türk Bayrağını ve 24 Oğuz Boyu bayraklarını göndere çekme, Selçuklu okçuları talim ve gösterileri, Özbekistan Seyhun Yiğitleri’nin gösterileri, Makedonya’dan gelecek olan Kocacık Yörükleri’nin (Atatürk’ün baba tarafı akrabaları) gösterileri, Jandarma Zeybek Ekibi gösterileri, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Yörük Kıyafetleri sunumu ve Selçuklu Sultan Kıyafetleri sunumu, Yörük sokak oyunları, Yörük müzesi, Yörük göçü, Gelin aşma, Yörük hayatı fotoğraf sergisi, Istarda kilim ve çul dokuma, Demir dövme, Golan dokuma, Keçe yapımı, Desti yapımı, Tengerek eğirme ve halaç bükümü, Kalaycı, Çarıkçı, Yöresel sanatçılar ve Kültür Bakanlığı Türk Müziği Sanatçıları yer alacak.

ŞÖLEN ARTIK ULUSLARARASI

Bu yıl program, hem uluslararası bir boyut kazanmış hem de Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Türkiye-Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği çatısı altındaki tüm Yörük/Türkmen derneklerinin desteği ve Başbakanlık Tanıtım Fonu katkılarıyla gerçekleşiyor.

ATATÜRK’ÜN AKRABALARI DA KATILIYOR

Bu yılki programa yurt dışından da konuklar ve gösteri ekipleri geliyor. Özbekistan’dan Seyhun Yiğitleri gelirken Makedonya’dan da Atatürk’ün baba tarafından akrabaları ‘Kocacık Yörükleri’ katılıyor. Ayrıca Doğu Türkistanlılar şölene özel davetli olarak katılıyorlar.

Türk Tarih Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi kurumların da yer alacağı organizasyonu Vakıfbank, Ziraat Bankası, Seydikemer Belediyesi ve TRT destekliyor.

ORDU MİLLET ELELE

Organizasyona çok ilginç katılımlar da var. Sosyal medyada geniş ilgi toplayan Jandarma Zeybek Ekibi de şölende yer alarak hem gösteri yapacak hem de Yörüklerle kucaklaşacak.

ŞEHİT AİLELERİ, BOĞALAR’A GELİYOR

Muğlalı 150 Şehidimizin Ailesi, şölende özel olarak ağırlanacak.‘Şehitlere Saygı’ temasının ağırlık kazandığı şölenin Onur Konukları ise Şehit çocukları.

ÇOCUKLARA ÖZEL ORGANİZASYON

Yörük geleneklerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla özel bölüm oluşturularak çocuklar ağırlanacak. Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun da katılımı ile gerçekleşecek şölende Mas Güreği, Mangala gibi geleneksel Türk oyunları çocuklara öğretilecek.Ayrıca çocuklara Mangala hediye edilecek. Ayrıca alanda Türk okçuları talim ve eğitim yapacaklar.İsteyenlere ‘Ok Atma Dersi’ verilecek.

SELÇUKLU SULTAN KIYAFETLERİ VE YÖRÜK KIYAFETLERİ GÖSTERİSİ

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün Kültür Bakanlığı’nca tescillenmiş Selçuklu Sultanları Kıyafetleri ilk defa  Boğalar Yörük Şöleninde sahne alacak. Birbirinden özel muhteşem Selçuklu ve Yörük kıyafetleri Antalya Olgunlaşma Enstitüsü uzmanlarınca sergilenip giyilecek.

TÜRK MÜZİĞİNİN ÜNLÜ SESLERİ ŞÖLENDE

Şölen gecesinde muhteşem bir Türkü konseri ise katılımcıları bekliyor.Kültür Bakanlığı Sanatçısı ve Geleneksel Türk Müziğinin ünlü sesi İrfan Gürdal Boğalar’da.Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu dansçılarının da sahne alacağı şölende Ege türkülerinin ünlü sesi Tolga Çandar ve Kültür Bakanlığı sanatçısı Alper Kıraç da yer alacak.Ayrıca şölene özel olarak projelendirilen HADİ SEN DE SÖYLE projesi çerçevesindeki Hadi Gari Sen de Gel Türküsünün yeni yorum ve klip çalışması da programda tanıtılacak.

TÜRK PARLAMENTERLER BİRLİĞİ YÖRÜKLERLE

Parlamenterler Birliği çatısı altındaki yöre milletvekilleri şölene katılarak yörüklerin dertlerini dinleyecek.Birlik Başkanı Nevzat Pakdil ve arkadaşları, kendi çadırlarında vatamdaşlarla birlikte olacaklar.

4 AĞUSTOS CUMARTESİ ŞÖLEN VAR

Türkiye’nin dört bir yanından Yörük/Türkmen derneklerinin katılımı ile gerçekleşecek olan 20. Uluslararası Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şöleni’ne tüm Türkiye davetli …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık