Bilgilendirmeye devam ediyor

ÖNDER Haber -

Bilgilendirmeye devam ediyor
  • 21 September 2016, Wednesday 6:31

Milas Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Milas Şehir Parkı’nda stant oluşturularak, kadınlar ve erkeklerde görülen hastalıklarla ilgili bilgilerin yeraldığı broşürler dağıtıldı.

Broşür dağıtımı sırasında sağlık emekçileri tarafından yurttaşlara bu hastalıklarla ilgili çeşitli bilgiler de verildi.

 

Prostat hastalıkları ile

ilgili uyarılar

Öte yandan, Milas Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Barış Akıncılar tarafından, ‘Dünya Prostat Günü’ dolayısıyla, prostat hastalıkları ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada şu bilgi, uyarı ve çağrılara yer verildi:

Prostat hastalıklarının görülme sıklığı erkeğin yaşı ilerledikçe yükselir. Doğal olarak yaşlı nüfusun artmasına bağlı sıklaşan prostat hastalıkları, toplumsal bir sorun sıfatını kazanmıştır.

Prostatit prostat iltihabıdır. Akut veya kronik olmak üzere iki tipi vardır. Daha çok orta yaş ve genç erkeklerin hastalığıdır. Bu iltihapların sebebi bazen mikroplardır ve antibiyotikler ile kolayca tedavi edilebilir. Ancak kronik prostatitlerin çoğunda sebebin ne olduğu henüz tam olarak anlaşılmış değildir. Bu nedenle tedavi uzun ve uğraştırıcı olabilmektedir.

Prostat kanseri, dünya üzerindeki erkekleri en sık etkileyen ölümcül kanser türüdür. O zaman yapılması gereken en doğru sağlık hareketi çok sık karşılaşılan bu sinsi ve tehlikeli düşmana karşı erkekleri eğitmektir.

 

Korunmak için neler

yapılmalıdır?

Öncelikle sağlıklı yaşayın. Genel sağlık kurallarına uyun. Sigara ve alkolden uzak durun.

Doğal ve sağlıklı besinleri tercih edin. Bol su tüketin.

E vitamini, selenyum ve domateste bulunan likofen adlı antioksidan maddenin ve yeşil çay tüketiminin prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı ileri sürülmektedir. Doğruluğu ispatlanmamış olsa bile doğal ve vücut için yararlı maddeler olduklarından tüketmekte bir sakınca yoktur.

Kolesterol ve diğer yağlardan zengin gıdaları az tüketin; ABD gibi yağdan zengin beslenen toplumlarda prostat kanseri daha sık görülürken, bitkisel besinlerin ağırlıklı tüketildiği uzak doğu ülkelerinde daha az görülmektedir.

Mümkünse stresten uzak durun.

 

Kimler yüksek risk

altındadır?

Yaşlanan her erkek. Yaş arttıkça prostat kanseri gelişme riski artar. Prostat kanserlerinin % 85’i 65 yaş üzerindeki erkeklerde görülmektedir. Yeterince uzun yaşarsa hemen tüm erkeklerde prostat kanseri gelişebilir. Bu bağlamda uzun ömür prostat kanseri için en büyük riski teşkil eder.

Bazı prostat kanserleri çok yavaş ilerler ve yıllarca hiç bulgu vermeyebilir. Bu tip prostat kanserli erkeklerin bir kısmı prostat kanseri tanısı konmadan başka hastalıklardan ölürler. Ancak bazı prostat kanserleriyse çok hızlı büyüyerek diğer organlara da yayılır ve hızla ölüme götürürler. Birçok kanser türünde olduğu gibi prostat kanseri de erken evrelerde pek bulgu vermez. Hastalığa bağlı şikayetler görüldüğünde birçok hasta için erken tanı zamanı çoktan geçmiş demektir. Zaten tam tedavi şansını elde ederek prostat kanserini yenen hastalar çoğunlukla şikayet olmaksızın check-up yaptıran ya da rastlantısal olarak prostat kanserine yakalanmış olduğu belirlenen hastalardır. “Kanserden korkma geç kalmaktan kork” sözüne en yakışan hastalıktır prostat kanseri.

Sonuç olarak prostat hastalıkları, özellikle ileri yaştaki erkeklerde toplumsal bir sorun olarak ilan edilecek kadar yaygındır. Erkeklerin ortalama ömrü uzadığı sürece bu toplumsal sorun daha da ciddileşecektir. Geç kalınmadığı sürece bu hastaların çoğunda tam bir tedavi elde edilir. O zaman işin uzmanı olan bizlere düşen en büyük görev, halkımızı bu hastalıklara karşı eğitip bilgilendirmektir. Lütfen prostat hastalıklarının hayatınızı değiştirmesine izin vermeyin. Unutmayın, bunun bedeli sadece yılda bir yarım saatinizi ayırmaktır.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık