“Bilimsel Bakış Açısıyla Kocakarı İlaçları ve Falcılık”

A.Coşkun EFENDİOĞLU -

“Bilimsel Bakış Açısıyla Kocakarı İlaçları ve Falcılık”

Milas Kent Konseyi’nin 2018 Kış Programı dahilinde düzenlediği 12 halk seminerinin ilki, 9 Şubat Cuma akşamı Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonunda yapıldı.

“Bilimsel Bakış Açısıyla Kocakarı İlaçları ve Falcılık” konulu semineri, aynı zamanda bu seminerler programını öneren ve planlayan, Prof. Dr. Adnan Erkuş gerçekleştirdi.

Prof. Erkuş’un, daha önce Mersin Üniversitesi’nde gerçekleştirmiş oldukları ve oldukça verimli geçen “Halk Seminerleri”nin Milas Kent Konseyi kanalıyla ilçemizde de gerçekleştirilmesi önerisiyle başlayan seminerler, bölgemizde kendi konusunda uzman isimler tarafından bilgilendirmeler yapılması amacıyla gerçekleştiriliyor.

Bu düzlemde, 16 Şubat Cuma akşamı saat 20’de gerçekleştirilecek ikinci seminerin konusu da “Zeytini ve Zeytinyağını nasıl üretmeliyiz?” başlığını taşıyor ve konuşmacı da; hemşehrimiz, Memecik zeytininin önemini ve zeytinin, bakımından toplanmasına ve sıkılmamsına kadar yapılması gerekenler konusunda büyük farkındalıklar yaratmış olan Ali Osman Menteşe.

Bir sonraki hafta yapılacak “Milas’ın Depremselliği” konusundaki sunumu ise, Jeoloji Mühendisleri Odası Milas Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Azmi Peker yapacak …

 

Kocakarı İlaçları

Prof. Dr. Adnan Erkuş, seminerde, Kocakarı ilaçlarının tarih içindeki serüvenini anlattı ve birçoğunun, geleneklerimiz düzleminde bugünlerde de sıklıkla uyguladığımız, bir kısmı gerçekten de faydalı olabilen, ancak dozu vb. kaçırıldığında da çoğu kez başka sıkıntılara neden olan bir konu olduğunu vurguladı.

İnsanların, bilimin gelişmemiş olduğu çağlarda, yaşadıkları çeşitli sıkıntılara çözüm bulma amaçlı çabaları ile, deneme-yanılma yöntemiyle, bazı bitkilerden şifa bulma amacıyla başvurdukları ve giderek geleneklerle daha sonraki dönemlere de aktarılan bu yöntemlerin, çoğu kez de şifa yerine yeni sıkıntıların da kaynağını oluşturduğunu belirten Erkuş, ancak 18. ve 19. yüzyıllarda bilimin gelişmesiyle, çeşitli hastalıklara deva olan ilaçların üretilmeye başlandığını, buna karşın, geleneksel bitki türleriyle çare bulma yöntemlerinin de tümüyle ortadan kaldırılamadığını söyleyip bu nedenle de, bilimin bunca gelişmiş olduğu dönemde bile, yer yer, bazen de çaresizliklerle kullanılmaya devam edildiğinin görüldüğünü dile getirdi.

Prof. Erkuş, çeşitli örneklemelerle, bu tür ilaçların ne miktarda ya da ne miktarlardaki bileşimlerle, hangi sürede, nasıl ve ne kadar kullanılması gerektiği konusunda kesinlikler olmadan kullanılmasının, çoğu kez umulan faydadan daha fazla zararlara yol açmasının da kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

 

Falcılık

Adnan Erkuş, aynı şekilde, falcılık denen ve insanların ilkel çağlardan beri başvurdukları, geleceği tahmin etmek maksatlı pek çok yönteme başvurduklarını, hatta sadece bununla ilgilenen ruhban mesleklerinin oluştuğunu anlatarak, zamanımızda halen kullanılan ve yıldızların gökyüzündeki konumlarıyla ilişkili burçlar konusunda olduğu gibi, ortaçağ zamanlarında ortaya çıkmış bilgilerin halen kullanılarak, bundan yarar ummaya çalışma çabalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Oysa o zamanlardan bu yana kadar, gökteki yıldızların o zamanki konumlarıyla şimdiki konumları arasında 52 yıl gibi bir farklılık olduğunu bile dikkate almadan aynı şeyler söylenegeliyor. Yani, halen ortaçağ bilgilerine göre oluşturulan burçlar, şimdi çok daha başka anlamlara geliyor. Yani, örneğin akrep olan bir burç dönemi, şimdi kova burcuna denk gelebiliyor. Bütün bunların, hiçbir bilimselliği olmayan, tam anlamıyla insanların beklentilerini karşılamaya dönük, oyalamacalar olduğunun altını çizen Adnan Erkuş, bütün seminer boyunca, son derece bilimsel kimi gerçekleri, son derece yalınlaştırılmış ve herkesin anlayabileceği bir dille çok güzel anlattı.

 

Katılım

Seminerlerin ilki olduğu için çok kalabalık bir katılım olmamasına karşın, bu nefis seminerlerin, önümüzdeki programlarının çok daha katılımlı geçmesi bekleniyor. Biraz daha tanıtım sonrasında, Milasımızın, çok güzel bir seminer programına sahip olacağı anlaşılıyor.

Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, bu gerçeğin altını çizdikten sonra, yaz dönemi için de başka seminer programlarının hazırlanmakta olduğunu, yeni seminer programları için de konu ve sunucu olarak Milaslı hemşehrilerimizin önerilerini beklediklerini vurgulayarak, ilk semineri kapattı.

 

Anımsatma: 16 Şubat ve sonrasında …

Geçen Cuma akşamı yapılan “Bilimsel Bakış Açısıyla Kocakarı İlaçları ve Falcılık” konulu seminerle başlayan programda, 16 Şubat 2018 Cuma günü Ali Osman Menteşe tarafından ‘Zeytini ve Zeytinyağını Nasıl Üretmeliyiz?’, 23 Şubat 2018 Cuma günü Jeoloji Mühendisi Azmi Peker tarafından “Milas’ın Depremselliği”, 2 Mart 2018 Cuma günü Makine Mühendisi Serap Türker tarafından “Binalarda Isı Yalıtımının Önemi”, 9 Mart 2018 Cuma günü Emekli Öğretmen-Yazar Tomris Mergen tarafından “Türkçenin Düzgün Kullanımı”, 16 Mart 2018 Cuma günü AREGALA (Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği) Başkanı, Ödüllü Aşçı Ahmet Çetin tarafından “Yemek Dünyası İçinde Yöresel Tatlar”, 23 Mart 2018 Cuma günü Bilgisayar Uzmanı Murat Gör tarafından ‘İnternet ve Siber Zorbalık’, 30 Mart 2018 Cuma günü Uzman Psikolog Şaduman Kaçan tarafından ‘Eşler Arası İletişim Çatışmaları ve Çözüm Yolları’, 6 Nisan 2018 Cuma günü İş Güvenliği Uzmanları Nevzat Çağlar Tüfekçi ve Metin Kaçan tarafından ‘İşyerlerinde ve Evlerde Alınacak Emniyet Tedbirleri’, 13 Nisan 2018 Cuma günü Arkeolog İsmail Ernur Öztekin tarafından “Milas’ın Kültürel Değerleri ve Koruma Projesi”, 20 Nisan 2018 Cuma günü Fotoğraf Sanatçısı Selahattin Çelik tarafından “Fotoğraf Çekimi Sanatı” ve 27 Nisan 2018 Cuma günü Prof. Dr. Haluk Alagöl tarafından “Meme Hastalıklarında Erken Tanı ve Tedavi” konulu seminerler verilecek …

Milas Belediyesi Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonundaki seminerler saat 20’de başlatılacak …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık