Bir Başkadır Salı Pazarı …

Adem KANKAYNAR -

Bir Başkadır Salı Pazarı …
  • 13 September 2017, Wednesday 7:17

Geçmişi, yarım asra dayanan, Ege Bölgesi’nin otantik 10 halk pazarından biri olarak kabul edilen Milas Salı Pazarı, bol çeşitliliği ve ucuz fiyatları ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

2000’li yılların başına kadar her hafta Salı günü, dünyanın dört bir tarafından Bodrum’a tatil için gelen yabancı turistlerin ve yurt içinden bölgeye tatil amaçlı gelen konukların, otobüslerle kent merkezine ulaşıp, kafileler halinde çarşı-pazar dolaşarak, kentimizin zengin kültür mirası hakkında bilgi sahibi oluşlarını ve sonunda da ilçemizin simgesi durumundaki Salı Pazarı’nı gezerek alışveriş yaptıklarını hepimiz hatırlarız.

Bugün, sayıları geçmişteki kadar olmasa da küçük gruplar halinde kent sokaklarında ve Salı Pazarı’nda yine dolaşan ve alışveriş yapan turistleri görüyoruz. Her yönden zengin Milas Salı Pazarı’nı gezmek ve alışveriş yapmak için Milas’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı Salı Pazarı’nın esnafı da konuklarını memnun etmek için yoğun bir çaba harcıyor.

Esnaf, turistlerin zorluk çekmemesi için fiyat/ürün etiketlerinin İngilizcesini de yazmakla kalmamış, iletişimin rahat sağlanması açısından çoğu esnaf çat pat da olsa İngilizce konuşuyor.

Köylüyle kentliyi bir araya getiren sıcacık bir ortam …

Öncelikle Salı Pazarı, Milas’ın tek pazar yeri değildir. Milas’ta Salı günü haricinde, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de semt pazarları kurulmaktadır. Peki nedir Salı Pazarı’nı diğerlerinden ayıran?

Bir kültürdür Salı Pazarı Milas için, bir alışkanlıktır halkı ve turistleri için. Yerli halk, semt pazarında alışverişini yapsa bile, Salı günü geldi mi Salı Pazarı’na uğramadan gidemez evine. Salı Pazarı’nda köylü ve kentli arasındaki yakın sıcaklık, sarıverir herkesi.

Milas’ın bereketinin sergilendiği yerdir Salı Pazarı …

Uygun doğa ve iklim koşulları nedeniyle bitki ve hayvan yaşamının çok çeşitlilik gösterdiği bir coğrafyada bulunan Milas’ta, bütün bu bereketin sergilendiği yer Milas’ın Salı Pazarı’dır. Salı Pazarı Ege’nin en büyük kent pazarlarından biri olup özellikle yerel ürünler ve ot çeşitleriyle ünlenmiştir.

Kese yoğurdu, peynirler, yağlı zeytin, çekiçke zeytini, çam balı, tilkişen, ebegümeci ve arapsaçı otları, çıntar (bir çeşit mantar), deniz börülcesi, bahçelerde yetiştirilen çiçekler, balık, tavuk ve dünyaca ünlü el dokuması Milas halıları …

Bahçeden toplanan, denizden çıkarılan hemen tezgaha …

Çeşit çeşit ürünlerin sergilendiği Salı Pazarı’nı cazip hale getiren bir diğer neden ise bahçeden, denizden tezgaha, yani taze hem de taptaze ürünlerin satışının yapılmasıdır. Öyle bir gün önceden falan toplanmaz sebzeler, meyveler. Müşteriye saygı vardır en önce. Sabah erken kalkar üretici bahçesine girer, ürününü toplar ve yol alır Salı Pazarı’na…  

Her ne kadar ilk uğrak yeri olsa da Salı Pazarı, Milas’a gelen yerli ve yabancı turistler; Baltalı Kapı’yı, Ulu Cami’yi, eski ev ve dar sokakları, Gümüşkesen Anıt Mezarı’nı, turizm bürosu olarak kullanılan Hacı Ali Konağı’nı gezmeden geri dönmezler.

Salı Pazarı, 19. yy.dan itibaren ilgi odağı!

19. yy.’dan bu yana Milas, bölgenin merkezi olduğu için hep büyük pazarlar burada kurulmuş. 1950’li yıllardan itibaren ilçe merkezinde kurulmaya başlanan Salı Pazarı ise kendini halka kabullendirmiş ve o günlerden itibaren Milas’ın en çok ilgi gören yerlerinden biri haline gelmiş.

Şu anda Hacıilyas Mahallesi ile Gümüşlük Mahallesi’nin ortasında bulunan Menteşe Caddesi, Güveçdede Caddesi, Gümüşkesen Caddesi’nde kurulan ve yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alana sahip Milas Salı Pazarında yüzlerce esnaf farklı ürünlerin satışını yapıyor ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık