Bir hafta önce iş bıraktılar!
ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde ilçemizde devam eden 500 kişilik Öğrenci Yurdu inşaatında çalışan işçiler paralarını alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktılar… Altı günden beri çalışmadıklarını belirten işçiler, alacaklarının bir an önce ödenmesini bekliyorlar… Milas – Bodrum karayolu üzerinde Sodra Dağının alt bölümünde 23 Aralık 2013 tarihinde yapımına başlanan öğrenci yurdunun bir bölümü tamamlandı

ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde ilçemizde devam eden 500 kişilik Öğrenci Yurdu inşaatında çalışan işçiler paralarını alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktılar… Altı günden beri çalışmadıklarını belirten işçiler, alacaklarının bir an önce ödenmesini bekliyorlar…
Milas – Bodrum karayolu üzerinde Sodra Dağının alt bölümünde 23 Aralık 2013 tarihinde yapımına başlanan öğrenci yurdunun bir bölümü tamamlandı. 2015 yılının Ağustos ayı içinde hizmete sunulması planlanan yurt binasının yapımı, işçilerin maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakmaları üzerine durma noktasına geldi.
Altı günden beri çalışmayan işçiler, yüklenici firma Tunçay İnşaat Sanayi ve Turizm İşletmeleri A. Ş. sahibi Uğur Tunçay ile telefonda görüşme yaparak, yaşadıkları sorunları dile getirdiler.
Bizler, daha önce firma
yetkililerine ödemeler
yaptık
İşçileri dinleyen Tunçay, işçilerin maaşlarını Demir Hafriyat’a ödediklerini, fakat firma sahiplerinin işçilere ödeme yapmadığını tespit ettiklerini belirterek, "Bizler daha önce firma yetkililerine ödemeler yaptık. Fakat öğrendik ki sizlere düzenli bir ödeme yapılmamış. Bizler şu anda bu sorunu çözmeye çalışıyoruz" dedi.
Telefon görüşmesi sırasında sinirlenen bazı işçiler Uğur Tunçay’ı Milas’a davet ederek, konuyu yüz yüze görüşme talebinde bulundular.
Ben burada bu sorunu
çözmeye çalışıyorum
Ses tonlarının yükselmesinin ardından gerilen Tunçay, "Oradaki yetkililerle sürekli irtibat içerisindeyiz. Ben emeğin ne demek olduğunu biliyorum. Burada sorunu çözmeye çalışıyorum. Sizlerin sakinleşmesini, sinirinizin geçmesini bekliyorum. Hepinizin çoluğu çocuğu var. Hepiniz ev geçindiriyorsunuz. Ben oraya gelsem ne olacak, gelmesem ne olacak. Ben burada bu sorunu çözmeye çalışıyorum" dedi.
Yapılan görüşme, Tunçay’ın, işçilerin ne kadar alacağına dair listenin hazırlanarak tarafına ulaştırması istemesiyle sona erdi.
200 bin TL
alacağımız var
Yaşadıkları sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan ve sorunlarının çözülmesi için yetkililerle de görüşmeye çalıştıklarını belirten işçi kalfası Mehmet Kartal, "Şimdiye kadar bizlere hep asgari ödeme yapıldı. Diğer alacaklarımızın hiçbirini alamadık. Yaklaşık 200 bin TL’lik bir alacağımız var. Ödemiyorlar, ödememekte direniyorlar. Ben konuyu Başbakanlığa kadar götürdüm. Şimdi patron geri adım atmış, ödeyeceğim demiş. Biz paramızı istiyoruz" dedi.
Sözlerinde durmadılar,
bize de bu rezilliği
yaşattılar
Daha önce farklı bir firma aracılığı ile çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Kartal, "İki ay Tunçay firması, taşeron firmayı devre dışı bırakarak, tüm çalışmaları üstlendiler. Bundan sonra işçilerin paralarını kendilerinin ödeyeceklerini söylediler. Sözlerinde durmadılar, bize de bu rezilliği yaşattılar. 6 günden beri burada yatıyoruz, çalışmıyoruz. Paramız yatana kadar da çalışmayacağız. Şu anda 46 kişiyiz. İşi bırakıp gidenler oldu. Bunlar da ödemeler yapıldığı zaman geri dönecekler. Ben buraya başlayalı 4 ay oldu. 4 aydan beri sadece asgari ödemeler yapılıyor. İşçinin maaşı 3 bin TL, yatan para bin TL’nin altında" dedi.
Emeğimizin karşılığını
alamadığımız için
çalışmıyoruz
İnşaatta çalışan ve maaşını alamadığını iddia eden inşaat işçisi Yücel Şen ise, "Paralarımızı alamadığımız, emeğimizin karşılığını alamadığımız için çalışmıyoruz. İki aydan beri para almıyoruz. 6 günden beri iş yapmıyoruz. Yaklaşık herkesin 3-4 bin TL alacağı var" dedi.
Maaşlarını alamadıkları için mağdur olan işçiler arasında sık sık tartışmaların yaşandığı ve bu nedenle Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü asayiş ekiplerinin de, herhangi bir tatsızlık yaşanmaması için, bölgedeki devriye sıklığını artırdığı belirtiliyor.
Yurda ihtiyacımız var..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihalesi yapılan, 15 dönümlük arsa üzerine 2 blok halinde inşa edilecek olan ve 12 milyon 478 bin 479 TL’ye mal olacak olan yurda Milas’ın ihtiyacı olduğunu belirten Milas Kaymakamı Fuat Gürel, "Ne işçinin, ne müteahhidin zarar görmesini istemeyiz. Ama ilçe olarak bir yurt binasına da ihtiyacımız var. Bu olumsuz sürecin bir an önce tamamlanmasını ve çalışmaların yeniden başlamasını bekliyoruz" dedi.





