“Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun!”

Adem KANKAYNAR -

“Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun!”

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Atatürk anıtı önünde bir tören düzenlendi. Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Avukat Fatma Nur Selam ve Baro üyesi avukatlar tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törende konuşan Selam, “Biz avukatlar, mesleğimize ‘hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine and içerim’ diyerek başlarız. Biliriz ki, sadece hukuk bilen hukukçular adalete zarar verir. Suçluyu kazıyıp insanı bulan, suçu değil insanı savunanlarız” dedi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başlayan törene, baroya kayıtlı avukatların yanı sıra aynı zamanda bir avukat olan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma, Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Avukat Fatma Nur Selam tarafından yapıldı.

Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Avukat Fatma Nur Selam konuşmasında şunları söyledi:

5 Nisan Avukatlar Günümüzün tarihsel dayanağı, 5 Nisan 1878 yılında İstanbul Barosu’nun ilk Hayat-i Umumiyesinin yapılması ile bu olaydan 70 yıl sonra 5 Nisan 1958 yılında tüm baroların başkanlarının İzmir’de Barolar Birliği’nin temelini oluşturan ilk toplantıyı yapmalarıdır.

Mesleğimizin çok büyük sorunları var, sayımız 100 binleri geçmiş, ilçemizde bile neredeyse 150 meslektaş olacağız. Birçoğumuz maddi sıkıntı çekiyor, bizi en çok maliye ve vergi teşkilatı arıyor. Bizlere daha etkin ve işlevsel çalışma alanları yaratılması gerekiyor. Özlük haklarımızın iyileştirilmesi gerekiyor ve böylece bütün gün sıralayabilirim. Bunları başka platformlara bırakarak, bu kısa konuşmada sorunlarımıza değil, değerimize odaklanmak istiyorum.

Avukat cübbesinin yeşil kısmı hukuk davalarını, kırmızı kısmı ceza davalarını temsil eder. Avukatlık, kamu hizmeti olduğundan cüppenin cepleri yoktur. Avukatlık bağımsız bir meslek olduğundan cüppenin düğmeleri de yoktur, avukatlar kimsenin önünde eğilmezler.

Cüppenin siyah rengi yasaların otoritesini ve adaleti, sarı rengi ise adalete hizmet eden mesleğin ağırlığını temsil eder.

Biz avukatlar mesleğimize, “Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine and içerim” diyerek başlarız.

Biliriz ki, sadece hukuk bilen hukukçular adalete zarar verir.

Suçluyu kazıyıp insanı bulan, suçu değil insanı savunan. Bunun için kapıları çalınan, bu uğurda kapıları kırılan. Ama yılmayan, korkmayan ve susmayan, halkı ve hakkı savunan avukatlar olmaya çalışırız.

Demokrasinin adaletteki teminatı olan avukatlar olarak hedefimiz daima adaleti yüceltmektir. Çünkü adaletin küçüldüğü ülkelerde büyük olan artık suçlulardır. Hukukun kuvvetinin azaldığı yerde kuvvetlinin hukuku geçerli olur. Varlığımız bağımsız yargının ve savunma hakkının doğal tabiatı sonucudur. Bu nedenle kuvvetlinin hukuku ele geçirmemesinin teminatıyız.

Avukatlık bazen nefes almamızı güçleştiren bir cenderenin içinde hak aramaktır. Avukatın olmadığı, bir şekilde sistemden dışlandığı durumda, hukuk devleti ve demokrasiden bahsedilemez, hâkim ve savcılar, cüppe giymiş bürokratlara dönüşür. Bu nedenle hukuk devleti ve demokrasinin de teminatıyız.

Üstadların dediği gibi; “Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun”

Haksızlığa barikat, Hakkı savunup hakikat olalım. Günümüz tekrar kutlu olsun” dedi.

Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Avukat Fatma Nur Selam, konuşmasının ardından, geçen sene kaybettiğimiz Merhum Av. Doğan Kaynak’ın eşine plaket vereceklerini, ancak Kaynak’ın eşinin programa katılamadığı için plaketi elden ulaştıracaklarını söyledi.

Etkinliğin ardından Adliye’de yer alan Baro Temsilciliğinde çeşitli ikramların yapılacağını söyleyen Av. Selam, burada mesleki sorunları konuşma fırsatı bulacaklarını belirterek, tüm meslektaşlarını Milas Baro Temsilciliğine davet etti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık