“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri çökertiliyor”
ÖNDER Haber - Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada Sağlık Bakanlığının ASM çalışanları için uzun ve esnek çalışma modelini yaşama geçirmek adına, hastane acillerinde yaşanan sorunları, ya da 'acil nöbeti' olmadan hekimlik yapılamaz gibi türlü bahaneleri gerekçe göstererek kamuoyunu yanıltmak istediği belirtilerek; "Ancak, her seferinde bu gerekçelere sığınarak çalışanların kazanılmış haklarını elinden almaya çalışan Sağlık Bakanlığı inandırıcılığını yitirmiştir" denildi

ÖNDER Haber -
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada Sağlık Bakanlığının ASM çalışanları için uzun ve esnek çalışma modelini yaşama geçirmek adına, hastane acillerinde yaşanan sorunları, ya da 'acil nöbeti' olmadan hekimlik yapılamaz gibi türlü bahaneleri gerekçe göstererek kamuoyunu yanıltmak istediği belirtilerek; "Ancak, her seferinde bu gerekçelere sığınarak çalışanların kazanılmış haklarını elinden almaya çalışan Sağlık Bakanlığı inandırıcılığını yitirmiştir" denildi.
Yanlış politikada neden
ısrar ediliyor?
Sadece kendi hakları için değil, toplumun nitelikli sağlık hakkı için de bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürüldüğünün belirtildiği ortak açıklamada, "Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin çökertiliyor" olduğuna dikkat çekilerek; "Birinci basamağa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde; İstanbul gibi 39 ilçesi olan bir mülteci kentinin ancak 6 ilçesinde, hedeflenen nüfusun 2/3’üne çocuk felci aşısının yapıldığı, onlarca ASM biriminin yıllardır doldurulamadığı, yönetilemeyen bir birinci basamak ortamında var olanı da tahrip edecek politikalarda ısrar ne anlama gelmektedir?" diye soruldu.
Acil Hekimliği ‘özel’dir
Açıklamada daha sonra, Acil Servis Hekimliğinin farklı bir mesleki eğitim süreci gerektirdiği belirtilerek şöyle denildi: "Acil birimlerde sağlık hizmeti sunan çalışanlar, belirli periyodlarda bilgi becerilerini yenilemek için, İleri Yaşam Desteği, Çocuk İleri Yaşam Desteği, Travma Resüsitasyon Kursu ve Temel Modülü gibi bir takım eğitimlerden geçerler. Acil sağlık hizmetlerini bu alanda yeterli mesleki eğitimi ve deneyimi olmayan sağlık çalışanlarıyla gidermeye çalışmak halkın sağlığını tehlikeye atmak anlamına gelmektedir."
Yeminimize sadık
kalarak
Açıklamalarının son bölümünde ‘halkla karşı karşıya getirilmek istendikleri’ne vurgu yapan sağlık çalışanları, "Bütün olup bitenler bizim canımızı acıtıyor. Hekimlik çok sıkıntılı ve çok zor bir süreçten geçiyor. Şu anda hekimlerin geldiği yer hiç de iyi bir yer değildir. Sağlık Bakanlığı’nın meselelere çözüm odaklı bakmasının önemini, çalışanların görüş ve önerilerini dikkate alınmadan yapılacak düzenlemelerin yaşam bulamayacağının bilinmesini bir kez daha hatırlatıyoruz. Biz hekim ve sivil toplum kuruluşları olarak, toplumsal ve sosyal olayların da bir parçasıyız. Güven ve saygı üzerine inşa edilmiş bir toplum ve hekim ilişkisi istiyoruz. Bizlere kulak verildiğinde halka da kulak vermiş olunacaktır. Kendi haklarımız, mesleğimiz, geleceğimiz ve halkın nitelikli sağlık hizmeti alma hakkı için kararlılıkla sürdürdüğümüz mücadelemizi büyüterek devam ettireceğiz.
Hipokrat’ın yeminine sadık kalarak, mesleğimizin gereklerini yerine getireceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz" dediler.





