Kemal KAŞKAR -
Boğaziçi, Kemikler, Meşelik, Dörttepe ve Güvercinlik muhtarlıklarınca, bu beş köy/mahallemizde ve bölgedeki sitelerde yaşanan ve birikerek büyüyen sorunlar, 25 Temmuz Cumartesi günü saat 18’de Boğaziçi Muhtarlığı önünde düzenlenen toplantıda yine yine dile getirilip çözüm yolları tartışıldı.
Boğaziçi Muhtarı ve Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Köksal, Kemikler Muhtarı Kazım Bayındır, Meşelik Muhtarı Tahir Saylak, Dörttepe Muhtarı Hüseyin Felek ve Güvercinlik Muhtarı Mehmet Gereme’nin yanısıra, sitelerin yönetici ve sakinlerinin katılımıyla 30 Mart 2014’ten bu yana 5’inci kez düzenlenen geniş katılımlı toplantıya, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Milas Belediye Meclisi ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve her iki meclisin de İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna, Milas Belediyesi Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Ulaştırma Daire Başkanı Alper Kolukısa, Plan-Proje Daire Başkanı Hatice Kunter, Su-Kanal Daire Başkanı Ayhan Türkoğlu, Yol Şube Müdürü Atılım Şener, Milas Kent Konseyi Genel Sekreteri ve Milas Belediyesi Özel Kalem Müdürü Salim Tanış, MUSKİ Milas Müdürü Güray Emiroğlu, Milas Belediyesi Çevre ve Temizlik İşleri Müdürü Naciye Demirkol, Milas Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Çoban, Milas Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı-Savran Köyü Muhtarı Zekeriya Köse, Gazipaşa-Firuzpaşa Mahallesi Muhtarı Recep Panay, İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Mevlüt Korkmaz, Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Meliha Tekin, Coşkun Efendioğlu ve Kemal Kaşkar ile Konsey Sekreteri Burcu Kutsal katıldılar. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu da toplantıya kısa bir süre katıldı.
Yaklaşık 80 bin nüfus
Boğaziçi Muhtarı İbrahim Köksal, açılış konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başladı ve ardından, diğer dört muhtarla birlikte imzaladıkları ortak açıklamayı okudu.
Açıklamada, 56 site, kooperatif ve turistik tesisiyle sadece Boğaziçi’nde kışın 7 bin, yazın ise yaklaşık 55 bin kişinin ikamet ettiğine dikkat çekilerek; "Aramızda sınırların kalmadığı, yerleşim alanlarının bütünleştiği aynı havzada bulunan Güvercinlik, Meşelik, Dörttepe ve Kemikler mahallelerimizle birlikte 68 site-kooperatif ve tesislerle birlikte yöremizde kışın 15 bin, yazın 80 bin civarında kişi ikamet etmektedir. Bu sayı, gün geçtikçe, yeni yatırımlar ve yerleşimlerle hızla artmaktadır" denildi.
"Boğaziçi’nin acil çözüm
bekleyen sorunları"
Bölgede yaşanan sorunların, ilki 13 Nisan 2014 tarihinde, 56 site ve kooperatif yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, "Boğaziçi’nin acil çözüm bekleyen sorunları" başlığı ile hazırlanan ve esasen diğer dört köyü de içine alan bölgenin sorunlarını dile-gündeme getiren raporun, Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Milas Kaymakamlığı ve Milas Belediye Başkanlığı’na iletildiğinin, basın yoluyla da kamuoyuna duyurulduğunun belirtildiği açıklamada daha sonra yaşanan sorunlar; İmar, İçme Suyu, Kanalizasyon ve Arıtma, Çevre olmak üzere dört ana başlık altında özetlendi ve ortak açıklama şu sözlerle sona erdi:
"Denizimizi, tabiat varlıklarımızı ve daha fazla verimli toprağımızı kaybetmemek için,
Tuzla Sulak Alanı’nın, Kuş Cenneti’nin ve ekosistemin daha fazla zarar görmemesi için,
Yetkili ve sorumlu, başta Büyükşehir Belediyemiz ile bağlı bulunduğumuz ilçe belediyelerimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların çığlığımızı duymalarını ve gerekli önlemleri almalarını bekliyoruz.
Bizler, çevreye yapılan yatırımın diğer yatırımların güvencesi olduğu bilinci ile hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz.
Sonuç olarak; bölgemizde yerleşim alanlarımızı kapsayacak şekilde çevremizi doğrudan etkileyen imar, su, kanalizasyon ve yol sorunlarımızın acilen çözülmesini talep ediyoruz."
"Bir başıboşluk, bir sıkıntı
olduğunu biliyorum"
Köksal, ortak açıklama metnini okuduktan sonra sözü Kaymakam Gürel’e bıraktı.
Büyükşehir modeline geçilmesinin sonrasında yaşanan değişikliklere rağmen ‘köy muhtarı’ gibi çalışma fedakarlığı içindeki mahalle muhtarlarının, yaşanan sorunlar karşısında zor durumda kaldıklarını belirterek; "Toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yetkililerin de katıldıkları bu toplantıda sorunlar konuşulacak. Genel olarak söylemem gerekirse, bir başıboşluk, bir sıkıntı olduğunu biliyorum. İnşallah bu toplantı, yaşanan sorunların çözümü bakımından başarılı olur" dedi.
4 sondaj çalışması
yapılacak
Daha sonra söz alan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, konuşmasına, "Ne kadar çok bilgilendirme toplantısı yapılırsa ve bu toplantılara ne kadar çok katılım olursa bu, bizim için o kadar iyidir" sözleriyle başlayan Ülgen, daha sonra özetle şunları söyledi:
"Şu anda ilimiz genelinde 36 köyümüzde hiç su yok. Boğaziçi köyümüzde ve diğer dört köyümüzde mevcuda destek su temin ihtiyacı var. Öncelikle Boğaziçi için Atık Su Arıtma tesisi de düşünmemiz gerekiyor. Önceliği suyu olmayan bölgelere veriyoruz. Boğaziçi’nde 4 sondaj söz konusu. İhalesi yapıldı. Şu günlerde kazıya başlayacağız. 3-4 yıl içinde total olarak gerek burası ve gerekse Meşelik bölgesi için merkezi su ve atık su projelendirmesini bitirmek durumundayız. Totale çevirmezsek, yeraltı su kaynaklarının tuzlanması ve kirliliği daha da artacaktır. Aslında sondajlar yapıldıktan sonra daha net konuşabiliriz. Debisi ne kadar olacak? Kimyasal bileşenleri ne olacak, arıtma gerekecek mi? Bir ay içinde netleşir. Ardından projelendireceğiz."
Ülgen, zaman zaman katılımcıların sorularını yanıtlayarak sürdürdüğü konuşmasında, il genelinde MUSKİ’ye 843 su deposunun devredildiğini, bu depolardan 45’inin yüzey kaplamasının yapıldığı bilgisini de verdi ve sitelerden gelen ‘depo hijyeni sağlanması’ yönündeki talepleri not aldı.
"Özel Denetimli Halk
Otobüsü uygulamasına
kesin olarak geçilecek"
Ulaştırma Daire Başkanı Alper Kolukısa ise, Daire Başkanlığı olarak il genelinde planlama, örgütlenme ve hizmet sunumu ile ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:
"2015 yılı sonunda ulaşımın röntgenini, fotoğrafını çekmiş olacağız. Teşhisi koyup tedaviyi 2016 yılı başından itibaren başlatacağız. Bu toplantıyı düzenleyen 5 mahallemizden ulaşıma ilişkin talepler var. Yaz-Kış nüfus farkını da dikkate alacak şekilde, kamu hizmeti odaklı toplu taşıma anlayışımız temelinde talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Bir kefede 12 bin taşımacı esnaf, diğer kefede halk. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ücretsiz taşınması gibi hakları da içerecek şekilde Özel Denetimli Halk Otobüsü uygulamasına geçeceğiz. Engelli rampalı, klimalı, genç araçlarla hizmet verilmesini sağlayacağız. Sayın Başkanımızın talimatıyla, 2016 Haziranına dek bu geçişi tamamlayacağız. Özel Denetimli Halk Otobüsü uygulamasına kesin olarak geçilecek."
Duraklar yenilenecek
İlimiz genelinde 1600 durak için ihaleye çıkılacağını ve durakların derme çatmalıktan kurtarılıp temiz ve güzel hale getirileceğini sözlerine ekleyen Kolukısa, konuşmasını ‘Filo Takip Sistemi’ kurulacağını, Bodrum Otogarı’nın kent merkezi dışına çıkarılıp mevcut otogar altındaki tarihi değerlerin günyüzüne çıkarılmasına da böylece destek verilmiş olacağını dile getirerek tamamladıktan sonra yurttaşlardan gelen soruları yanıtladı.
Kavşaklarda
yaşanan sorunlar
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanı Alper Kolukısa, Karayolları’nın sorumluluğunda olsa da, Milas – Bodrum karayolu üzerinde başta ilçemizdeki Üçyol ve Boğaziçi kavşakları olmak üzere sorunlu kavşaklarda geçici ve köklü çözümler için tespit çalışmalarını Bodrum içindeki 8 kavşaktan başlatıp sürdürdüklerine ve hazırlanacak projeyi Karayolları yetkililerine sunacaklarına dikkat çekerek, "Bu bölgeler, Karayolları’nın sorumluluğunda ama biz, ‘karışmayız’ demiyoruz" dedi ve yöremizdeki köy yollarında öncelikle menfezli geçişlerde genişletme çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
"Doktorlar Sitesi’ne giden yolu bir görmenizi isteriz" vurgusuyla dikkat çekilen yol kenarlarındaki moloz yığınları, bakım-onarım çalışması yapılan yollardan paletli iş makinalarının geçirilmesi, betonyerlerin içinde kalan harçların gelişigüzel yol kenarlarına dökülmesi gibi sorunları dinleyip notlar alan Kolukısa’nın, konuşmasını tamamladıktan sonra, bu ve başkaca sorunları dile getiren yurttaşların yanına bizzat gidip özel olarak görüşmesi ve notlar alması dikkat çekti ve takdir topladı.
Yurttaşın desteği şart
Bu arada söz alan Milas Belediyesi Zabıta Müdürü Süleyman Karatoprak, işlem yapabilmeleri için ‘tespit’ gerektiğini belirtip yurttaşlardan bu konuda destek istedi. Yurttaşlarsa, kendilerinden istenen ‘tespit’i yapmalarının riskli olacağını dile getirdiler.
Bu arada söz alan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, kavşaklarla, hırsızlık olaylarıyla, sağlık hizmetleriyle ilgili sorunlara değindi ve tüm bu sorunların belli ölçülerde çözümü için çalışmaların yürütüldüğü bilgisini vererek, "İnşaat yasağını uyguluyoruz. Ancak vatandaşlarımızın desteği şart. Çevremiz çok kirli arkadaşlar. Yol kenarları, her yer çok kirli" dedi ve bu konuda tek tek her bireyin, site yönetimlerinin ve muhtarlıkların desteğine, katkılarına ihtiyaç duyulduğunu yineledi.
Kaymakam Gürel, Doktorlar Sitesi yöneticisinin, yaş ortalaması yüksek olan siteye yaz aylarında haftanın bir günü doktor gelmesi yönündeki istemle ilgili olarak da; "Sizi umutlandırmak istemiyorum ama bu konuda ne yapabiliriz ilgililerle görüşeceğim" dedi ve yörede kış nüfusunun artırılmasının yeni Aile Hekimleri görevlendirmesi için bir yol olduğu önerisinde bulundu.
İmar Planları-Halihazır
Haritalar-İmar Yönetmeliği
Toplantının son konuşmacısı, Milas ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve her iki meclisin de İmar Komisyonu Başkanı olan Enver Tuna idi. Tuna, imar planları ile ilgili son durum hakkında bilgiler vererek, "1/100 binlik planlar hazırlandı. Eylül meclisinde onaylanıp bir ay askıda kalacak. Daha sonra 1/5 binlik imar planları hazırlanacak. 1/1000 halihazır haritaları için ihaleye çıkılacak. Boğaziçi ve çevresinin sorunları da bu genel tablo içinde adım adım çözülecek" dedi ve Ağustos ayı meclisinde, nüfusu 5 binden az olan yerleşmelerle ilgili imar yönetmeliğinin görüşüleceğini de sözlerine ekledi.
Çözüm arayışlarında bir
başka seçenek: Milas
Kent Konseyi Mahalle
Meclisleri
Yaklaşık üç saat süren toplantının ardından Boğaziçi, Kemikler, Meşelik, Dörttepe ve Güvercinlik muhtarlıkları, Feza Sitesi’nin sponsorluğunda konuklarına Boğaziçi’nde yeni açılmış olan Yelken Garden Beach Restoran’da akşam yemeği ikramında bulundular.
Yemek sırasında Milas Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerince yapılan görüşmelerde, Milas Kent Konseyi’nin Mahalle Meclisleri oluşumuna özellikle sitelerden katılım sağlanmasının, yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlayacağı üzerinde duruldu.
Bu arada, Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun, 30 Temmuz Perşembe günü yapacağı toplantıda, gündemin öne çıkan maddesinin Mahalle Meclislerinin oluşturulması olduğu ve bu yönde bölge eksenli mahalle meclislerinin kuruluş çağrılarının önümüzdeki günlerde yapılacağı bildirildi.