Boş salona ‘İnternet ve Siber Zorbalık’ anlatıldı

Adem KANKAYNAR -

Boş salona ‘İnternet ve Siber Zorbalık’ anlatıldı

Milas Kent Konseyi’nce haftalardır süregelen panellerden biri daha yapıldı.Panelde “İnternet ve Siber Zorbalık” konusu, ne yazık ki bomboş salona anlatıldı.

Milas Kent Konseyi’nin ‘Geleceği birlikte kuralım’ sloganıyla başlattığı paneller dizisine bir yenisi daha eklendi. Bilgisayar Uzmanı Murat Gör tarafından Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Sahnesi’nde yapılan ‘İnternet ve Siber Zorbalık’ konulu panel, ne yazık ki izleyicisinden yoksun, adeta boş bir salonda gerçekleşti.

Çağımızın en önemli konularından biri olmasına karşın, gösterilen ilgisizliğin nedeni bilinmez ama, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, ısrarla bu tür çalışmaların süreceğini belirtti.

Panelin açılış konuşmasını yapan Günlük, az sayıdaki katılımcıya ve panelist Murat Gör’e teşekkür ederken; “Sayın Gör bu konuda gerçekten üst düzey bir eğitim almış, konusunun uzmanı biridir ve bu konuda da bugüne kadar sayısız eğitim çalışmalarına ve panele katılmıştır. Anlatacaklarından umarım buradaki herkes fazlasıyla yararlanır, en azından panelin sonunda buradan ayrılırken, internet ve siber zorbalık konusunda birçok bilgiye sahip olarak ayrılır” dedi.

 

A’dan Z’ye bilişim suçları …

Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, açılış konuşmasının ardından sözü Bilgisayar Uzmanı Murat Gör’e bıraktı. Gör ise, sinevizyon eşliğinde nelerin bilişim suçu olduğunu, nelerinse bu suçu kapsamadığını detaylı bir şekilde anlattı. İki bölüm halinde gerçekleşen panelin birinci bölümünde Bilgisayar Uzmanı Murat Gör, ana başlıklar halinde internet aracılığıyla işlenen suçlara ve bu suçların cezalarına yönelik anlatımda bulundu.

Müstehcenlik, sosyal medya üzerinden işlenen hakaret, internet üzerinden dolandırıcılık suçları ve son dönemlerde artış kaydeden ve özellikle de küçük yaştaki çocuklarda bağımlık yapan, sonuçlarının da ölüme kadar götürdüğü bilgisayar oyunlarından çarpıcı örnekler vererek;

“Çocuklarımızın eline telefon veriyoruz, onlara bilgisayar alıyoruz ancak bunların çocuklarımız üzerindeki etkisini gözlemlemiyoruz. Oysa bunu büyük bir dikkatle yapmalıyız.Çocuklar mutlaka bilgisayarda ya da cep telefonlarıyla bir oyun oynuyorsa, oyunu bıraktığında onun vücut dili bizlere bir şeyler söyler.Çocuk gergin mi, agresif mi, mutlu mu, bütün bunları çocuğun beden dilinden anlayabiliriz.

Aslında her şey çok basit bir oyun ile başlıyor.Baktığınız da basit bir oyun ancak oyuna başlarken karşı sizden bazı bilgiler ister. Adınızı, soyadınızı, yaşınızı, yaşadığınız yeri ve hatta T.C. Kimlik Numaranızı… Siz bunları yazdığınızda karşı taraf sizin datanızı oluşturur.Bir süre oynadıktan sonra oyunun hilesini bulursunuz. Oyunu kolayca tamamlamak için bir program yüklersiniz, işte her şey de bununla başlar. Bundan sonra internetten indirdiğiniz her şey, sosyal medya hesabınızdan yazdığınız her şey doğrudan karşı tarafın eline geçer. Arkadaşınızla yazıştığınız masum bir konu bile ileride başınıza bela olur” diyerek; internetten indirilen bir şarkının, indirilen bir filmin suç olduğunu ve bunun karşılığında da 1 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin liraya kadar da para cezası olduğunu söyledi.

 

“Siz Google’a bile girdiğinizde birileri

para kazanıyor”

İnternetin o kadar da masum olmadığına dikkat çeken Bilgisayar Uzmanı Gör, “Siz Google’a bile girdiğinizde, karşınıza çıkan reklamlardan, tıkladığınız, girdiğiniz her siteden birileri para kazanıyor. Dolayısıyla çağımızın en önemli iletişim aracı bilgisayar ve internet, sandığınız kadar masum değil. Kredi kartı kopyası, hediye kazandınız, birilerinin sosyal medya hesabını çalmak suretiyle hesabındaki arkadaşlarını arayıp para isteyen, kontör isteyen veya bir şekilde cep telefonunuzdan size ulaşıp sizden para isteyenlere kesinlikle itibar etmeyin.Ne olursa olsun mutlaka polisi arayın” dedi.

 

Soru-cevap bölümü …

Panelin ikinci bölümünde ise salondaki az sayıdaki katılımcı, Gör’e çeşitli sorular yöneltti ve bu tür işlerin nasıl olduğunu, suç olup olmadığını sordu. Bilgisayar Uzmanı Murat Gör ise sorulan soruları cevaplayarak, nelerin suç kapsamında olup olmadığını anlattı.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık