Bu akşam saat 20’de Fethiye Kültür Merkezi’nde ‘Yörük Araştırmaları Paneli’ etkinliğine de programında yer verilen, Seydikemer 19. Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni, Yarın, Başba

ÖNDER Haber-Serpil SEYFİOĞLU

 Bu akşam saat 20’de Fethiye Kültür Merkezi’nde ‘Yörük Araştırmaları Paneli’ etkinliğine de programında yer verilen, Seydikemer 19. Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni,  Yarın, Başba

22 Temmuz’da Seydikemer Boğalar Yaylasında yapılacak olan 19. Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni’ne Başbakan Binali Yıldırım ile bazı bakanların da katılacakları bildirildi.

Türkiye’nin en eski Yörük Şölenlerinden biri olan Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni, iki yıl aradan sonra yeniden yapılıyor.

Vakıfbank’ın sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, GEKA, Ziraat Bankası ve Kılıç Holdıng’in katkılarıyla gerçekleştirilecek şölende TRT de canlı yayın yapacak.

TRT, yayın sponsoru olduğu programa 50 kişilik ekibiyle katılıyor. Gün içinde alanda haber ve belgesel çekimleri yapacak olan TRT Haber ve Belgesel ekibi dışında, TRT Avaz kanalı da saat 20’den itibaren Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin’in sunacağı ve Selcan Kökçen Şahin ve Orhan Çakmak’ın konuk olacağı “Azerinle Kent Konserleri” programını canlı yayınlayacak.

Tertip Komitesi adına açıklama yapan; AKP Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı, 24. Dönem Muğla Milletvekili ve Boğalar Yörük Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Boğa; bundan sonra yapılacak tüm Yörük/Türkmen Şölenlerine örnek teşkil edecek nitelikte bir program hazırlama gayret ve çabası içinde olduklarını, Yörüğün tarihi misyonuna uygun olarak güzel hasletlerini öne çıkarma ve kadim kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğunu taşıdıklarını belirtti.

Tamamen içerik kaygısıyla hareket ettiklerini dile getiren Boğa, hazırladıkları Yörükçe Dergisi ile de Yörük Kültürünü yazılı hale getireceklerini ve Yörük araştırmalarına destek vereceklerini söyledi.

Şölenden bir gün önce, 21 Temmuz Cuma akşamı saat 20’de Fethiye Kültür Merkezi’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ve 4 üniversiteden araştırmacıların katılacağı Yörük Araştırmaları Paneli’nin de etkinliğe akademik bir boyut kazandıracağını söyleyen Ali Boğa, daha sonra program ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Programımız, mehteran bölüğü eşliğinde 24 Oğuz Boyu bayrağının Türk bayrağı ile birlikte direklere çekilmesi ile başlayacaktır. Gün boyunca isterseniz Selçuklu Okçuları'nın gösterisini izleyebilir ya da kendiniz ok talimi yapabilirsiniz. Makedonya'dan gelen has Yörük çocuklarının gösterisinde kendinizi bulacaksınız. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün Yörük Kıyafetleri Sunumu'nda kafaya bir kasket geçirip omuza da yağlık atmakla Yörük olunamayacağını anlayacaksınız. Yörük sokak oyunları alanında çocuklarınız gıncırak, beş taş, dokuz taş yıkık, bada oyunları oynarken siz de uçurtma şenliğinde çocuklarınıza eşlik edebilirsiniz. Yörük Müzesi'nde atalarımızın kullandığı araçları izlemekle kalmayacak, orijinal Yörük Göçü ve Gelin Alma gösterilerinde, bizimle davul-zurna ve delbek eşliğinde yürüyeceksiniz. Yörüklerin günlük hayatı sadece Fotoğraf Sergilerinde kalmayacak, ıstarda kilim ve çul dokuma, golan dokuma, keçe dövme, desti yapımı nasıl olur, demirci, kalaycı, çarkçı, çancı mesleğini nasıl icra eder, bizzat gözlerinizle göreceksiniz. Beşkaza Yaylaları Yörük Pazarı'nda Yörüğün el emeği göz nurunu bulacaksınız. Orhan Çakmak ve Selcan Kökcen Şahin'in konuk olacağı Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin'le Kent Konserleri obamızda olacak. Çırpınırdı Karadeniz'le taa Altaylara gidecek, Cemilemle Toroslara döneceksiniz. TRT Avaz'ın yapacağı canlı yayınla Yörüğün coşkusu, dünyanın her yerindeki Türkleri harekete geçmeye çağıracak. Kardeşlik için, birlik için, insanlık için söyleyecek...

Kerimoğlu İsmail, Karaçulha Derneği Sanatçıları, Koç Kardeşler, Temel Ekibi, Delbek ve Mahalli saz ekibi, Aziziye ekibi, Muğla ekibi, Göçmez Kardeşler, Aydın Efeleri Beşkaza Yaylalarını inletecek.

Başbakanımız; Beşkaza Yaylalarından Altaylara, Toroslar’dan tüm Türk yurtlarına muştular verecek.

Buyrun, bu coşkuyu birlikte yaşayalım...”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık