Bu sergi sizi geçmişe götürecek

Ahmet Şenol'un hazırladığı "Halk Kültürü ve Etnografik Ürünler Sergisi" Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ve Milas Müze Müdürlüğü destekleriyle Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi’nde açıldı. Geçmişin unutulmaması için bunu görsel olarak da desteklemek amacıyla yola çıkan Ahmet Şenol, 30 yılın emeği olan maket ürünleri sizlerin beğenisine sunuyor.

Bu sergi sizi geçmişe götürecek

Halk kültürü ve halk oyunları araştırmacısı-Yazar-Şair-Fotoğraf sanatçısı-Koleksiyoner Ahmet Şenol tarafından hazırlanan “Halk Kültürü ve Etnografik Ürünler Sergisi” Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ve Milas Müze Müdürlüğü destekleriyle Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi’nde Müzeler haftası nedeniyle 18 Mayıs’ta vatandaşların beğenisine sunuldu.

18-24 Mayıs Müzeler Haftası kapsamında düzenlenen, "Halk Kültürü ve Etnografik Ürünler Sergisi"nin açılışına Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke de katıldı.  Ahmet Şenol’dan sergi hakkında bilgi alan Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’ye  Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı ve  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Abuzer Kızıl ile beraberindekiler eşlik etti.  

Sergide, Ankara’da yer alan meşhur konaklar, Mehmet Akif Ersoy’un evi, eski Büyük Millet Meclisi, İshak Paşa Sarayı, Ahi Evran Camii ve Külliyatı, Çanakkale Şehitliği’ne ait birçok eser, cam altı boyama ile yapılmış yöresel kadın potreleri, geleneksel müzik aletleri, vidalardan yapılmış heykeller, mühürler, paralar, ok uçları, farklı yörelerde kullanılan tarım aletleri,  dokuma ürünleri, bakır ve ahşap mutfak gereçleri, yarı kıymetli taşlar, Nemrut heykelleri, Hitit dönemine ait eserler, bez bebekler, bastonlardan oluşan maket geleneksel kültür ürünleri bulunuyor.  

Üç bine yakın maket geleneksel kültür ürünü bulunduğunu, bunların bir kısmını sergileyebildiğini söyleyen Ahmet Şenol, “Bu ürünleri 30 yıldır gittiğim yörelerden topladım. Toplama amacım; halk kültürü ürünleri kaybolmakta diyoruz. Fakat bunlarla ilgili elimizde bir doküman yok.  Geçmişimizi unutmayalım ama örnekleri ile de bunu destekleyelim istedim. Bu sergiden sonra halk kültürüne daha bir başka bakılacağını düşünüyorum. Yaklaşık 13-14 ilde bu ürünleri sergiledim. Hatta geçen sene Bodrum’daydık. Sergimiz Milas'lı sanatsever ve öğrenciler tarafından ilgiyle geziliyor. Görülmesi gereken bir sergi. Siz sanat severleri de bekliyoruz.” Dedi.

Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi’nde 18 Mayıs Perşembe günü açılan Halk Kültürü ve Etnografik Ürünleri Sergisi, 18 Haziran Pazar gününe kadar açık kalacak. Sergi Pazartesi günleri hariç, her gün 09.00-18.30 saatleri arasında gezilebilecek. 

Ahmet Şenol Kimdir?

 Halk Kültürü ve Halk Oyunları Araştırmacısı, Yazar, Şair, GESAM üyesi (fotoğraf sanatçısı), Türkiye Yazarlar Birliği, HALK-SAM, Ulukışla Yardımlaşma Derneği , Ankara Kulübü ,  Başkent Niğde Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi” TEAŞ Genel Müdürlüğü  (emekli) Daire Başkanı olan Ahmet Şenol; 1948 yılında Ulukışla’da doğdu. Lisans eğitimini Ankara’da tamamladı.

Halk kültürü ile ilgili çalışmaları 1966 yılında başladı. 1978 yılında  TUBİL Derneği’ni  kurdu. 1996 yılında FOLK-SAV vakfının kurulmasını sağladı. 1987-2006 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yurt dışı Birinci-İkinci ve üçüncü Dünya Liseler arası Halk Oyunları yarışmalarında ve yurt içi yarışmalarında Halk Oyunları Jüri Üyeliği, Halk Oyunları derleme çalışmaları inceleme komisyon üyeliği, Jüri Üyesi yetiştirme kurslarında Öğretim Görevliliği, adı geçen bakanlığın 1987-2006 yılları arasında Halk Oyunları Danışma Kurulu üyeliği yaptı. Halk Kültürü ve Halk oyunları faaliyetleri nedeniyle, çeşitli ulusal ve uluslararası birçok festival ve yarışmalara iştirak etti. 1988 yılında Milletlerarası Fransa/Dijon Halk Oyunları yarışmasında jüri üyesi olarak görev yaptı. Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Halk Bilim Bölümünde, 1991-2000 yılları arasında öğretim görevlisi olarak lisans dersleri verdi. Çeşitli tarihlerde düzenlenen panel, sempozyumlara ve toplantılara katılıp bildiriler sundu. Kültür Bakanlığınca düzenlenen 3.4.5. Milletlerarası Folklor kongrelerine iştirak etti. Geçtiğimiz yıllarda TRT ve bazı özel Televizyonlarda yayınlanan programlara el sanatları Sergileri, Halk Kültürü ve Halk Oyunları ile İlgili konularda konuşmacı olarak katıldı.

Çeşitli tarihlerde yayınlanan 23’ü aşkın Yayınları arasında; “Halk Kültürü ve Etnografya Terimleri Sözlüğü” ve şiirlerini topladığı “Cehri (Şiirlerim)”, “Halk Kültürü”, “..Halk oyunlarının anlatımı üzerine..” adlı 1.ve 2. Baskı  kitapları, “Anadolu’da kültürel zenginlikler”, “Hikayeden söze, sözden ezgiye; anlatılarıyla Anadolu halk türküleri..” çalışması, Halk Kültürü ve Etnografya Terimleri Sözlüğü,( İngilizce) kitapları, çeşitli konularda Halk Kültürü ve Halk Oyunlarıyla ilgili 23 adette derleme kitabı bulunmaktadır.

Halk kültürü ürünleri koleksiyonu ve sergi çalışmaları devam etmekte olup,  Büyük Ankara Otelinde, Balıkesir, İzmir-Selçuk, Ankara Zafer Çarşısı, Antalya, Bursa, Eskişehir’de, Ankara Anfa Feza Gürsey Bilim Merkezi, Muğla, Sakarya  TBMM Mustafa Necati Sergi salonunda TYB  Genel Merkezi işbirliği ile “Anadolu’dan esintiler” sergisini, 2022’ de   Bodrum’da, “Halk Kültürü ve Etnografik maket ürünleri sergilerini açtı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık