Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Bütün okullar böyle olabilecek mi?

COVİD-19 nedeniyle, şu anda en fazla tartışılan konulardan biri eğitimin nasıl yapılacağı. Açıklandığı gibi yüz yüze eğitim yapılacaksa, bütün okullarımızda ne tür önlemlerin yer aldığı. Okulların mevcut durumlarını hepimiz biliyoruz. Çoğunlukla kalabalık sınıflar var. Sosyal mesafenin sağlanabileceği daha az mevcutlu sınıflar oluşturmak ise, yeni derslikler ve yeni öğretmenler gerektiriyor. Bunların yapılmadığı da yine herkesçe biliniyor. Okulların özellikle tuvalet vb. Yerlerinde temizliğin yetersiz olduğu hepimizin malumu. Okulları temizlemek için hademe bile vermiyor çünkü devlet. Okullar, Aile Birlikleri vb. dolayımıyla velilerden para toplayarak, kırtasiye ve temizlik giderlerini karşılamaya çalışıyor ve bunların yetersiz olduğu hepimizin malumu.

Bütün okullar böyle olabilecek mi?

İşte tüm bu koşullarda, ilçemizin önemli okullarından biri, Milas İMİ Koleji, Covid-19 nedeniyle okullarında yaptıkları yeniliklerle ilgili örnek bir uygulama yapmış.

Aşağıda, okul yetkililerinin bize ilettiği koşulları görünce, “bütün okullarımız böyle bir aşamaya gelebilir mi?” diye düşünmekten geri kalmayacaksınız.

Bu salgın koşulları olmasa, bir özel okulun propagandası olarak anlaşılabilecek aşağıdaki satırları, belki paylaşmazdık. Ancak bu günkü salgın koşullarında, önlem işte böyle alınır diyerek paylaşıyoruz.

Milas İMİ Koleji’nde pandemi sınıfları

COVİD-19 nedeniyle gündemde olan okulların açılış tarihi 21 Eylül 2020 tarihinde yüz yüze olarak açıklandı. Bu süreçte 8. ve 12. Sınıfların kursları ve okul öncesi yüz yüze eğitime başladı. Salgına karşı, okulların da içinde olduğu çeşitli kurum, kuruluş ve işletmelerde alınacak önlemlerse Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlandı. Okulların bu önlemleri ne ölçüde alıp almayacağı tartışılırken Milas’taki İMİ Koleji Covid-19 kapsamında aldığı tedbirlerle farkını ortaya koydu. Okulda öğrencilerin ve çalışanların sağlığını en üst düzeyde korumak üzere düzenlemeler yaptıklarını belirten kurumun Genel Müdürü Gülay Karan, okulun akademik ve sağlık danışmanlarının da tavsiyeleri ile Sağlık Bakanlığı önerilerinin üzerinde önlemler aldıklarını belirtti. Karan, pandemi tehlikesi tamamen ortadan kalkana kadar uygulamada kalacak önlemleri şöyle sıraladı:

Sıralara, yemek masalarına cam koruma seti 

En önemsediğimiz uygulama öğrencilerin topluca bulunma zorunluluğu olduğu sınıf ve yemekhanelerimizde aldığımız özel önlemler. Buralarda her bir öğrenci sırasına, yemekhane masalarına şeffaf pleksiglas cam koruma setleri yerleştirdik. Sınıflarımız ortaokul ve lisede 40 m2, ilkokulda 55 m2.  Sıralarımız tek kişilik. Sağlık Bakanlığınca yeterli görülen, sıraların 1 m mesafeyle dizilme kuralına fazlasıyla uygun. Ancak açıkçası bu bizi tatmin etmedi. Bununla yetinmeyip sıralara monte ettiğimiz koruma setleriyle öğrencinin dört bir yanını hava yoluyla bulaşma olasılığını en aza indirecek şekilde korumaya aldık. Bu sayede virüs geçiş riskini azaltmakla birlikte uzun süre maske ya da yüz siperliği takmanın yaratabileceği kısıtlı ve yakın solunum nedeniyle ısınma, terleme, göz, burun, kulak alerjileri, nemlenme ve hijyen kaybının yaratacağı sakıncaları da bertaraf ettik. Koruma setlerinin varlığı ile öğrencilerimiz sınıf içinde maske ya da yüz siperliği takmaya mecbur kalmayacak. İsteyen ek önlem olarak takabilir tabi. Altı kişilik olan yemekhane masalarımızı da aynı anda dört kişi oturacak şekilde yine pleksiglas camla dörde böldük. Yemek yiyen her öğrenciye kişisel bir alan yarattık, aradaki bölmelerle de yemek yerken, konuşurken olası bir bulaşma riskini en aza indirdik. Yemek düzenini her öğrencinin, her gün aynı masada, aynı sandalyede yiyeceği şekilde organize ettik.

Yüz Siperliği ve Maske

Biz yine de her öğrencimize ve öğretmenimize bir yüz siperliği vereceğiz. Öğrencimiz ders sırasında isterse ek korunma ve koruma amaçlı olarak siperliğini de takabilecek. Maske takmak ise sınıflar ve yemekhaneler dışında, tüm kampüs alanı içinde teneffüste, giriş çıkışlarda, koridorlarda, bahçe ve oyun alanlarında zorunlu.

Termal Kamera ve Temassız Ateş Ölçerler

Her okulumuzun girişine vücut ısılarını ölçen bir termal kamera kuruyoruz. İleri teknolojik özelliklere sahip kameralar grup halinde geçişleri otomatik olarak izleyebilir donanımda. Gün boyunca teneffüsler dâhil binaya giriş çıkış yapan herkesin o andaki vücut ısılarını izliyor olacak. Öğrenci binaya günde beş kere girip çıkarsa beş kere yüksek ateş olup olmadığı izlenmiş olacak. Vücut ısısı yüksek olanın hem termal hem de normal resmi anında otomatik çekilecek. Kişi hemen izolasyon odasına alınıp prosedüre göre bildirim ve işlem yapılacak.

Vücut ısı kontrolünü temassız el ateş ölçerleri ile de gerektiğinde bina içinde bireysel vaka şüphelerinde kullanacağız.

Armatürler ve Dezenfektanlar Fotoselli

Öğrenci ve öğretmen tuvaletlerine fotoselli armatürler taktık. Tuvalet girişlerine yine fotoselli dezenfektan kutuları yerleştirdik. Öğrenci, tuvalet kullanımından sonra temassız olarak ellerini yıkayabilecek, isterse ek olarak girişte ve çıkışta temassız dezenfektan kullanabilecek.

Tam Kadrolu Sağlık Görevlisi, İzolasyon Odası

Kampüsümüzde tam kadrolu hemşire sağlık görevlisi çalışmaya başlayacak. Tüm bilgi, deneyim, dikkat, gözlem ve izlenimleri ile çocuklarımızın sağlığı için, önlemlerin daha da iyileştirilmesi için çalışacak.

Herhangi bir vaka şüphesinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı önerileri doğrultusunda izolasyon odamız hazır. Vaka anında neler yapılacağının prosedürleri belli.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis